Испанецът Иван Диас Инфантес работи за българския шампион Лудогорец и е главен треньор по физическата подготовка на „орлите” от 2018-а година насам. Диас говори пред авторитетното издание в Испания - Marca, за ситуацията в България, свързана с коронавируса, както и за всички интересни теми покрай Лудогорец. Накрая Диас даде и съвети към хората, които мога да направят полезни неща в живота си по време на карантинния режим.

Иван Диас

източник: ludogorets.com

„След като се завърнахме в България от гостуването ни на Интер, бяха взети всички нужни санитарни изисквания. Целият отбор и щаб бе поставен под карантина и всеки един от нас даде по два теста, които бяха отрицателни”, сподели Диас пред испанското издание. Кондиционният треньор е считан за един от най-добрите на Стария континент, който се занимава с подготовката и издръжливостта на футболните отбори.


Дяков: Лудогорец нямаше да го има без Домусчиев

Лудогорец с дарение в борбата с COVID-19


Осемкратният шампион на България обаче даде човек с положителен резултат и това бе собственикът – Кирил Домусчиев. „В този момент в България има почти 300 инфектирани, като един от тях беше собственикът на нашия отбор. Той вече е добре, след като последният тест беше обявен за негативен. Положителното е, че няма много смъртни случаи”, допълни завършилият в INEF кондиционен треньор, който е работил и в Атлетико Мадрид.



„Карантината в България засега не е толкова строга, колкото в Испания. Взеха се мерки за затваряне на училища, ресторанти и спортни зали. Контролиран е и притокът към супермаркети и аптеки, но няма затворени магазини. Истина е, че по-малко хора се виждат по улицата, отколкото преди и много от тях са със маски и ръкавици. Тъжно ми е, че нямам право да отида в Испания сега, за да бъда до жена ми, която е бременна в петия месец, както и до децата ми. Те също изпитват несигурност без моята компания. Успокоява ме факта, че поне са с родителите на съпругата ми в родината”, констатира Иван Диас.

LAP.bg
29 снимки

„Българската федерация поддържа контакти с клубовете за вземането на генерално решение. Сега то е да няма мачове до 13-и април и няма много голяма яснота кога отново ще можем да тренираме отново”, посочи той.

„Появяват се варианти, които са общо два – приключване на лигата и зачитане на текущите позиции (Лудогорец е лидер с шест точки аванс), доиграват се останалите два мача, за да се завърши редовния сезон”, акцентира още кондиционният специалист.

Накрая пред изданието Диас призова хората по света да насърчават всички други хора със съвети и да помагат на нуждаещите се. Също така той призова семействата да обърнат внимание на храненето си, обучението на децата и грижата към тях. Диас акцентира, че не трябва да занемаряваме физическата си активност, за да не се стигне постфактум до мускулна хипотрофия и влошаване на организма. Дори в домашни условия кондиционният треньор апелира да се увеличи приема на ядене с наситени протеини, след като тренировката е силова, а поддържането на нивата на витамини и минерали продължава да е със същото значение.