Отборът на Левски записа първа загуба по време на подготвителния си лагер в Белек. "Сините" отстъпиха с минималното 0:1 от турския втородивизионен Генчлербирлиги в четвъртата си проверка в южната ни съседка. Единственото попадение реализира Илкер Каракас в 71-ата минута, който бе точен от дузпа. 

Yulian Todorov / LAP.bg
52 снимки

Столичани не изиграха лош двубой и загубата идва някак незаслужено на фона на играта и създадените ситуации от двата тима. През първата част възпитаниците на Станимир Стоилов отбелязаха попадение чрез Билал Бари, което обаче беше отменено заради засада, а малко след това Радослав Цонев разтресе гредата на турския отбор. Миг на загуба на концентрация през втората част обаче донесе възможността за втородивизионния турски тим да изпълни дузпа, която се оказа и разликата между двата състава след края на проверката.  

Преди днешната контрола „сините” изиграха три мача, като и в трите записаха равенства – срещу Гурник Забже (1:1), Бохемианс (1:1) и Марибор (2:2). В следващата си среща Левски ще премери сили с украинския гранд Динамо Киев, а сблъсъкът е насрочен за 04.02, петък.

Отзивите след контролната среща:

Мъри: Нуждаем се от повече самочувствие и точност при последния пас

Галчев: Нямаме извинения, искаме да спечелим Купата​


Станимир Стоилов беше направил общо пет промени в състава от последния мач. Николай Михайлов беше титуляр и записа пълни 90 минути. Драган Михайлович, Радослав Цонев, Здравко Димитров и Уелтън също започнаха от първата минута.  Димитър Костадинов и Филип Кръстев също бяха титуляри. Защитата пред Михайлов бе Михайлович, Ван дер Каап, Кордоба и Цунами. Ради Цонев и Филип Кръстев оперираха като опорни халфове, а Димитров, Костадинов и Уелтън бяха зад Билал Бари.


В първите десетина минути Левски беше отборът, който владееше повече топката и се настани в половината на своя противник, но удари към вратата на Рамазан Кьосе липсваха.

„Сините“ продължиха да са по-активния тим на терена в следващште минути, но продължаваха да липсват интересните ситуации.

В 21-ата минута дойде и първият удар към една от двете врати и бе на сметката на турския тим. Топката беше центрирана на втора греда от свободен удар, където централният защитник Метехан Мерт засече с глава, но твърде слабо и Николай Михайлов улови без никакви проблеми.

В 26-ата минута дойде и най-чистото положение дотук в срещата. То бе на сметката на Левски. Билал Бари успя да отмъкне топката от защитник на Генчлербирлиги, след което напредна сам отляво, влезе в наказателното поле и подаде за непокрития Димитър Костадинов. Бившият футболист на Септември стреля от около точката за изпълнение на дузпа, но право във вратаря. Атаката на „сините“ продължи и Радослав Цонев пусна чудесен пас за Бари на втора греда, който прати топката в мрежата, но флагът на съдията бе вдигнат за засада и попадението беше отменено.

Три минути след това Цунами и Уелтън размениха подавания отляво в наказателното поле, а последният стреля с глава, но над вратата.

След точно половин час игра Ситиаху Салалич стреля от границата на наказателното поле, но покрай лявата греда на Михайлов.

В 33-ата минута Бари беше изведен вляво в наказателното поле, след което комбинира с Уелтън, който стреля фалцово към далечния ъгъл, но в аут. 

Три минути след това Хосе Кордоба нанесе силен удар от дистанция, но покрай лявата греда на Кьосе. 

В 38-ата минута Левски беше много близо до попадението. Радослав Цонев изпълни по отличен начин пряк свободен удар точно пред наказателното поле и фронтално срещу вратата, но топката се отби в сглобката на горния ляв ъгъл на вратата.

В същото време стана ясно, че едно от новите попълнения на „сините“ - Ноа Сонко Сундберг, е пристигнал днес в лагера на отбора и се появи на стадиона в средата на първата част.

На почивката наставникът на Левски Станимир Стоилов реши да не прави промени в своя състав. За сметка на това, бяха извършени доста смени в тима на Генчлербирлиги.

В първите минути на втората част турския отбор започна по-силно, но постепенно отново Левски взе инициативата в срещата.

В 61-ата минута турският тим беше много близо до откриването на резултата, след като една от резервите на тима беше изведен отлично отляво в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, но Михайлов се намеси и изби решително. Топката обаче попадна на пътя на Каракас, който обаче не успя да уцели опразнената врата от няколко метра.

Генчлербирлиги поведе в резултата в 71-ата минута след точно изпълнена дузпа. Топката беше центрирана ниско по терена на границата на вратарското поле отляво, където беше засечена от Каракас, но Николай Михайлов се намеси отлично и спаси. Впоследствие обаче стражът, в опит да улови топката, фаулира Баран Башигит и съдията отсъди наказателен удар. Дузпата беше изпълнена от Илкер Каракас, който бе точен – 0:1.

В 73-ата минута Левски имаше добра възможност да изравни, след като топката беше центрирана в наказателното поле от свободен удар, а Филип Кръстев опита удар от въздуха, но право в ръцете на вратаря на турския отбор.

До края на срещата "сините" отново взеха инициативата, но така и не успяха да стигнат до попадение, с което да изравнят резултата и записаха първа загуба за 2022 година.


FT | ЛЕВСКИ – ГЕНЧЛЕРБИРЛИГИ  0:1

0:1 Илкер Каракас (дузпа) 71' 

Контролна среща, Зимна подготовка 2022

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ: 13.Николай Михайлов (к) - 91. Драган Михайлович, 5. Келиан ван дер Каап, 33. Хосе Кордоба, 6. Вендерсон Цунами, 10. Радослав Цонев, 30. Филип Кръстев, 20. Димитър Костадинов, 17. Уелтън, 11. Здравко Димитров, 19. Билал Бари.

Старши треньор: Станимир Стоилов

ГЕНЧЛЕРБИРЛИГИ: 1. Рамазан Кьосе - 4. Арда Кижилдаг, 14. Мерт Метехан, 18. Гюл Гьокхан, 13. Баир Мухамед, 8. Дмитро Гречушкин, 19. Ералп Сердарчан, 2. Артан Йомюрчан, 6. Олександър Белиаиев, 9. Елеке Блесинг, 7. Ситиаху Салалич

Старши треньор: Метин Деядин