Матиас Курьор се превърна в истинска легенда за Черно море, като е играл за варненския отбор в три различни периода. Миналия уикенд той записа последния си мач за "моряците" и го направи със стил, като вкара два гола за победата на Локомотив (Пловдив) с 3:1 за Купата на България. Курьор се върна към най-хубавите си моменти във Варна и във футбола досега в специално интервю за БТА.

"Договорът ми с Черно море изтече и решихме да се разделим. Имахме разговори преди това и треньорът ми каза, че не може да разчита на мен във всеки мач. Разбрах го и предпочетох да си тръгна в точния момент. Аз искам да играя по-често, а и сега чувствах, че мога да помогна повече на отбора. Голмайстор съм на тима с 5 попадения, а дори не съм играл много през сезона. Мисля, че при повече време на терена, щях да имам повече голове и по-голям принос за Черно море", смята роденият в Мартиника футболист.

"Аз не мисля да спирам с футбола, играе ми се още. Ще бъда откровен - вече имам разговори с един отбор от четвърта френска дивизия. Имаше сериозен интерес и от един клуб от чужбина, но отказах. Вече съм семеен, не мога постоянно да се местя и да свиквам с нов начин и ритъм на живот. Ако подпиша договор с френския клуб, той ще бъде полупрофесионален, но ще се готвя като професионалист, ще ми плащат заплата. Аз им казах, че ще продължа да работя и за Черно море, като скаут вероятно. Още не съм уточнил всички детайли с хората във Варна. Говорихме, трябва пак да се чуя с треньора и шефовете. Разчитат на мен, защото за годините във футбола имам много контакти и връзки, които съм направил - не само във Франция, но и по света. Има немалко футболисти, които са готови да работят с мен, както и са изкушени от идеята да се пробват в Черно море. Засега няма нищо конкретно, а и аз трябва да подпиша договор с клуба, за да е офицално всичко. Но ми се струва, че би било вълнуващо това, което предстои", добави Матиас.

"Ще се връщам във Варна, това е неизбежно, оставих много приятели там. Даже убеждавам съпругата ми, ако имаме дъщеря, да я кръстим Варна. Тя засега не е съгласна, но кой знае, може да я навия. В момента живеем в региона на Париж. Наскоро купих къща в близост до тази на родителите ми. Всичко е наред, наслаждаваме се на живота", разкри футболистът.

"Имам няколко любими мача за Черно море, но на първо място е финалът за Купата на България срещу Левски. Той е назабравим, неописуем. Но не е само този мач. Следващият мач с Левски във Варна също ми е любим. Тогава вкарах хубав гол с глава, което не ми се случва често. Завършихме 2:2, ако не се лъжа. Имаше и един мач с Ботев (Пловдив), когато за първи път се разделях с Черно море. Пак вкарах гол, а след мача всички плакохме - аз и феновете. В сърцето ми има място и за една победа срещу Арда с 3:0 или 3:1 не помня вече. Това беше първият ми мач след сватбата ми и жена ми ме гледа за първи път на живо. Емоционално беше", спомня си французинът.

"Наистина бях много близо до договор с ЦСКА. Президентът ме искаше и бяхме се разбрали за всичко. Тогава имаше една контрола, в която загубиха. А веднага след това в отбора започна работа румънски треньор (б. а. - Едуард Йорданеску). Той призна, че не ме иска, а аз на места, където нямат нужда от мен, не ходя. Така се разминах за малко с "червените", така е трябвало да стане", не съжалява Курьор.

"Пазя само хубави спомени от Локомотив (Горна Оряховица), където бях за кратко. Радвам се, защото успях да им помогна. Те бяха коректни към мен, изпълниха всичко, което ми бяха обещали. Аз също им обещах да се опитам да ги измъкна от опасната зона в класирането и го направих. Това беше хубав период, играех добре, виждах, че хората ми се радват и ме уважават", каза той за престоя си в Горна Ораховица.

"На много места съм играл футбол и това ми е дало много - научих езици, опознах различни култури. Без футбола нямаше как да стане. Навсякъде съм запомнил хубавото. За България няма какво да говоря, тук е вторият ми дом. Но много хубави моменти имах в Испания, в Турция, в Грузия. В Казахстан беше странно, хората бяха по-затворени, но и там свикнахме взаимно - накрая ме приеха и всичко беше наред. Минах също през Индия, но там футболът не ми допадна, в Южна Корея през цялото време трябваше да играем дисциплинирано и защитно", припомни си Курьор.

"Французин съм и би ми харесало Франция отново да стане световен шампион. Ако това не се случи, нека да е Аржентина заради Лионел Меси. За мен той е най-добрият футболист. Третият ми избор е Мароко, защото съпругата ми е мароканка. А и няма да е лошо отбор от Африка да спечели световната титла. Това ще е революционно, ще промени футбола", завърши Матиас Курьор.