Изключително парадоксална теза се заформи сред футболните среди току след изиграването на редовния сезон в efbet Лига. Възможно ли е да се промени регламентът на шампионата ни, след като е завършил последният кръг от прецизното първенство, отредено през вече „далечната” 2016-а година?

Да, именно през вече тогавашната 2016-а БФС смени формата на родния елит след сътрудничеството на нидерландски и белгийски представители, които ни спомогнаха да въведем този формат на елитната ни дивизия.

Нужно ли е всеки път да натякваме какво е нивото в българския футбол? Нужно ли е да обясняваме как няма няколко на брой нормални стадиона за провеждане на футболни мачове? Опираме се дори до това, че е нужно да променяме и едно от малкото неща в родния футбол, в които има частица смисъл?

Благодаря, не е нужно.

Напоследък има вопъл, от мен лично неразбран, че Професионалната футболна лига има личното уверение в себе си, че е редно да променим формата на първенството в България – от 14 на 16 отбора с точната схема с два изиграни мача между съперниците, без да има всякакъв смисъл от чистото спортно съперничество до края на сезона. Дори чисто математически тези „безсмислени” мачове ще се оформят някъде в средата не есента до края на кампанията.

Без плейофи, без борба за конкретни места. Без борба за спасение на клубовете. На практика без нищо, ако се абстрахираме от местата, даващи право за европейските клубни турнири, както и за тези, които в самия край ще се борят за своето оцеляване.

Хайде, да не се лъжем, не е ли така?

Толкова ли е трудно да понесеш, че някой отбор би изпаднал? Вече са оформени всички сегменти като места в родния елит.


Поглеждаме Група „Б” на „Втората осмица”.

  1. Славия 23 точки
  2. Ботев Враца 22 т.
  3. Етър 22 т.
  4. Монтана 20 т.

Плейофната схема, сама по себе си, е достатъчно значителна, за да задържи всеки привърженик на отбора или на стадиона, или пред телевизора, за да се вълнува заедно с отбора си. Интригата е налице, след като имаме изгледът, че столичният Левски, както можеше да се бори за своето оцеляване в елита през този тежък за тях сезон, така и „сините” имат шанса да се преборят за бараж, даващ право за участие в Лигата на конференциите (бел. ред: Тук не разглеждаме спортно-техническите компоненти, а чисто теоретичните).

Уверявам се сам себе си, че подобно нещо не можем да видим в мащаб, сходен на големите европейски първенства. Там, където отборите от „по-долното ниво спокойно могат да победят лидерите”. Така се говори поне, де.


Група „А” на „Осмицата”

  1. Черно море 37 т.
  2. Царско село 34 т.
  3. Левски 28 т.
  4. Ботев Пловдив 24 т.

Да не би тук да не е жив интересът? Отбори, които биха могли, ако завоюват „седмото място”, да спорят за място в европейските клубни турнири? Наистина, мислете!

Навярно тук борбата за заветното седмо място е ясна? Или пък всичко е по нормалния ред? Няма как да се проумее, че след успеха на Черно море над Ботев Враца като гост бихме могли да се съмняваме  в намеренията на варненци за атака към място в зона „Европа”. Или пък тези на Царско село? Столичани са на три точки зад седмия Черно море, шест кръга преди изиграването на мачовете си.

А представете си дали тази интрига би била запазена при „исканото” първенство”?

Много е вероятно отговорът на мнозина да бъде „Не”.

Далеч не желая да гледам предстоящите дуели през призмата на „безмислени мачове”, „уговорени срещи” или „мачове без значение”. Не за друго, ала защото просто ми се иска да не го вярвам, колкото и наивно да звучи.

Същината на проблема би била, че интересът към българското първенство би намалял драстично. Няма по-слабоумно от това да наблюдаваме срещи, в които няма спортни сражения без никакъв характер към играта. Така и самите футболни отбори си губят времето, така и феновете си го губят, така и журналистите си губим времето, така и екипната работа на хората, които са отговорни за телевизионното излъчване, си губят времето в мачове, които нямат значение как биха свършили.

Две са даденостите в живота – мозък и разсъдък.

Хора от Изпълкома на БФС и ПФЛ, замислете се!

Още по темата:

Наредба на БФС гласи: Промяна на първенството е незаконна!

Какво искаме? Оспорван шампионат или мачове без смисъл