В сряда Изпълкома към БФС ще обсъжда евентуална промяна на формата на шампионата в България. Всички обаче се надяват да се прояви разум. Известен факт е, че актуалният формат на efbet Лига с плейофи и разделяне на долната осмица на две четворки прави интригата в шампионата ни максимално голяма до самия край, а евентуална бъдеща промяна с увеличаване на отборите от 14 на 16 и допълнителни мачове ще лиши интригата в шампионата още в края на есенните месеци.

„Шокиращото в случая е връщането към архаичната и неподходяща за българските условия кръгова система в 30 кръга и само два мача между съперниците. Именно при нея в средата на сезона се открояват 4-5 отбора, борещите се за призовите места, както и изпадащите. Всичко това води до огромен брой мачове без значение и наличие на отбори, лишени от амбиции за промяна на класирането.

А оттук идват добрите предпоставки за черно тото и уговаряне на резултатите. Увеличаването на отборите от 14 на 16 изглежда нелогично в условия на тежка финансова ситуация в клубовете и забавяне на заплатите в продължение на няколко месеца", съобщава NOVA.

Още по-фрапиращо е предложението да няма изпадащи през този сезон, а само последният в крайното класиране от елита да играе бараж с третия от Втора лига. Именно сега борбата във втората четворка е повече от интересна и зрелищна. Славия, Ботев Враца, Етър и Монтана са събрани в рамките на само три точки, като само победителят си гарантира оцеляване, вторият ще играе бараж а 3-ият и 4-ият – изпадат.

Отлагането до възможно най-късният момент в борбата за ключовите места в класирането бе един от мотивите за въвеждането на плейофната система. В сряда членовете на ИК трябва да решат да се върнем към огромен брой мачове без значение още в края на есента или ще бъде запазен плейофния формат, който е залегнал в много европейски шампионати, които са сходни като условия на българските.

подкрепя българския спорт