Голът, с който ЦСКА победи Септември, породи сериозни дискусии. Както е известно, футболистите на Септември изчистиха топката в странично хвърляне, за да се види състоянието на техен съотборник, който бе паднал, но извън терена. Играч на домакините вдигна ръце и показа, че ще извади топката в тъч. Юрген Матей взе топката и хвърли силно към Назон, който излезе сам срещу вратаря и реализира.
 
Според футболните правила попадението е напълно редовно и Септември не трябва да проявява никакви претенции. В същото време според неписания етичен кодекс ЦСКА трябваше да върне топката във владение на противника.
 
Подобни случаи в европейския футбол има. Случвало се е и преди при идентични ситуации отбор да не връща владението на топката и да вкарва гол. Първият от тях е много по-пресен, от началото на месеца в осминафиналния мач за Купата на  Шотландия между гранда Глазгоу Рейнджърс и втородивизионния Партик Тисъл.

В 71-ата минута на срещата Малик Тилман отбеляза гол за Рейнджърс, демонстрирайки явна липса на феърплей. Американецът открадна топката в момент, когато гостите се канеха да я върнат на домакините, след като играта бе спряна, за да се окаже медицинска помощ на играч в синьо. Мениджърът на гранда не остана безучастен към недоволството на играчите и треньорите на Партик Тисъл и нареди на своите футболисти на пуснат втородивизионния тим да възстанови равенството.

Скот Тифони реализира за 2:2, след като премина половината терен без да бъде обезпокояван от футболистите на Рейнджърс. След този красив момент двамата треньори си стиснаха ръцете, показвайки, че победата не е на всяка цена и феърплеят трябва да се спазва.
 
Другият подобен случай е от ключов мач между Лийдс и Астън Вила в Чемпиъншип през сезон 2018/2019. В 71-ата минута Матеуш Клих отбеляза попадение за Лийдс, докато играч на „виланите“ Джонатан Коджа беше паднал на терена контузен. Съдията зачете попадението, а след спречквания и суматоха играта беше подновена. При сблъсъците съдията Стюарт Атуел показа един червен и два жълти картона. Мениджърът на Лийдс Марсело Биелса обаче показа, че феърплейът е над всичко, като инструктира своите играчи да получат гол. Веднага след подновяването на игра в 77-ата минута Алберт Адома вкара един от най-лесните голове в кариерата си. Той пробяга целия терен и се разписа на празна врата, абсолютно необезпокояван от футболистите на Лийдс, които останаха статични.

В крайна сметка срещата завърши наравно 1:1, а Лийдс изгуби шансове за директна промоция в елита кръг преди края на редовния сезон. Норич и Шефилд Юнайтед финишираха първи и втори и се класираха за Висшата лига. Отборът на Марсело Биелса трябваше да играе плейофи, в които падна от Дерби Каунти. Поради тази причина специалистът получи похвали за решението си, но и критики, че то е коствало на Лийдс промоция във Висшата лига за сезон 2020/21./"Телеграф"