Българският шампион Лудогорец постигна много важна победа след обрат над Берое и го победи с резултат 2:1 в сблъсък от 29-ия кръг на efbet Лига. Изненадващо или не гостите взеха аванс в 41-ата минута, когато мого красив гол отбеляза Ромарио Мойс, но още в добавеното време на първото полувреме Франко Русо изравни. Влезлият като резерва през втората част Спас Делев обаче донесе пълния обрат и успеха за домакините в 73-ата минута.

Startphoto.bg
100 снимки

"Орлите" доминираха през по-голямата част от срещата, като изпуснаха някои отлични шансове да постигнат и по-убедителен резултат. Гостите стояха стабилно на терена и се противопсавяха успешно в дълги периоди на съперника си, но по-голямата класа на шампионите се оказа решаваща за крайния резултат. Интересно е да се отбележи, че треняорът на разградчани - Ивайло Петев, продължава да записва само победи, откакто пое 11-кратните първенци във вече девет двубоя във всички турнири.

С победата си днес Лудогорец събра 71 точки и вече има четири преднина на върха в класирането пред ЦСКА, които обаче са с мач по-малко и могат да се върнат на точка от лидера, като победят Хебър в Пазарджик в четвъртък. Берое пък остава на 12-о място с 27 точки и все още мястото му в елита не е подсигурено. В последния кръг от редовния сезон „орлите“ гостуват на Ботев Пловдив, докато заралии приемат Хебър.

LAP.bg
48 снимки

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


В началните минути домакините от Лудогорец владееха топката и се настаниха в половината на съперника си, но до реални опасности не се стигна.

Натискът на "орлите" се усилваше и в 15-ата минута дойде и първата по-интересна ситуация. Тогава Игор Тиаго и Педро Нареси комбинираха в наказателното поле, като последният беше блокиран точно преди да стреля на границата на малкия пеналт от Сана Гомеш.

В 22-ата минута Лудогорец си помисли, че е открил резултата, когато Бърнард Текпетей отне топката от Густаво Каскардо на центъра и моментално изведе капитана Кирил Десподов зад защитата на Берое, който влезе отляво в наказателното поле, преодоля вратаря Иван Гошев и прати топката в опразнената врата. Попадението обаче не беше признато заради засада на родния национал. Системата ВАР потвърди това решение.

Домакините продължиха да диктуват темпото и в 27-ата минута неконцентрирана игра от страна на защитата на гостите доведе до това Педро Нареси да нанесе изстрел от границата на наказателното поле с левия крак, но Гошев улови топката без особени проблеми. Това беше и първият точен удар в срещата.

Шампионите пропуснаха отлична възможност да поведат в резултата в 32-ата минута, когато Клайдер Машедо сбърка на центъра с паса си назад и това позволи на Нареси да напредне, след което изведе Игор Тиаго в наказателното поле отляво и опита да прехвърли Гошев, който обаче го блокира и топката излезе в корнер.  

Минута по-късно пък капитанът на Берое – Спас Георгиев, получи топката в празно пространство малко пред дъгата на наказателното поле и моментално шутира към вратата по тревата, но Серджио Падт не срещна трудности и улови. Това бе и първи точен изстрел за гостите от Стара Загора.

В 37-ата минута Десподов центрира от ъглов удар на далечната греда, където Франко Русо и Игор Тиаго скочиха за топката, но сякаш си попречиха и ударът с глава на защитника премина покрай гредата в аут.

Берое обаче наказа пропуските на домакините и поведе в 41-ата минута. Васил Василев успя да отиграе технично с едно докосване за Мойс отляво в наказателното поле, който показа чудесна техника, преодоля по страхотен начин Клод Гонсалвеш и от малък удар заби неспасяемо топката във вратата на Серджио Падт – 0:1.

Само 120 секунди по-късно Спас Георгиев спъна Десподов отляво в наказателното поле и съдията Ивайло Стоянов посочи бялата точка. Ситуацията обаче беше преразгледана със системата ВАР, която отсъди, че капитанът на „орлите“ е бил зад последния в защитата и наказателният удар бе отменен.  

Лудогорец обаче успя да изравни резултата във втората минута от добавеното време на първата част. Десподов центрира отлично от свободен удар отдясно към далечната греда, където на границата на вратарското поле Франко Русо надскочи Вини Трибулет и с глава отбеляза във вратата на Гошев за 1:1.

"Орлите" можеха да стигнат до пълния обрат още преди почивката, когато в четвъртата минута от продължението Клод Гонсалвеш центрира отдясно в наказателното поле, където на далечната греда Игор Тиаго се справи във въздуха с Каскардо и Макс Челич, след което стреля с глава, но от външната страна на мрежата на Гошев.

Второто полувреме Лудогорец продължи да владее темпото, а първата ситуация дойде в 54-ата минута, когато Десподов центрира от корнер в наказателното поле, където Нареси нанесе изстрел с глава, но над вратата в аут.

След точно час игра домакините изпуснаха страхотна възможност да стигнат до пълния обрат. Десподов центрира от корнер, а на първа греда Игор Платун отклони към задния страничен стълб за непокрития Игор Тиаго, който обаче пропусна от непосредствена близост с глава и стреля в аут.

Шампионите можеха да отбележат фантастичен гол в 64-ата минута. Десподов опита да центрира отляво, но бе блокиран от Челич, който обаче не успя да направи добро изчистване и топката стигна до Кайо Видал в наказателното поле, след което той си я вдигна и нанесе мощен и прекрасен акробатичен удар със задна ножица, но вратарят Гошев също реагира отлично и изби в корнер. 

Натискът на Лудогорец обаче даде резултат в 73-ата минута, когато обратът стана факт. Пластун изведе отлично Десподов отдясно, който центрира в наказателното поле, а там връхлитащият Делев беше изпуснат и с глава прати топката във вратата за 2:1.

В последните десет минути от редовното време на срещата обаче Берое натисна и стигна до две отлични възможности да изравни резултата. 

В 83-ата минута, с малко късмет, Сана Гомеш успя да отмъкне топката на левия фланг, влезе в наказателното поле и опита да центрира, но се получи рикошет в крака на Русо и се насочи застрашително към близкия ъгъл на Падт, който обаче показа силна дясна ръка и спря сигурен гол.

Три минути след това Йоан Бауренски успя да намери с дълго подаване Ромарио Мойс в половината на Лудогорец, който технично с едно докосване с пета комбинира с Бубакар Траоре, а той от своя страна подаде за Васил Василев. Младокът стреля моментално от дъгата пред наказателното поле, но Падт спаси и улови.

До края на двубоя Лудогорец обаче удържа аванса си и постигна важна победа в битката за първото място с ЦСКА.


FT  | ЛУДОГОРЕЦ – БЕРОЕ  2:1

0:1 Ромарио Мойс 41'

1:1 Франко Русо 45+2'

2:1 Спас Делев 73'

efbet Лига, 29-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт - 216. Асак Фон Витри, 32. Игор Пластун, 22. Франко Русо ⚽, 2. Пипа - 30. Педро Нареси, 8. Клод Гонсалвеш - 37. Бърнард Текпетей, 20. Густаво Нонато, 11. Кирил Десподов (к) - 9. Игор Тиаго

Резерви: 12. Симон Слуга (вр), 5. Георги Терзиев, 6. Якуб Пьотрьовски, 7. Рай Насименто Де Оливейра, 10. Матиас Тисера, 23. Мануел Кафумана - Шоу, 77. Кайо Видал, 88. Тодор Неделев, 90. Спас Делев ⚽

Старши треньор: Ивайло Петев

БЕРОЕ (4-1-4-1): 28. Иван Гошев - 2. Густаво Каскардо ж.к., 6. Макс Челич, 5. Зария Ламбулич, 3. Сана Гомеш ж.к. - 18. Клайдер Машедо - 17. Спас Георгиев (к), 13. Ромарио Мойс ⚽, 8. Серкан Юсеин, 19. Васил Василев ж.к. - 21. Вини Трибулет 

Резерви: 73. Иван Караджов (вр), 4. Бубакар Траоре, 7. Йоан Бауренски, 10. Уерди Мара, 11. Денислав Станчев, 15. Георги Динков, 44. Атанас Йорданов, 77. Дамян Йорданов

Старши треньор: Николай Киров


Главен съдия: Ивайло Стоянов, град Петрич

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград