Отборът на Черно море влиза в пролетния полусезон като лидер и играчите са пределно мотивирани да продължат да се представят на високо ниво, за да оправдават големите очаквания към тях.

В интерво за Gong.bg наставникът на „моряците“ Илиан Илиев говори за състоянието на тима, за първия му двубой и за капризите на един от основните футболисти.

Г-н Илиев, доволен ли сте от зимната подготовка и готов ли е Черно море за пролетния полусeзон?

- Това, което бяха предвидили, го изпълнихме. Единственото неприятно нещо са контузиите на Дани Димов, който пострада в една от контролите, и на Едгар Пашеко. Отделно Влатко Дробаров пък е наказан за първата ни среща, а на новото попълнение Уеслен не му е дошла визата. Като цяло обаче сме доволни от подготовката и физически сме добре, но в първите мачове винаги има неизвестни.

На старта на пролетния дял гостувате на втория в класирането, който е действащ шампион. Какви са Вашите очаквания?

- Надявам се да се представим добре. Особено срещу много добри отбори, трябва да поддържаме много добро ниво в дефанзивен план и да сме смели, когато имаме топката. Трябва повече да я държим, защото, ако я предаваме лесно, ще си създаваме проблеми.

- В Разград ще бъдете без няколко основни играчи. Доколко това може да се отрази на представянето Ви?

-Надявам се останалите, които получат шанс, да направят така, че да не се отрази липсата на наказани или контузени. Ние още чакаме хората, които бяха  на втори план да разкрият качествата си, тъй като без съмнение ги имат, и точно в такива моменти могат да ги покажат.

ПФК Черно море
31 снимки

Вие следихте Лудогорец през зимната пауза. Какво Ви прави впечатление?

- Фактите за тях са известни. Имат много добри единици, а и играха с почти един и същи състав в зимните проверки, без да правят големи ротации. Това е изключително сериозен отбор за нашите стандарти. Използвам момента да пожелая успех на Лудогорец в Лига на конференциите. Колкото по-напред стигнат, толкова по-хубаво ще е това за българския футбол.

По-силни ли стават шампионите с привличането на Ивайло Чочев?

- Да. Знаем качествата на Чочев и със сигурност с него ще са по-опасни.

Бихте ли коментирали назначението на Волен Чинков за съдия на двубоя ви с Лудогорец? Защо се смеете?

- Смея се, тъй като не вярвах, че са толкова нагли да сложат Чинков пак.

Остава ли Алекс Фернандес на „Тича“ или ще бъде продаден?

Това, което виждам от него в последните седмици, за първи път ми се случва в треньорската кариера. Аз съм изумен след всичко това, което направи клуба за него  - той не беше играл мъжки футбол и 5-6 месеца го чакахме да се адаптира с футбола в Европа, а и с живота тук. Предвид това обаче, което той прави в момента, мога да кажа, че направо съм изумен и разочарован, защото го измъкнахме от нищото. Има много голям процент той повече да не облече фланелката на Черно море, независимо дали ще бъде продаден или ще си изпълни договора.

Как искате да играе Черно море напролет?

- Нашето желание е да продължим по същия начин, така както завършихме в добро състояние есента и не искахме първенството да спира. Трябва обаче да се подобрим в завършващата фаза, тъй като в някои мачове от първия дял трудно вкарвахме голове и след като не успявахме да ги затворим, накрая не успяхме и да победим. Имаме някои липси и можехме да вземем още един-двама нови, но през зимата е трудно. Затова ще разчитаме на силния колектив и в най-трудните моменти да го показваме.

Има ли я в отбора желаната от Вас вътрешна конкуренция?

- Като широчина и като хора я имаме, но като показване на терена още не. На хората от втори план малко им трябва, за да имаме тази широчина

Ще издържат ли играчите на напрежението, след като футболните фора непрекъснато им напомнят, че се борят за титла, медали и класиране за Европа?

- Вижте, ние още преди първенството имахме амбиции за тройката. Държим на поставената цел и никой не е обременен, а се наслаждаваме на момента.

start-photo.bg
21 снимки

Как се стигна до трансфера на Андреяс Калкан и предвид кадровите проблеми, възможно ли е да запише дебют още в понеделник.

- Това е доста опитен играч, минал е през много отбори и чух хубави неща за него. Той има самочувствието на добър футболист, преглътна си егото, дойде да изиграе едни 45 минути, загатна, че има качества, и решихме да го вземем. Андреяс обаче не е тренирал с отбора и физически не е готов, но все пак, ако е здрав, може да запише игрови минути.

Какво бихте казали на феновете на „моряците“?

- Благодарим им за подкрепата, не само тази година, и да продължим в добро и лошо да сме заедно, тъй като това помага много на отбора.