Нидерландският защитник на ЦСКА Мено Кох даде обширно изявление пред нидерландското издание "Voetbal Zone". Той коментира трансфера си в ЦСКА, представянето и обстановката в отбора и клуба като цяло. Освен това бранителят на „армейците“ направи изключително добра реклама на София, Пловдив и България.

„Само броим… Един, двама, трима, четирима, петима, това е шестият ми треньор, откакто започнах да играя тук. Саша Илич е първият, който издържа цял сезон, откакто съм в клуба от 2021 г. Той търсеше стабилизиране на отбора в началото и в крайна сметка водихме битка за спечелване на титлата до последно. В предпоследния кръг играхме дерби у дома срещу ЦСКА 1948. Стана 1:1 и малко преди края пропуснахме дузпа, така че Лудогорец ни поведе. В резултат на това изпуснахме титлата с една точка. Такъв развой на сезона боли известно време. Имахме много кратка ваканция след това. Първенството приключи на 7 юни и на 20-и трябваше да се явим в клуба. Новият сезон не върви много добре. След равенство и победа в първенството приехме Сепси, но играхме много слабо и загубихме с 0:2, а треньорът беше уволнен“, заяви Кох.

start-photo.bg
100 снимки

„През лятото на 2020 г. ЦСКА за първи път се свърза с мен. Беше в последния ден от трансферния прозорец, в девет часа вечерта. Казах: "Съжалявам, но няма да взема толкова прибързано решение през следващите три часа." Благодарих им за интереса и се фокусирах върху изявите в Ойпен. Следващата зима през февруари трансферният прозорец беше затворен в много страни. Тогава изведнъж ми се обади собственикът на ЦСКА и ми каза, че все още се интересуват от мен. Този път бързо направих своя избор. В НАК Бреда и Ойпен се борих да не изпаднем. Бях готов и за клуб, който се състезава за спечелване на трофеи. Освен това можех да играя европейски футбол. Направих запитвания към Юрген Матай, който вече играеше в ЦСКА. Не може да се сравнява с Нидерландия или Белгия, но той беше много доволен от клуба. В рамките на два дни пристигнах в България, за да подпиша договор. Юрген наистина ми помогна много през първите седмици. Неговата приятелка и моята също се разбираха добре“.

„Скоро след това получих контузия и не играх половин година. Първоначално имах малко разкъсване на сухожилието. Върнах се към тренировките, въпреки че все още не се чувствах добре. На един последен спринт на една тренировка скъсах сухожилието напълно и трябваше да ме оперират в Лондон. В резултат на това пропуснах цялата първа половина на сезон 2021/22 г. В клуба имаме всички съоръжения, от които се нуждаем, но всичко е изключително остаряло. До година-две ще се построи нов стадион. Сегашният е много стар, има мухъл по тавана и понякога и малки течове. Такъв стадион също има своето очарование, защото клубът има богата история и освен това има големи успехи в Европа“.

„Недостатък е, че не ни е позволено да играем европейските си мачове на собствения си стадион, защото той просто не отговаря на изискванията на УЕФА. Можем да играем там в първия кръг, за втория кръг трябва да отидем на стадиона, където играе мачове българският национален отбор. Намира се в същия парк, на около стотина метри от нашия стадион. Нямам чувството, че приоритетите на ЦСКА са материалната база, но като футболисти изобщо не се занимаваме с това. Ние имаме три отлични терена и ледена баня, която можем да използваме“, призна защитникът на "червените".

start-photo.bg
73 снимки

„Юрген Матей и Брадли де Нойер отсъстват от игра дълго време поради травма на кръстната връзка. В края на май се контузиха почти един след друг. При Юрген беше само кръстната му връзка, така че трябва да се възстановява три месеца и след това ще тренира отново. Брадли трябваше да оперира менискуса си. Надявам се заради него той да може да се присъедини отново към нашата селекция след зимната пауза“.

„София е много по-модерна, отколкото очаквах. Това е най-големият град в България, така че тук ми е много удобно. Например Разград, където Лудогорец играе своите мачове, наистина не е приятен. Вече посетих няколко града освен София. Пловдив например също е много хубав и определено го препоръчвам. Това, което намирам за смешно, е, че тук, в центъра на София, все още можете да видите част от комунистическия режим от миналото. Стари и порутени жилищни комплекси, а до тях един много модерен и луксозен търговски център. В столицата има и много хубави заведения за хранене, доста модерни. Има много IT компании, така че интернетът е много добър. Все повече хора идват да живеят в София, докато преди хората искаха да напуснат града. Градът е голям, но можете да стигнете навсякъде за двадесет минути. Когато ме питат какви са българите, винаги казвам, че първият контакт може да бъде труден.

Малко са нацупени, особено ако попитате нещо на английски, хората могат да изглеждат малко раздразнени. Но ако опознаеш по-добре българите, ще видиш, че са много мили хора. Тук е наистина красиво. В града има много паркове. Аз самият живея извън центъра, в планината. Имам фантастична гледка към центъра на София. Зад нас мога да ходя пеша и да карам колело. На 20 минути път с кола има красива и голяма ски зона през зимата. Мога да препоръчам на всички да посетят Седемте рилски езера“.

„Трудно ми е да планирам по-далеч от този сезон. Аз току-що станах баща, така че това също е нещо, което трябва да обсъдя с моята приятелка. Възможно е от клуба да ми направят предложение за една или две години? Може би приятелката ми иска да се върнем в Нидерландия. Аз самият предпочитам още няколко години в чуждестранен клуб. Дъщеря ни е още много малка, така че сега е малко по-лесно да играя в чужбина“, завърши Мено Кох.