Шефът на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай даде пресконференция преди началото на сезона в efbet Лига, на която разкри какви са новостите, промените и своето виждане за бъдещата работа, а също така призова арбитрите да бъдат смели и очерта дълъг период при изграждането на топ-рефери за европейските мачове.

Той представи и новата екипировка, с която реферите ще ръководят мачовете у нас през сезон 2022/2023, а също така и новото лого, което ще бъде поставено от лявата страна на гърдите, върху джобчето с картоните.

„Оценката ми за пролетта на 2022-а година? Радвам се на представянето, но никога не съм напълно доволен. Все още има грешки, които не са приемливи. Но все пак това беше първи пълен сезон в България с използването на ВАР. Отбелязвам, че системата се е намесвала доста пъти. Доволни сме от начина ѝ на използване, но броят на сериозните грешки е намален. Задачата обаче е да работим още по-бързо с нея“, започна Кашай анализа на представянето на съдиите през пролетта.

Попитан дали съдиите са готови за новото първенство, унгарският шеф се засмя и отговори:

„Много е лесно да кажем, че са готови. Физически са подготвени, теоретично са обучени, образовани и запознати с новостите. И после да посочим: „Кашай каза, че са готови, а виж какво правят“. Но на терена се представят те, а не аз. Същото е като с треньорите на отборите. На терена са играчите. Искам да кажа, че имаме добри съдии, както в efbet Лига, така и във Втора лига. Моята задача е да ги подготвя максимално добре, но аз не ръководя мачовете, а те“.

Унгарецът уточни, че от новия сезон ще има ясно разпределение на отговорностите за нарядите и той лично ще прави назначенията на главните съдии.

„От следващия сезон си разделяме ясно отговорностите - аз определям главните съдии в efbet Лига, отговорникът за асистентите определя нарядите за асистентите и моят колега Георги Ринг определя ВАР назначенията. Аз съм ръководител и отговорността е моя“ каза той.

БГНЕС / BGNES
10 снимки

„Надявам се, че с новите екипи ще изглеждаме по нов начин. За новия сезон имаме 22-а съдии в efbet Лига. 21 са от миналия сезон и добавяме един нов. Започнах работа през февруари, а Лигата приключи през месец май. Имах малко време за проверка на качеството на съдиите, затова не правим промени, а ще наблюдаваме тези до декември. И на Нова година ще бъдат редуцирани. Тук е като при отборите - едни изпадат, други влизат. ВАР ни помогна да поправим много грешки. Без ВАР щеше да има много повече скандали. Всички в България трябва да са доволни, че имаме ВАР. Това беше първи сезон с ВАР, но вече нямаме такова оправдание, така че трябва да се представим още по-добре“, допълни Кашай.

Унгарецът се затрудни да отговори на въпрос защо в над 100 мача в Лигата на Нациите и в началните кръгове на европейските клубни турнири има едва едно назначение на български арбитър. Според него, прекомерно големият брой страни в УЕФА - 55, както и постоянното номиниране на рефери от другите страни, са сред причините.

„Не знам статистиката, но вероятно е така, както казвате. Явно това е нещо, върху което трябва да работим. Да, Румъния има двама съдии в категория Елит на Европа. Но искам да знаете, че Ищван Ковач е там три години преди да се наложи. Отнема време да се изгради един топ-съдия и това е дълъг процес. Ние имаме там Георги Кабаков и се гордеем с него. Смелостта е важна за съдията. Ако нямаш кураж, е много трудно да станеш добър съдия“.

„Не съм тук като турист само за уикендите, това е моята работа. Имам апартамент в София, работя със съдиите, правя нарядите, работя по договори като този с Макрон. Когато съм в Унгария, следя всичко онлайн, всяка седмица правим срещи със съдиите и обсъждаме важни теми“, каза още ръководителят на българските съдии.

Накрая Кашай коментира накратко въведението на ФИФА за полуавтоматичната засада, която ще бъде използвана в Катар.

„Въвеждането на полуавтоматичната засада е финансов въпрос. Ако БФС и клубовете имат парите, ще бъда щастлив аз да въведа тази система. Не знам цената, но е много скъпо. А и не знаем дали ще бъде успешна. ФИФА просто сега я вкарва в употреба“, обясни Кашай.