Шампионът Лудогорец постигна победа в предпоследния двубой от 15-ия кръг от родната efbet Лига. Това се случи, след като „орлите” надделяха с 2:0 при визитата си на Славия в София и се завърнаха отново на първото място във временното класиране в България. И двете попадения за разградчани паднаха през втората част, след като влезлият като резерва в 62-ата минута Клаудиу Кешеру даде превес на „зелените” само три минути след появата си, а в 82-ата халфът Алекс Сантана оформи крайния резултат на стадиона в Овча Купел.

Изключително стабилен мач направи вратарят на Славия Светослав Вуцов, който направи няколко наистина сериозни спасявания след удари на Кирил Десподов и Доминик Янков. Така „орлите” пак са на върха в нашия шампионат и вече имат акумулирани 32 точки в актива от 13 изиграни мача. Вторият Локомотив Пловдив е с 30 точки, но и два мача повече спрямо разградчани.

Антон Узунов
72 снимки

След три минути игра "белите" стигнаха до първия си шанс. Тогава Радослав Кирилов опита удар отляво, влизайки навътре в наказателното поле. Последва шут с десния крак, но Вердон блокира топката и тя стана лесна за спасяване от Пламен Илиев. Седем по-късно шампионът стигна до своето първо положение в срещата. Антон Неделков отигра добре, надигравайки двама от състава на "белите" и избра да подаде на Кирил Десподов, който в наказателното поле засече и стреля, но в аут.

В 24-ата минута гостите нацелиха гредата на Славия. Кирил Десподов изпълни великолепно пряк свободен удар, но ударът му с десния крак срещна напречната греда на Светослав Вуцов. Последвалите минути през първата част на стадиона в Овча Купел бяха равностойни откъм положения, макар топката да бе повече време в отбора на Лудогорец, който трудно съумяваше да пробие средния блок на славистите в центъра на терена.

Минута преди края на редовното време разградчани създадоха много ефектно нападение, от което обаче не последва гол. Каули Оливейра центрира диагонално за Сисиньо вдясно, който свали с гърди към Чибота. Той шутира мощно, но Светослав Вуцов отрази удара.

Лудогорец започна втората част на бързи обороти и беше много близо до гола в 49-ата минута. Тогава Мавис Чибота отправи техничен удар, но Филип Антовски изчисти топката от голлинията, след като вратарят Вуцов остана на място. В 53-ата минута  Бранителят на Славия Петър Патев избута до наказателното поле на домакините Мавис Чибота, но реферът Драганов не отсъди фаул за "орлите". Ако бе отсъдено нарушение с картон, това означаваше, че Патев трябва да напусне, след като вече имаше един жълт. Малко по-късно "белите" имаха претенции за червен картон за Оливие Вердон, който фаулира откъсващия се Димитър Рангелов, но за изгонване трудно можеше да става въпрос, тъй като до Вердон бе другият централен бранител в отбора на гостите - Жосуе Са.

Станислав Генчев предприе мерки в 62-ата минута, пускайки от пейката Доминик Янков и Клаудиу Кешеру и само три минути след това румънецът откри резултата. Той бе намерен перфектно в наказателното поле на Славия след центриране от корнер от Десподов и отблизо с глава поведе "орлите" - 1:0 за Лудогорец. Домакините имаха претенции към варненския рефер, че не е отсъден фаул за избутване срещу Венцислав Бенгюзов от Оливие Вердон.

В 74-ата минута Лудогорец направи изключително красиво нападение, което завърши с изключително красиво спасяване от Светослав Вуцов. Тогава Алекс Сантана пусна пас към Кешеру, който бе с гръб към вратата на Славия и пусна извеждащо подаване вляво за Доминик Янков. Младият футболист шутира силно, но Вуцов скъси дистанцията и блокира удара. Секунди по-късно пък Кирил Десподов бе изведен вдясно зад отбраната на Славия и стреля от воле с десния крак, след като Гамаков не успя да го затвори, но Вуцов парира опита на юношата на Литекс.

Халфът Алекс Сантана отправи мощен удар от разстояние в 83-ата минута, а топката се отби в гърба на Милен Гамаков, след което се запъти към вратата на Светослав Вуцов. Топката тупна преди голлинията, но синът на Велислав Вуцов не успя да я улови и я допрати във вратата си.

Така Лудогорец взе трите точки със себе си към Разград, като победата за хората на Станислав Генчев е още по-значима, след като деветкратният шампион на България нямаше победа на стадион "Славия" от 2017-а година насам.

FT / СЛАВИЯ - ЛУДОГОРЕЦ 0:2

0:1 Клаудиу Кешеру (65)

0:2 Алекс Сантана (83)

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: "Славия" (София)

Славия: 13. Светослав Вуцов, 4. Петър Патев, 55. Андреа Христов, 38. Милен Гамаков, 19. Филип Антовски, 70. Драгош Фиртулеску, 10. Янис Карабельов (к), 77. Георги Вълчев, 20. Филип Кръстев, 11. Радослав Кирилов, 8. Димитър Рангелов 

Треньор: Александър Тарханов

Лудогорец: 23. Пламен Илиев, 3. Антон Недялков, 4. Сисиньо, 7. Алекс Сантана, 11. Кирил Десподов, 13. Мавис Чибота, 18. Светослав Дяков (к), 24. Оливие Вердон, 32. Жосуе Са, 81. Димитър Митков, 95. Каули Соуса

Треньор: Станислав Генчев