Бившият треньор и преподавател в НСА Михаил Мадански е категоричен, че Александър Томаш и Станислав Генчев трудно биха се изненадали един-друг в дербито межди ЦСКА и Левски този уикенд. Срещата е в събота (19 октомври) на Националния стадион „Васил Левски“ от 15:45 часа. Двубоя можете да гледате по DIEMA SPORT, както и да следите в Gong.bg в развитие с богато видео съдържание.

Въпреки това, футболният специалист смята лекото нагнетяване на напрежението чрез изказвания на двамата наставници от преди десет дни са съвсем в реда на нещата. Мадански обаче е категоричен, че в изречените думи не е вложен негативен смисъл.

„Толкова време го чакаме това дерби и двамата треньори успяха да нажежат страстите с техните изказвания и техните в кавички заяждания, които аз приемам за абсолютно нормални. И познавайки ги и двамата, знам, че в това, което говориха в медиите, те не са вложили лош смисъл. Защитават определена идея, защитават си клубните отбори. Това за мен е абсолютно нормално“, категоричен беше Михаил Мадански пред DIEMA SPORT.

“Това са двама треньори с коренно различен профил и с коренно различни схващания за футболната игра. Ако приемем, че Томаш е твърд поддръжник на притежанието на топката, колкото се може повече, Генчев, самият той го каза, че иска всяка атака да приключва след 5-ия и 6-ия пас. Разликата между двамата в това отношение е огромно”, сподели още той.

„Не очаквам тук да има някакви допълнителни изненади от гледна точка на това, че в днешно време отборите и треньорите се познават много добре. Имат добри анализаторски екипи. Аз очаквам двамата нещо да попроменят. Не очаквам толкова много напрежение по оста Томаш-Генчев като треньори, сигурен съм, че ще си стиснат ръцете и ще се прегърнат, това е абсолютно нормално в отношенията на зрели хора.“

Какво очаква от играта на Левски и ЦСКА?

„Моите очаквания са по-скоро в лека промяна в играта на ЦСКА по отношение на начина на водене на играта. Мисля, че по начина, по който ще бъде структурирана играта на Левски, с двама нападатели, които умеят да пресират високо в противниковата половина, особено Алекс Колев е много подходящ, то Томаш и ЦСКА няма да си позволят чак толкова рискови разигравания на топката във фаза на изграждане на атаката и ще се опитат с малко по-изненадващи и директни подавания да стига до противниковата половина.“

„Томаш е човек, който си извлича поуки и много добре си спомня мачовете като треньор на Локомотив Пд срещу Лудогорец и ЦСКА как неговата висока преса му изигра много сериозна роля за победата на противниците. Затова очаквам тук лека промяна и нагласа на тактиката на ЦСКА към отбора на Левски“, каза още Мадански.

„Левски няма да изневерят на принципите си за по-директен футбол. Аз също съм привърженик на по-директен футбол и считам, че излишното владеене и бавеното на играта донякъде убива инерцията на футболистите и убива техния глад за гол. Силен, според мен е този отбор, който успее бързо да докара топката до противниковото наказателно поле и ако си добър в разиграването, там да разиграваш, а не в собствената половина, там да разиграваш.“

Прогнозата на Михаил Мадански за развръзката от дербито: „Смятам, че този мач ще завърши наравно.“

подкрепя българския спорт