Изпълнителният директор на ЦСКА - Филип Филипов, говори на днешната клубна пресконференция на ръководството на „червените“. Той разкри подробно спортно-техническата йерархия в клуба и обяви, че ще са необходими три трансферни прозореца, за да се изгради стойностен отбор, който да се бори за титлата.

„ЦСКА ще има и ще следва своя футболна философия - ясна визия, изграден стил на игра, доминиращ футбол, който се харесва на феновете и е носил успехи. Това ще бъде изискване към треньора. Ръководството, в лицето на мен, Стоян Орманджемв и Михаил Александров, според критерии, ще избира и назначава старши треньора“.

„Директорът, заедно със старши треньор,  ще ръководи спортно-техническия процес. Ще има четири звена – главен скаут, треньорски щаб, медицински персонал и обслужващ персонал“.

„Какви ще бъдат критериите за избор на треньор? Футболна философия, развитие на футболистите, ред и дисциплина, които са в основата на успеха, личностни качества. Да развива младите футболисти. Треньорът на ЦСКА трябва да бъде авторитетен, смел, решителен, енергичен и амбициозен, за да постига нужните цели и успехи. За нас тези неща са много важни“.

„Критериите за избор на футболисти - система на игра, позиция, спортно-технически качества, които се покриват и с личностните такива. Скаутското звено ще бъде от четири човека с различни експертизи - да набелязват, да филтрират играчите и, когато имат пълна информация, да я предават на ръководството и треньора“.

Снимки: Startphoto.bg
46 снимки

„Подход при селекцията? Много сложен и целенасочен процес за изграждане на един стойностен отбор. Треньорът ще задава към скаутското звено профила на футболиста, който иска. Скаутите ще филтрират футболистите, спрямо изискванията на клуба, бюджета и възрастта. Събраната информация се връща към треньора и ръководството за одобрение. Треньорът ще има свободата да взима решенията заедно с ръководството“.

„Времевата рамка – този трансферен прозорец се надявам да е последният, в който ще се извършва селекцията в движение. На отбора ще му бъдат необходими три трансферни прозореца, за да балансираме и изградим стойностен отбор. Имаме дефицит на доста позиции и да надградим. Ще имаме за цел този трансферен прозорец да балансираме отбора, след което ще започнем веднага работа по селекцията за следващите два трансферни прозореца да наградим с класни футболисти, които са нужни отбора, за да вдигнат значително класата. До зимата трябва да сме наясно с ядрото и да надградим. След лятната пауза трябва да е на високо ниво, за да може да се пребори за титлата и да има постоянство в Европа. Но това не означава, че догодина ще избягаме от целите на ЦСКА – титла и Купа. Но в момента нямаме този отбор, трябва да сме реалисти“.

„Приоритет ще ни бъде развитието за младите футболисти. Знаем колко е важно за ЦСКА. „Б“ отборът ще развива и подготвя футболистите за първия отбор. Важното е в него те да покажат дали имат потенциал и спортно-технически качества, за да играят за ЦСКА. Всеки един трябва де пребори и да се докаже.  ЩЕ имаме „В“ отбор, който ще адаптира юношите за мъжкия футбол. Елитните групи са Футбол U17. Ако нямаме „В“ отбор, просто децата трябва да ги разпуснем, което не е нашето желание“.

„ДЮШ – основната ни цел е да обучаваме и възпитаваме добри футболистиа. Ще има много по-мащабна пресконференция, за да се обясни всичко в детайли. Ще направи медна от най-добрите школи не само в България, но и на Балканския полуостров, база за юноши и ще вложим много в тяхното развитие“.

„Бюджет за селекция има. Вече казах, че сме доста закъснели. Селекцията в ЦСКА ще има последователност, няма да има пожарни решения, както беше в предни години. . Селекцията ще бъде с цел винаги да се надгражда. Винаги ще търсим по-добър футболист, от този, който сме имали, за да надграждаме и да постигаме това, което искаме. Имаме набелязани футболисти, работим активно от повече от 20 дни. Нямаме възможност да отидем да гледаме на живо играчите, които искаме да привлечем, защото не се играят мачове. Проблем е, че не можахме да се класираме за европейските клубни турнири. Играчи от по-добри първенства идват в ЦСКА, защото имат възможност да играят в европейските турнири. Мисля, че до 31 август, до последния ден на трансферния прозорец ще работим в тази посока. Играчите, които напускат са тези с изтичащите договори Махмутович, Кох, Матей, Каранга и Асприля, но до 30 юни имат договор с ЦСКА. Имаме разговори с Иван Турицов, човек с качества, национал. Ще има решение и с него в сряда“, заяви Филипов.

Той разкри, че клубът е имал шест варианта за нов треньор. Клубът първоначално планира да гласува доверие на Стамен Белчев, но след срива в края на сезона, прецени да търси нов наставник.

„Имаше шест варианта за треньор според зададените критерии. Проведохме интервюта с кандидатите и след загубата от Локомотив Пловдив поканихме Томислав Стипич на разговор в София и след срамната загуба в баража от ЦСКА 1948 взехме решение да го назначим за треньор. Убедени сме, че той ще свърши работа“.

„Със сигурност наказание ще има, ще е сериозно наказанието, но трябва да го приемем. ЦСКА ще има нужното ниво, нужния отбор. Каквото е наказанието, ще го приемем. Уважавам публиката на ЦСКА, уважавам сектор „Г“, но случилото се е недопустимо за клуб като ЦСКА. Това рефлектира директно върху клуба. Едни футболисти ще си заминат, други ще останат - те са преходни, но това петно си остава. Няма да се стигне до двуцифрен брой нови играчи. Ще взимаме футболисти, от които имаме нужда. Имаме дефицит на някои позиции. Селекцията ще бъде насочена точно към това, но няма да се взимат пожарни варианти“, каза още директорът.

„За съжаление, новият (Христо) Янев, новият Велизар (Димитров) ги няма. Трябва да дойдат и да започнат да играят. Няма време за чакане. Имаме футболисти с потенциал. Ще вземем Иван Тасев, Марк-Емилио Папазов се връща, Росен Маринов се връща, Асен Дончев и Симеон Александров също. Ще има ядро от български футболисти. Имаме идеи да привлечем още двама български футболисти. Но това не е даденост, че си българин. Трябва да има нужните качества и ниво за отбор като ЦСКА. Не е толкова лесно да играеш за ЦСКА“.