Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде интервю за "Неделята на NOVA" тази седмица. Председателят на КРИБ разговаря с журналиста Николай Дойнов по най-важните теми във футбола за 2019-та година. Той разкри рецептата за успехите на Лудогорец в България и Европа. Домусчиев обяви какъв трябва да бъде новият президент на БФС и заяви, че няма да се кандидатира за този пост. 

Кирил Домусчиев

източник: Гонг

- Господин Домусчиев, председател на КРИБ, собственик на Лудогорец и на редица бизнес компании у нас и в чужбина - Нова телевизия, Нова Броудкастинг. Откъде да започнем, може би с това, с което сте най-познат на широкия кръг зрители - Лудогорец 
- За съжаление един човек, не само в България, става популярен най-вече покрай футбола и спорта, а не покрай бизнеса. В крайна сметка, за да можеш да даваш за спорта, трябва да си направил нещо в бизнеса.  Лудогорец за нас винаги е бил преди всичко социален проект. Така и започнахме в Разград - подпомагайки местния спортен клуб и местната общественост. Този клуб направи Разград име, направи го град, за който се говори не само у нас, но и в света.

- Преди това Лудогорец не беше амбициозен клуб, но вече 8 пъти е шампион на страната. Някои ще кажат, че с пари се постига всичко, но очевидно маята е някъде другаде?
- Като започнахме Лудогорец не беше с най-добрия бюджет. Първите 1-2 години някои софийски грандове със сигурност ни изпреварваха като бюджет. Тогава имаше и повече пари във футбола. Това обаче не ни попречи да станем шампион. Парите не са всичко, макар и да са много важни.

източник: Гонг

- Кое е другото?
- Мениджмънт. Това е доста широко понятие - да структурираш бизнеса, да намериш качествените хора, да постигаш с минимални средства максимален ефект. Фактът, че дойдоха времена, в които Лудогорец може за побеждава клубове с пет-шест-седем-осем пъти по-голям бюджет от нашия - като ЦСКА Москва, говори за добър мениджмънт.

- Да поговирим за това, което предстои през пролетта в Лига Европа. Лудогорец има нов треньор, кое наложи тази смяна?
- Не правим смяна. Останахме без старши треньор преди няколко месеца и не искахме да бързаме. Искахме да вземем някой, който ще пасне на нашия профил, на нашия стил на игра. А добрите треньори си имат отбори. Трябваше да се проведат срещи, разговори с различни хора - дали той ще иска, дали клубът му ще го освободи. Моментът сега беше подходящ, защото предстои пауза, подготвителен период и новият треньор ще може не само да се запознае с отбора, а и да го подготви за мачовете с Интер и за първенството.

Кирил Домусчиев

източник: Гонг

- Преди паузата Левски е на 5 точки зад вас в класирането. Той ли е най-сериозният ви конкурент за титлата?
- Така е, щом е на 5 точки в момента. Но нека да не отписваме Локомотив Пловдив. Предполагам че всички отбори ще направят селекция. ЦСКА София също не е за подценяване. Има поне три отбора с амбиции за първото място и още няколко отбора, които се борят да са в шестицата.

- Чака ни интересно първенство през пролетта
- Тази година първенството не изглежда никак зле. 3-4 отбора се борят за първото място и още няколко да влязат за шестицата. Има интирга.

Кирил Домусчиев

източник: Гонг

- Предстоят ви двубои с Интер Милано в Европа, в които ще се използва системата за видеоповторения ВАР. Вие имахте предложение тя да бъде изградена и у нас, но тя не е евтина. Кой ще го направи?
- При всички положения, ако искаме да имаме професионално първенство, да играем в евротурнирите, силен национален отбор - това е бъдещето. Ще трябва да се изгради. Във всички съседни държави вече се работи по този въпрос. В Полша вече го въведоха, те са пионерите в Източна Европа. Инвенстицията е и голяма, и малка - зависи дали ще е мобилна или фиксирана версия. Аз с някои колеги ще следя как се избират офертите, коя фирма да ни достави тази система.

- Държавата казва собствениците на клубове да инвестират в нея.
- Като се види каква е стойността на системата, може би ще потърсим подкрепата на държавата. Друг въпрос е дали ще я получим. Тази система ще ни остави в Европа, ще даде възможност и за развитие на съдиите. Футболните страсти ще бъдат по-различни, ще е от полза за футбола и общественоста. Няма да се стига до тежки спорове и ще е от полза за всички. Ще дам за пример Унгария, където държавата инвестира във футбола. Премиерът Орбан направи пет-шест стадиона, с четири звезди на европейско ниво. Един от тях е стадионът на Ференцварош - уникален. Държавата инвестира във футбола, не защото Унгария има някакви успехи в последните години, а защото футболът е социален феномен. Хората обичат футбола, обичат да гледат футбол,  но при тази икономика, която имаме, и при този малък пазар у нас, собствениците на клубове вяма как да изградят инфрастуктура без подкрепата на държавата.

- БФС няма президент след оставката на Борислав Михайлов. Сигурен съм, че имате мнение как трябва да изглежда следващия президент на БФС. Възможно ли е това да сте вие?
- Не, няма как да стане, доста съм ангажиран. Собственици сме с брат ми на Лудогорец и искаме да продължаваме да радваме хората. Като председател на КРИБ имам допълнително ангажименти. Как виждам аз следващия президент? При всички положения трябва да е човек с възможности, да има бизнес и да не е фалирал.

- Не е ли нормално понякога в бизнеса да ти се случи и фалит?
- Как да си дадем организацията на някой, за когото не сме сигурни дали може да я менажира. И да я докара до просешка тояга. Трябва да е човек с възможности и авторитет. Но и трябва да е човек, който обича футбола, сърцето му да е във футбола. Защото виждам и собственици на клубове, които не харесват футбола, може би защото е модерно.

- Можете ли да кажете едно-две имена с този профил?
- Атанас Фурнаджиев. Дал е много пари на българския футбол през годините. Дал ги е от любов, не е имал собствен клуб. Познава много добре структурите на БФС и УЕФА, участва в много комисии, успешен бизнесмен е, на добра възраст е - с богат опит и сравнитено млад. Това е профилът на човек, когото бих подкрепил. За съжаление от моите разговори с него разбрах, че той твърдо няма да се кандидатира.