Левски и Берое предложиха здрава битка с много емоции, но с малко положения. И съвсем логично не се победиха в Стара Загора. Битката под Аязмото завърши 1:1, което обаче едва ли устройва и двата съперника в тази битка. 

Lap.bg
29 снимки

Кой, ако не Мартин Камбуров, да се разпише в "синята" мрежа. Ветеранът откри резултата преди почивката със своя 21- гол в мрежата на този съперник и общо 227-и в елита. Но малко след подновяването на играта Найджъл Робърта изравни, като заслугата беше на Дени Алар за това попадение. 

Но в крайна сметка заслуженият резултат от този мач беше равният и той възтържествува. Така Левски секна серията си от загуби срещу този съперник, но продължава да няма победа над него от повече от една година. "Сините" не успяха да вземат победата и да се доближат повече до лидера Лудогорец, който има дерби с ЦСКА в неделя. Берое пък остава извън Топ 6 след тази развръзка. 

ИГРАЧ НА МАЧА: МАРТИН КАМБУРОВ (Берое)

Камбуров: След толкова голове срещу Левски, нормално е да има повече внимание към мен

Херо: Груба грешка позволи на Левски да изравни, безобразно съдийство

Хубчев: Левски не може да живее, без да търси победата

Найджъл Робърта: Преди почивката ни липсваше агресия

Мачът започна равностойно и беше такъв през цялата първа част. Първата опасност дойде още в 7-та минута и тя беше на сметката на Левски. Тогава страхотна многоходова комбинация стигна до Хали Тиам на границата на наказателното поле, той стреля мощно, но право в тялото на Душан Перниш. 

Това беше и най-чистото положение за гостите за цялата първа част. Домакините също нямаха много опасности, като всичко в това полувреме беше една жестока битка, предимно в центъра на терена. Двата тима гледаха да се неутрализират един друг и да не допускат грешки. 

И това доведе до факта, че първата опасност пред вратата на Милан Миятович дойде чак в 24-та минута. Тогава след центриране от корнер Иван Бандаловски беше изпуснат и стреля от около 11-12 метра, но топката мина на сантиметри встрани от вратата. 

Всъщност, до този корнер се стигна след опасна атака, завършена от Ибрахима Конте, който стреля от опасна дистанция, но Янис Каргас в последния момент успя да избие в ъглов удар. А от него последва и вече споменатата ситуация. 

Така мачът вървеше в руслото на ожесточената битка, двата тима влизаха здраво, понякога и на ръба на позволеното. Това се отрази на качеството на играта, положенията липсваха и не се виждаше как ще падне гол. Но тогава блесна геният на Мартин Камбуров. 

В 44-та минута ветеранът наказа любимата си жертва. Тогава при едно центриране на Иван Минчев от левия фланг таранът се беше вклинил между Хали Тиам и Янис Каргас и засече убийствено точно топката, разстрелвайки вратаря Милан Миятович, отбелязвайки единственото попадение преди почивката. 

Така той наниза 21-ия си гол в мрежата на "сините" и своя 227-и в родния елит. С това се затвърди като кошмар за Левски, защото продължава да увеличава сметката си срещу този отбор и да е играчът с най-много попадения срещу него. Това беше и трети негов срещу столичния гранд през сезона след двата на "Герена" през август. 

Втората част предложи много повече емоции и положения. Още с началото ѝ гостите се втурнаха напред, за да търсят наваксване на изоставането си. Но можеха да пострадат малко след подновяването на играта. В 49-та минута Рубен Бригидо нахлу и центрира опасно, но фалцираната топка не беше засечена от никого, а и Милан Миятович я изби слабо, но нямаше кой от Берое да я засече. 

Натискът на Левски даде резултат в 53-та минута. Тогава след страхотно центриране в наказателното поле Дени Алар игра невероятно с тяло и се освободи на стрелкова позиция. Австриецът стреля мощно, но Перниш спаси. Там обаче дебнеше Найджъл Робърта и от няколко метра не пропусна - 1:1. 

Но двуострата битка продължи. Пет минути след това попадение домакините можеха да поведат отново. Сякаш от нищото топката стигна до Педро Еуженио отдясно в наказателното поле, а португалецът беше абсолютно сам и непокрит. 

Той можеше да скъса мрежата, ако беше преценил да стреля, но той предпочете да центрира за Мартин Камбуров на далечната греда. Таранът обаче беше покрит от двама, а и центрирането на Еуженио беше нелепо и страхотната възможност беше пропиляна с лека ръка. 

След този вихрен четвърт час в началото на второто полувреме, мачът влезе в познатото си русло на битка за всяка педя терен с множество единоборства и влизания на границата на позволеното. Това отново секна чистите положения пред двете врати. 

Домакините предпочитаха да действат на контри и нахлуваха предимно по фланговете, където особено Иван Горанов изпитваше сериозни затруднения. Педро Еуженио и Рубен Бригидо бяха много активни, като пробивите им често сееха смут в "синята" защита, но последното подаване им куцаше. 

В 72-та минута Александър Цветков направи страхотен пробив през целия терен и стигна до аутлинията, откъдето намери Бригидо, но не по най-добрия начин. Португалецът се засуети, а и Живко Миланов го спря и в крайна сметка не се стигна до удар. 

Най-чистата ситуация в тези минути дойде в 77-та минута и беше в полза на Левски. Тогава "сините" получиха пряк свободен удар на около 22-23 метра от голлинията, Живко Миланов застана зад топката и я завъртя добре, но няколко сантиметра не му стигнаха да намери целта. Душан Перниш стоеше безучастен и нямаше как да реагира, ако кълбото беше в очертанията на вратата. 

До края на мача нещата не се промениха особено. Двата отбора се опитваха да атакуват опасно, но всичко се разбиваше в края и преди последното подаване. В крайна сметка чисти положения на практика липсваха, макар че имаше обещаващи възможности. 

Може би най-добрата от всички беше в 90-та минута, когато Паулиньо се измъкна до аутлинията и беше в опасна близост до вратата, но предпочете да стреля от малък ъгъл, вместо да търси подаване успоредно на голлинията и така не затрудни Душан Перниш. 

В крайна сметка нищо опасно не се случи повече до края на мача и така двата тима приключиха наравно, което не им помага особено в преследване на целите им. Левски не успя да скъси повече дистанцията от лидера Лудогорец и дори може да бъде застигнат на втората позиция от Локомотив Пловдив. Берое пък остава извън Топ 6. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Берое: Душан Перниш, Ерол Алкан, Александър Цветков, Мартин Камбуров, Иван Бандаловски, Ибрахима Конте, Александър Василев, Рубен Бригидо, Ахмед Тоуба, Иван Минчев, Педро Еуженио;

Резерви: Пламен Колев, Милен Желев, Яя Меледже, Петко Цанков, Георги Ангелов, Виктор Генев, Юлиан Ненов;

Левски: Милан Миятович, Холмар Ейолфсон, Янис Каргас, Живко Миланов, Иван Горанов, Хали Тиам, Станислав Иванов, Паулиньо, Найджъл Робърта, Мартин Райнов, Дени Алар;

Резерви: Петър Иванов, Франко Мазурек, Филипе Нашименто, Насиру Мохамед, Мартин Д. Петков, Здравко Димитров, Ивайло Найденов.