Раул Албентоса Редал. Това е испанският централен защитник на ЦСКА. На 7 септември бранителят навърши 31 години. Какъв подарък ще му донесе най-голяма наслада?

„Дойдох тук, за да спечеля лигата. За да постигнем това, ние заедно като отбор, трябва да се борим за възможно най-високо класиране”, сподели Албентоса в предаването „Преди кръга” по DIEMA SPORT.

Роден в Алсира, област Валенсия, Раул се запалва по футбола още в ранна детска възраст, макар че в семейството му няма представител на този спорт.

„В моето семейство няма футболист. Баща ми беше колоездач, но не професионален. Практикуваше колоездене след работната седмица, майка ми бе част от верига за сладоледи във Валенсия, моят брат пък тренираше таекуондо. Татко наскоро ми припомни с усмивка, че като малък постоянно съм казвал, че искам да играя футбол. Това, което съм постигнал, е благодарение на тях”, сподели Раул.

Непоколебим, решителен и готов да изпълни детската си мечта, Раул Албентоса излиза от дома си и тръгва по своя собствен път още като невръстен малчуган. Присъединява се към Елче на 14. „Бях най-малкият на етажа, на който живеех, така много бързо пораснах”, сподели защитникът.

През сезон 2014/15 Ейбар за първи път участва в Ла Лига, а Албентоса е в състава. Несъмнено това е върхът в кариерата му, поне до момента. Сблъсква се със звезди като Меси и Роналдо.

„За мен беше по-добре да пазя Роналдо, защото португалецът търси повече контакт, докато Меси е по-изкусен. Преди да се стигне до сблъсък с него, той или те преодолява, или го фаулираш. И Роналдо не е лесен за преодоляване, но с него поне има сблъсъци, единоборства, игра тяло в тяло. Много е атлетичен, здрав, и аз се наслаждавах на битките с него”, коментира още защитникът на ЦСКА.

Албентоса е приятел с фигури като Давид Вия и Фернандо Торес, които сега се подвизават в Япония. Самият той също имаше възможност да се озове в страната на изгряващото слънце, но съдбата му отрежда място в Дарби Каунти.

След това преминава през Малага и Депортиво Ла Коруня. И сега железният защитник е тук в България. Той се разписа в дербито с Левски за крайното 2:2. Това беше първото му попадение в родния елит.

„Преди мача имах усещането, че ще вкарам. През второто полувреме надиграхме съперника, бяхме много по-добри от тях. Излязохме доста напред и вкарах.”

Веднага след този мач се появи информация, че испанецът може да бъде следващият капитан на ЦСКА. Готов ли е да поеме тази отговорност?

„Уважавам моите съотборници, които са капитани сега. Ще им помагам винаги, но този въпрос е второстепенен за мен. Ако утре някой от тях не играе, ще сложа лентата, мога да нося отговорност.”

Раул Албентоса се гордее със сплотеното си семейство. Има две деца, момиче и момче: „Обичам да прекарвам време с тях. В Испания ходехме на кино, но тук е трудно с езика. Обичаме да пътуваме, да ходим заедно на басейн, за да се забавляваме.”