ЦСКА изненада абсолютно всички с последния си трансферен ход. „Червените“ неочаквано си върнаха Фернандо Каранга, подвизаващ се вече пет години и половина по китайските терени (с прекъсване от няколкомесечен наем в Бразилия).

В първия си престой у нас с екипа на ЦСКА 32-годишният нападател бе истински терминатор в наказателното поле. За 42 мача и 3618 минути игра Каранга отбеляза 31 гола с червения екип, превръщайки се в безспорен любимец на Сектор Г. Именно с въпросния цифров код Каранга бе мистериозно посрещнат от ЦСКА: 42-3618-31. Минути след тези цифри обликът на латиноса грейна в официалните канали на клуба, разсейвайки всяко съмнение.

„Каранга манията“ обхвана всички фенове на ЦСКА в интернет пространството. Профилът на играча в Трансфермакт е третият най-разглеждан за последните 24 часа, а вероятно няма потребител, който да не е срещнал публикация за бразилския стрелец в някоя от социалните мрежи от вчерашния следобед досега.

Със своите хъс, себераздаване и непримирост Фернандо се превърна в лидер на неособено вкарващия ЦСКА през сезон 2016/17, а сегашната ситуация донякъде наподобява тази отпреди 7 години. Отборът на Нестор Ел Маестро е отбелязал едва 30 гола в 20 мача, въпреки че на теория има и качество, и количество в предни позиции. Пристигането на Каранга може да означава, че някой от Майкъл Естрада и Дюкенс Назон ще напусне и през пролетта няма да е част от ЦСКА.

LAP.bg
31 снимки

Дали раздяла с един от Назон и Естрада ще е добре от спортно-техническа гледна точка е спорно. Двамата със сигурност имат качества за родния елит, но засега никой не е демонстрирал борбеността и духа на Каранга. Назон е в България вече година и половина и въпреки че завърши миналия сезон като втори голмайстор в шампионата, така и не успява да спечели всички фенове на ЦСКА на своя страна. Не е ясно и как ще стане това с голове срещу отбори от долната половина на класирането и сравнително бледи представяния с първите 3-4 тима. Колегата му Естрада започна смущаващо слабо престоя си в България през миналото лято, но с течение на времето набра някаква скорост и в броени двубои като тези с двата Локомотив-а демонстрира класата, която го е отвела на Световното първенство в Катар.

Индивидуално или в тандем напред, Естрада и Назон засега не успяват да водят атаката на ЦСКА така, както подобава на клуба. Не успяват и да са лидери, какъвто бе Каранга в първия си престой у нас. Мотивиращ, непримирим, харизматичен, ненавиждан от противниците дори...Такъв бе Каранга – палещ искрата у съотборниците си и каращ ги да дават малко повече от себе си. А предвид апатията на „червените“ футболисти в огромна част от есенния полусезон, определено е нужна подобна вътрешна провокация.

Прекалено оптимистично е да се вярва, че Каранга, почти 33-годишен, отново ще бележи всеки мач или по няколко пъти на мач, и ще е най-фундаменталната фигура в „червения“ състав. Вероятно ролята на голмайстора ще е малко по-ротационна, независимо с колко и кои нападатели остане ЦСКА напролет. С аурата си на боец на терена обаче, Каранга може да допринесе повече, отколкото конкурентите Назон и Естрада биха могли с футболни прийоми. Повече и отколкото сухата статистика може да отрази в битката до края на шампионата.