Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково, Левски Лом, а сега е във Вихрен Сандански. Специално за Gong.bg Велев коментира пролетния полусезон в efbet Лига преди старта на плейофите и полуфиналите за SESAME Купа на България. Той направи и своите прогнози за крайното класиране в шампионата.
 
Няма  да открия топлата вода, ако кажа, че Лудогорец ще е шампион за поредна година. Отборът от Разград е друго ниво, висока летва за останалите отбори. След колебанията през есента взеха няколко нови футболисти и пак смазаха машината. Още не мога да преценя ролята на новия треньор Шимунджа, който на този етап ми се струва, че е надценяван.
 
А заканите на Стойчо Младенов през зимата, че ЦСКА ще атакува титлата, се оказаха пълни партенки. "Червените" не само че не надградиха, ами и се представиха по-слабо от есента. Не знам какво са правили по време на тази дълга подготовка, но след Нова година гледаме друг отбор, който играе трагично. Според мен ЦСКА не само ще изпусне второто място, ами трудно ще се задържи в тройката. И Левски, и Черно море са в по-добра форма и "червените" трябва да се радват, че някоя умна глава е решила плейофите да се играят наполовина вместо да гледаме 10 кръга между най-добрите отбори в най-хубавото време за футбол.   
Последните оправдавния на Стойчо, че не е участвал в селекцията, са меко казано, смехотворни. Всеки уважаващ себе си треньор би напуснал, ако му водят играчи през главата. Аз не вярвам да е така, защото наскоро той откровено излъга за трансферите на четирима играчи на Локомотив Пд в ЦСКА през лятото 2012 година, когато пак той беше треньор на отбора. Бенжелюн, Сержиньо, Жереми Родригес и Мишо Венков бяха лично поискани от него на среща с тогавашния президент на тима от "Лаута" Коко Динев, на която и аз присъствах. И заведението  мога да кажа - "Старата круша" в Бояна. Приказките на Стойчо са с единствената цел да се оправдае и да се хареса на феновете. От години той се изявява в ролята на левскомразец и това очевидно се приема от публиката на ЦСКА. Или поне на голяма част от нея. Да сте чули или видяли някой треньор на Левски с подобно поведение спрямо ЦСКА?!

Левски определено е във възход и очаквам да спечели срещите си от плейофите. Имам колебания единствено за двубоя срещу Лудогорец, защото "сините" като че ли имат комплекс от този противник и то на психологическа основа. Както и да играят, все губят. Много дълго продължи тази негативна серия и се надявам, че е дошъл краят й. На "Герена" бяха привлечени добри футболисти, като специално бих отличил Хосе Кордоба, който притежава интелект и физически данни за голям футбол. Забелязах го в един мач на Левски Лом с Етър, където той играеше. Даже го препоръчах на тогавашния наставник на "сините" Живко Миланов.

 
Черно море е много стабилен отбор, играе агресивно и на мен лично това много ми харесва. Този стил е изграден от Илиан Илиев не за два месеца, а за години. Приятна изненада е и Ботев Пловдив, но там разполагат и с доста качествени футболисти, без да отнемам ролята на треньора Валентич. Добре се вписва и Тошко Неделев, макар че играе на ходом. Гениалните му пасове и удари обаче често решават мачовете. Славия си заслужи мястото в топ 6, но не виждам как ще се отлепят от шестото място.   
Следващата четворка в класирането ще се бори за 7-ото място, което дава шанс за частие в евротурнирите. Още една голяма недомислица. В един мач всичко се случва и така четвъртият, който има доста повече точки от седмия, може да пие една студена вода в подобен бараж. Локомотив Пловдив ми изглежда най-състоятелен за това бленувано място, макар че треньорската смяна е нож с две остриета. Томаш не е Капело, даже ми е доста незабележим до момента, а и се видя, че отборът може да побеждава и с Христо Колев-Бащата. Предимството на Локото спрямо Берое, ЦСКА 1948 и Арда са феновете и по-добрите индивидуалности.
 
На дъното се очертават доста интересни сблъсъци. Царско село беше отписан, но според мен ще изплува от последното място. През пролетта в отбора бяха привлечени играчи, които никой е познава, но все пак имат опит по лигите на Италия и Швейцария. Ботев Враца има най-малко аргументи и очаквам отборът да изпадне директно. А който и да играе бараж, ще победи с лекота четвъртия във Втора лига, независимо кой е той. 
 
Не бих се наел с прогноза за изхода на полуфиналите за Купата. За мен шансовете на ЦСКА и Славия са абсолютно равни, както и на Левски и Лудогорец. Леко предимство давам на "сини" и "червени" и причината е, че са домакини в реваншите. Искат купичката, както я нарече Стойчо, като удавник сламка. Учудва ме само, че ще важи правилото за гол на чужд терен. Само си мислим, че сме в Европа, ама не сме.