Българският шампион Лудогорец изкова трудна, но сладка победа в гостуването си на неудобния Черно море с 3:2 в атрактивен двубой от осмия кръг на efbet Лига. Кирил Десподов даде тон за головата фиеста, след като откри още във втората минута след прекрасно изпълнение на пряк свободен удар, но Закария Беншаа изравни в последните секунди на добавеното време на първата част.

Матиас Тисера даде нов аванс на гостите три минути след почивката, а Бърнард Текпетей добави още едно попадение в 66-ата минута. Евгений Сердюк върна един гол в 76-ата минута, когато беше точен от дузпа, но това се оказа и последното попадение в срещата.

Антон Узунов
83 снимки

И двата тима трябва да бъдат поздравени, защото изиграха страхотен мач, в който имаше изобилия от положения и пред двамата вратари, а откритият футбол доминираше през всичките 90 минути. По-голямата класа на шампионите обаче се оказа решаваща за това трите точки да отидат в посока Разград, макар варненци да показаха, че могат да играят като равен срещу шампионите.

По този начин Лудогорец се изкачи на втората позиция с 16 точки, но остава с два мача по-малко. Черно море пък е позиция по-надолу и точка по-малко в актива си. В следващия кръг „орлите“ приемат новака Хебър Пазаржик, но преди това ще срещнат Левски във финала за Суперкупата на България. „Моряците“ пък гостуват на друг новак в лицето на Септември София.

Отзивите след двубоя:

Илиан Илиев: Лудогорец не спира да използва всяка една грешка

Шимунджа: Привилегия е да играем в режим сряда – събота, срещу Левски винаги е тежко​


Мачът стартира повече от отлично за Лудогорец, който откри резултата още преди да е изтекла и втората минута. Тогава Матеус Клементе фаулира Кирил Десподов на опасна позиция пред наказателното поле и последва свободен удар, който беше изпълнен по перфектен начин от родния национал и той заби топката в горния десен ъгъл на вратаря Иван Дюлгеров - 0:1.

Домакините обаче бързо погреднаха в предни позиции и в деветата минута Мади Кета финтира Жан Карничник отляво в наказателното поле и даде остро подаване по тревата, успоредно на голлинията, което обаче не беше засечено от нито един негов съотборник. 

Четири минути по-късно пред "моряците" се откри нова прекрасна възмажност да изравнят резултата. Петар Босанчич центрира отлично с левия крак отляво пред наказателното поле, а на далечната греда Живко Атанасов надскочи Дени Групер и Георги Терзиев, за да нанесе опасен изстрел с глава, който обаче премина много малко над напречната греда.

Натискът на Черно море се усилваше и в 23-ата минута те бяха на косъм да възстановят паритета. Виктор Попов направи чудесен индивидуален рейд отляво, след като тръгна от своята половина и стигна до дъгата пред наказателното поле на Лудогорец и комбинира със Закария Беншаа отдясно в пеналтерията, а алжирецът нанесе силен и плътен удар по земята към далечния ъгъл, но топката се отби от дясната греда на Серджио Падт. 

Антон Узунов
41 снимки

В 34-ата минута обаче Лудогорец беше този, който можеше да отбележи второ попадение, но се стигна до голям пропуск. Мануел Шоу даде чудесен извеждащ пас зад защитата за Матиас Тисера, който пое топката на дъгата пред наказателното поле и напредна сам фронтално срещу вратата, но стреля покрай лявата греда на Дюлгеров.

Шампионите се активизираха и четири минути след това Десподов получи на десния фланг, финтира Попов и центрира отлично към далечната греда, където Дени Групер стреля силно и точно с глава, но право в ръцете на стража на „моряците“.

В 41-ата минута се откри пореден шанс пред гостите от Разград. Отново Шоу даде отличен извеждащ пас, този път за Десподов отляво. Националът напредна на скорост, влезе в наказателното, залъга Атанасов и стреля в близкия ъгъл, но Дюлгеров парира.

С изтичането на редовното време на първата част отново домакините взеха инициативата. В 45-ата минута Беншаа финтира Жан Карничник отляво пред наказателното поле, влезе вътре и шутира силно в близкия ъгъл, но в аут.

Това обаче не беше всичко за първото полувреме. Във втората минута от добавеното време Черно море успя да изравни резултата.  Васил Панайотов комбинира с Евгений Сердюк вдясно пред наказателното поле на гостите, а украинецът отправи далечен удар, топката тупна пред Падт, който не успя да я улови и тя стигна до Беншаа, който изпревари Карничник и довкара кълбото в опразнената врата за 1:1. 

На почивката Анте Шимунджа извърши двойна промяна в своя тим. Той пусна в игра Сисиньо и Якуб Пиотровски на местата на Дени Групер и Иван Йорданов. Илиан Илиев също направи една рокада, като извади от игра Мимито Биаи и пусна на негово място Мазир Сула.

Само три минути след началото на второто полувреме обаче Лудогорец отново излезе напред в резултата. Десподов центрира от ъглов удар в наказателното поле, а играч на домакините отигра с глава и изчисти. Топката обаче попадна в Якуб Пиотровски, който шутира не по най-добрия начин от движение с десния крак в пеналтерията, но се получи като подаване за Тисера, който се обърна и вкара кълбото в долния ляв ъгъл на вратата на Дюлгеров – 1:2.  

Черно море бързо можеше да изравни за втори път. В 50-ата минута Мазир Сула центрира от корнер в наказателното поле, а на първа греда Сердюк засече с глава, но топката премина покрай лявата греда на Падт.

Четири минути след това Сердюк изпълни пряк свободен вдясно пред наказателното поле, но ударът му беше в обсега на Падт, който игра на сигурно и изби над гредата в ъглов удар. Секунди след това Стефан Велев центрира отдясно в наказателното поле, където Беншаа бе оставен непокрит и стреля с глава, но слабо и в ръцете на Падт.

LAP.bg
20 снимки

В 57-ата минута се откри нова възможност пред разградчани. Десподов центрира от свободен удар отляво на наказателното поле, а там Игор Пластун нанесе удар с глава, но покрай лявата греда на Дюлгеров.

Лудогорец стигна до трети гол в 66-ата минута. Бърнард Текпетей се пребори за топката пред дъгата на наказателното поле, обърна се и със силен фронтален удар заби кълбото в долния ляв ъгъл на Дюлгеров за 1:3.

Три минути след това Сисиньо получи от Пиотровски пред дъгата на наказателното поле и шутира по тревата, но Дюлгеров плонжира в левия си ъгъл и изби в корнер.

Черно море успя да върне един гол в 76-ата минута, когато точен от дузпа бе Евгений Сердюк. В 72-ата минута Текпетей побутна Беншаа в наказателното поле, но съдията Иво Андреев не отсъди нищо. Той обаче беше извикан да разгледа ситуацията със системата ВАР и се видя, че ганаецът играе с ръка и бе отсъдена дузпа в полза на „моряците“ две минути по-късно. Сердюк застана зад топката и бе безкомпромисен, като прати Падт в обратния ъгъл за 2:3.

До края на мача Лудогорец не позволи да бъде изненадан, удържа преднината си и се поздрави с успеха. 


FT ЧЕРНО МОРЕ - ЛУДОГОРЕЦ  2:3

0:1 Кирил Десподов 2'

1:1 Закария Беншаа 45+2'

1:2 Матиас Тисера 48'

1:3 Бърнард Текпетей 66'

2:3 Евгений Сердюк (дузпа) 76'

efbet Лига, 8-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕРНО МОРЕ (4-2-3-1): 25. Иван Дюлгеров - 77. Стефан Велев ж.к., 15. Петар Босанчич, 3. Живко Атанасов, 6. Виктор Попов - 7. Матеуш Клементе, 71. Васил Панайотов (к) - 20. Мади Кета, 88. Мимито Биаи ж.к., 31. Закария Беншаа - 9. Евгений Сердюк ж.к.

Резерви: 22. Георги Георгиев (вр), 4. Росен Стефанов, 19. Матиас Курьор, 10. Велислав Василев, 32. Мартин Дичев, 39. Николай Златев, 8. Мазир Сула

Стрши треньор: Илиан Илиев

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт ж.к. - 14. Дени Групер, 32. Игор Пластун, 5. Георги Терзиев ж.к., 21. Жан Карничник - 23. Мануел Кафумана - Шоу, 82. Иван Йорданов - 11. Кирил Десподов (к), 73. Рик Джонатан, 37. Бърнард Текпетей - 10. Матиас Тисера ж.к.

Резерви: 12. Симон Слуга (вр), 4. Сисиньо, 6. Якуб Пиотровски, 9. Игор Тиаго, 24. Оливие Вердон, 90. Спас Делев, 95. Каули Оливейра

Старши треньор: Анте Шимунджа


Главен съдия: Иво Андреев, град София

Стадион: „Тича“, град Варна