Главният съдия на предстоящото дерби между ЦСКА и Левски – Радослав Гидженов, даде пресконференция, заедно с останалите назначени рефери за двубоя. 

„Давид Борбалан следва стриктно насоките от УЕФА и се опитва да ги сведе до всички нас и какво иска УЕФА от съдиите, как да отсъждаме ситуациите и това ни помага да вървим напред“, сподели Гидженов.

„За всеки един мач в България да има възможността да свири ЦСКА – Левски е най-голямото признание. Това е стъпка напред в моята кариера. В събота ще дам най-доброто от себе си и ще се постарая след края на мача да се коментирам само футболните достойнства, а не съдийските отсъждания“, допълни той.

„В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта, спокоен съм и мисля, че ще се справя със срещата“, каза оше реферът.

startphoto.bg
39 снимки

След това главният съдия говори за напрежението от изпълнения стадион: „Въпреки че съм едва на 32 години, аз имам доста опит по терените и в България, и в чужбина. Имал съм възможност да ръководя срещи пред пълни терени и това няма да ми повлияе“

„Върху мен няма абсолютно никакъв натиск, всеки един мач е под мониторинг на УЕФА, всеки един мач се анализира, получавам обратна връзка и аз се стремя всеки един мач да се подобрявам“, коментира Радослав Гидженов.

„За мен всеки един стадион, на който отивам да свиря, го приемам по един начин. За мен е важно, когато изляза на терена да прилагам правилата и да има феърплей. Аз съм съдия на ФИФА и УЕФА и следвам техните инструкции, а те са против публикуване на интервюта и публични изяви. Ние нямаме думата за това нещо“, допълни главният съдия.

Ivan S. Ivanov / LAP.bg
25 снимки

„За да отсъди съдията правилно, той трябва да се е придвижил правилно, да е прочел правилно играта и да си е отворил правилния ъгъл, за да види положението. Играта е динамична и ситуациите се случват много бързо. Понякога човешкото око не може да асимилира. Има ситуации, които са невъзможни да се видят от съдията на терен. Всеки един от нас се старае да вземе решение и то да бъде правилно“

Гидженов коментира и подготовката преди всеки мач и следенето на отделни футболисти, които могат да създават повече проблеми от други: „Естествено, че има различни играчи, с различни характери от двата отбора. Ние придобиваме представа към всеки един футболист и имаме едно наум. Не се случва преди мач да ги предупредим, имаме си едно наум, целия екип. Преди мач всички обсъждаме, с кои футболисти може да имаме проблем и да бъдем внимателни, кой симулира, кой преиграва“

„Всеки един съдия сам, с присъствието си на терена преценя кога даден футболист с поведението си заслужава да получи жълт картон. Ако всичко е в границата на допустимото и може да бъде менажиран и да спре или е време да получи картон, за да не оспорват всички съдийските решения“, каза още съдията.