Отборът на ЦСКА постигна минимална победа над Ботев Пловдив в отложен мач от 5-ия кръг на efbet Лига и оглави временното класиране в шампионата. „Червените” се наложиха с 1:0, а гола за успеха на „червените” реализира резервата Дюкенс Назон, който бе точен от дузпа в 71-ата минута на мача.

След спечелените три точки тимът на Саша Илич се изкачи на първата позиция във временното класиране, изпреварвайки тимовете на ЦСКА 1948 и Лудогорец. „Червените” събраха актив от 31 точки. Втори е съставът на ЦСКА 1948, който е с точка по-малко, но и мач повече. Шампионът Лудогорец е трети с 29 пункта.

Start-photo.bg
94 снимки

Първите десетина минути на мача не предложиха нищо интересно. Двата тима действаха предпазливо и по-скоро се опитваха да не допуснат грешки, отколкото да предприемат някакви рискове в предни позиции.

В 15-ата минута гостите организираха една от първите си интересни атаки. След нападение отляво, Тибо Вион достигна топката почти до аутлинията и центрира в пеналта, където Морено овладя пред погледа на Виктор Генев и веднага подаде към Линдсет на границата на пеналта. Халфът на „червените” пробва удар без забавяне, но не успя да уцели добре топката.

Секунди по-късно Ботев също стигна до добра ситуация пред противниковата врата. Па Конате получи отляво, справи се с Шопов и центрира в наказателното поле, където Ето’о овладя на гърди между двама бранители на гостите и стреля, но неточно.

След половин час игра дойде и най-чистото положение от началото на срещата. След изпълнение на корнер от страна на гостите, футболистите на Ботев съумяха да организират страхотна контраатака. Елвис Ману получи на левия фланг и изведе по отличен начин Рада Рабей абсолютно сам срещу Бусато. Играчът на домакините напредна и стреля, но стражът на гостите с крак успя да предотврати сигурен гол.

В заключителните минути на първото полувреме тимът на Ботев Пловдив определено бе по-добрият на терена. Възпитаниците на старши треньора Желко Копич се настаниха трайно в половината на столичани, но не успяха да се възползват от териториалното си предимство по най-добрия начин.  

Втората част определено започна по-добре за гостите. На почивката Саша Илич заменя Шагоян с Дюкенс Назон, който зае централно място в нападението на „червените”. В първите няколко минути гостите взеха инициативата и се настаниха трайно в половината на „канарчетата”.

В 51-ата минута Назон премина през трима бранители на домакините и успя да стреля по диагонала, но не намери рамката на вратата и топката премина покрай десния страничен стълб.   

Развръзката в мача дойде в 70-ата минута, когато  гостите от София стигнаха до дузпа. Джеймс Ето’о игра доста наивно в наказателното си поле и фаулира Марселиньо Кареасо. Футболистът на „жълто-черните” дори не протестира срещу решението на рефера Ивайло Стоянов, осъзнавайки вината си.

С изпълнението на дузпата се нагърби Дюкенс Назон, който показа хладнокръвие и не сгреши – 1:0 в полза на ЦСКА.

В оставащите минути до края нервите на стадиона в Коматево властваха. Главният рефер на срещата показа редица жълти картони на футболисти и от двата тима, които в крайна сметка завършиха мача в пълен състав. Наставникът на домакините Желко Копич същобе декориран в жълто заради несдържаното си поведение край тъчлиничта.    

FT БОТЕВ ПД – ЦСКА 0:1

0:1 Назон 72' (д)

Efbet Лига, отложен мач, 5-ти кръг

Рефер:

Ботев Пд: 13 Хидайет Ханкич, 3 Па Конате, 4 Виктор Викторов Генев, , 7 Мохамед Брахими, 10 Емануел Току, 15 Джеймс Етоо, 18 Самюел Супрайен, 22 Реда Рабеѝ, 23 Димитър Тонев, 28 Елвис Ману, 44 Роберто Пунчец

Старши треньор: Желко Копич

ЦСКА: 1 Густаво Бусато, 2 Юрген Матей, 6 Християн Ивайлов Петров, 15 Тибо Вион, 3 Джеферсон, 19 Иван Турицов, 21 Амос Юга, 8 Станислав Шопов, 7 Джонатан Линдсет, 23 Жираир Шагоян, 28 Браян Морено

Старши треньор: Саша Илич