Каули Соуса Оливейра е поредният футболист на Лудогорец, който даде интервю за сайта на "орлите". След като отборът бе разпуснат до второ нареждане заради епидемията от COVID-19, бразилецът се прибра в дома си в германския град Кьолн. 

LAP.bg
29 снимки

Каули разкри как Германия се бори с коронавируса и тренират ли местните футболни отбори и кога ще се поднови първенството. Халфът коментира и представянето си в Лудогорец след трансфера му от Падерборн през януари 2020 г.

- Каули, Германия не изглежда така парализирана от коронавируса, както Италия и Испания?
- Така е. Тук ситуацията е по-различна. Имаме много болни хора, но малко починали, което е най-хубавото. Това се дължи на бързата реакция на здравните власти още преди епидемията да е стигнала тези мащаби. Бяха осигурени достатъчно легла и апарати за най-тежко болните. Със сигурност ситуацията е много по-различна в сравнение с тази в Италия и Испания.

- Какви са ограничителните мерки в Германия за справяне с болестта?
- Ресторанти, барове, училища, университети и някои магазини са затворени. Работят основно супермаркетите и аптеките. Хората спазват препоръките. Има някакво напрежение в обществото, но не страх. Повечето местни вярват, че скоро ще се справим с епидемията.

- Разрешено ли е излизането от вкъщи?
- Да, няма забрани в това отношение. Има препоръки да не се излиза, ако няма наложителна причина. Но е разрешено да излизаш с хора от твоето семейството. Максимум по трима човека. Но с условието да има дистанция между тях. При повече хора на улицата полицията налага глоби.

- Парковете затворени ли са?
- Не, не са затворени. Не е забранено да се тича по алеите. Но не е разрешено събирането на групи в тях и седенето по пейките.

- Как местните здравни власти смятат, че ще се справят с пандемията?
- В Германия се правят страшно много тестове всеки ден. Идеята е хората, които имат имунитет да не бъдат ограничавани въобще и да работят. А болните да бъдат изолирани и лекувани. Собственикът на футболния клуб Хофенхайм Дитмар Хоп обещава, че август или септември тази година може да има ваксина срещу коронавирус. Дано да е прав.

- Как вие поддържате форма?
- Трудно ми е. Не сме свикнали да тренираме индивидуално. Основно излизам да тичам. Понякога правя и упражнения вкъщи. Имам някои уреди.

- Местните футболни отбори провеждат ли колективни тренировки?
- Започнаха. Почти всички отбори от Първа и Втора Бундеслига вече тренират. Всеки отбор провежда тренировките на две или три по-големи групи. Само един тим не получи разрешение от градските власти да започне тренировки. Това е Вердер Бремен.

- Кога се очаква местното първенство да се поднови?
- Имаше идеи в началото на месец май. Рано е да се каже още със сигурност, защото ситуацията всеки ден се променя. Доколкото знам, тези дни отново ще има среща между клубовете и местната федерация.

- Българското първенство се очаква да се поднови през юни?
- Надявам се да е така. Следя нещата в България. Виждам, че няма много случаи на коронавирус. Мисля, че ще имаме време да се подготвим за оставащите мачове. Нямам търпение да се съберем със съотборниците ми отново. Липсват ми тренировките и мачовете.

- Доволен ли сте от представянето си в Лудогорец, откакто дойдохте в клуба?
- Като цяло да. Мисля, че от мач на мач играех все по-добре. За всеки футболист новото начало е трудно. Нужно е време за адаптация. Много съжалявам, че тази епидемия дойде в неподходящ момент. Но важното е, че отборът е на първо място със сериозна преднина пред втория. Лудогорец е фаворит за титлата и ще съм щастлив да я спечеля. Превъзхождаме сериозно останалите отбори в първа лига.

- Вкарахте един от най-ценните голове за Лудогорец - срещу Интер в реванша на "Сан Сиро"?
- Съжалявам, че голът се оказа недостатъчен за нещо повече. Когато вкарах, бях убеден, че можем да направим нещо голямо срещу Интер. Но допуснахме някои грешки, заради които Интер вкара два гола и всичко приключи.

- На коя позиция се чувствате по-комфортно - като плеймейкър или дясно крило?
- Мога да играя и на двете позиции. Нямам претенции. Важното е къде ще прецени треньорът, че ще съм полезен. Като цяло се чувствам по-добре, когато имам повече свобода на терена.