69-ият месечен доклад на Футболната обсерватория (CIES) проследява много интересни тенденции в европейския футбол, като са анализирани 31 първенства на Стария континент. В изследването са попаднали 12 141 футболисти от 473 клуба.
 
От изнесената статистика става ясно, че Левски е най-младият отбор в България със средна възраст от 23,39 години. "Сините" са с 2,4 г. по-млади от средната възраст на отборите в efbet Лигата. Левски е и на 10-о място в цяла Европа, което е гаранция за отлично бъдеще. Ботев Враца е на 12-о място в класацията с 23,43 години средна възраст, в която първата тройка е съставена от украинския Мариупол, датския Нордсяланд и сръбския Металац. В топ 10 са още италианският Специя, румънският Динамо Букурещ и германският Щутгарт.
 
Пирин Благоевград оглавява еднолично класацията за най-възрастни футболисти в сравнение със средната възраст на останалите отбори от първенството. Играчите на "канарчетата" са със средна възраст 29,55 години, което е с 3,76 години повече от средната норма у нас. На седмо място в това подреждане е друг български отбор - Царско село - с 28,19 години, което е с 2,40 години над общите числа.
 
Левски заема престижното трето място и в друга класация. 59,1 процента от играчите, които тренират с отбора, са собствени юноши, което го праща директно в топ 3 на Европа. Това е с цели 38,5 процента повече от средното за страната - 20,6 процента. В тази класация на 20-о място е Черно море с 41,7 процента собствени юноши в отбора, а първите две места заемат словашкият Жилина и румънският Динамо Букурещ. Тук традиционно са и баските Атлетик Билбао и Реал Сосиедад, които залагат основно на собствени кадри.
 
На обратната страна е ЦСКА 1948. Създаденият наскоро клуб логично няма нито един собствен юноша в тима си - 0 процента и с отрицателния баланс от минус 20,6 процента разделя четвъртото място в Европа, в компанията на испанските Елче, Хетафе и Гранада.