Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Специално за Gong.bg Велев анализира мачовете от 9-ия кръг в efbet Лига.
 
Мачовете от последния кръг показаха в пълна степен головата немощ на отборите у нас. Като изключим двубоя  във Варна, в който паднаха три попадения, в останалите шест срещи футболистите вкараха едва 7 гола. Освен това пет мача приключиха наравно. Сигурен съм, че на никой не му харесва тази статистика, включително и на мен. Обяснението за тези факти се крие в страха на отборите да не загубят. Затова и в някои срещи имаше по 1-2 чисти голови положения.

Антон Узунов
100 снимки

Загубите на Левски вече не са изненада за никого, но начинът, по който се стигна до нея срещу Славия, е обиден. Получихме детински гол, от изритана топка, макар че действията на Гошо Петков бяха целенасочени. В цялата игра на Левски цареше пълен хаос, действията в атака бяха шаблонни и логично паднахме. 

Не разбирам защо от всички страни и най-вече от клуба, се опитват да ни убедят, че Георги Тодоров няма вина за резултатите. Нали той е е човекът, който ги подготвя, подрежда и мотивира. А пък може и да не е така, защото цял мач срещу Славия си седя със скръстени крака и гледа мача отблизо. Беше оставил Живко Миланов да се мъчи край тъчлинията и аз вече оставам с впечатлението, че Левски няма треньор, а само четирима помощници.
 
Изказванията на Тодоров след срещите също не ги разбирам, а съм сигурен, че играчите откровено си го псуват. И тези оправдания с липсата на близнаците Цоневи вече започнаха да втръсват. Как така се превърнаха в незаменими играчи, като единият изигра два мача за Левски, а другият - 5. В пореден мач се видя и изоставането на Левски в почти всички компоненти на физическата подготовка - сила, бързина, издръжливост. И за това не са виновни играчите, а тези, които ги избират и подготвят. Не съм учуден от положителната промяна в играта на Славия, защото познавам Александър Тарханов и неговата работа. Голям професионалист, на него се дължи огромната мотивация на "белите" срещу Левски. Ето това е ролята на треньора, когато застъпва в движение - с малко тактика и повече приказки да се получават нещата.
Лудогорец стъпи накриво срещу Царско село, но с оглед на добрата игра на гостите, равенството е напълно справедливо. Според мен имаше подценяване от страна на домакините, пролича си и при дузпата, при която Кешеру свали перата на орела, който прелиташе зад вратата.  "Царете" стигнаха до точката буквално в последната секунда, но можеха да го направят и по-рано, ако не бяха някои съдийски отсъждания. Тактически отборът стоеше стабилно през целия мач, личи си работата на Любо Пенев и равенството в Разград е заслужено, а не случайно. 
 
Голяма глупост изръси Георги Иванов-Гонзо след мача на Локомотив Пловдив с Арда, когато го попитаха за шампионските амбиции. Щял да мисли за титла, ако отборът е първи след 25-ия кръг....Ако искаш да си шампион, трябва да преследваш целта от първия мач. А страхът от първото място като че ли надделя сред футболистите, които играха доста сковано срещу Арда. Почти не създадоха положения пред вратата на гостите, а можеха и да загубят, ако не бяха добрите изяви на вратаря Мартин Луков. Не вярвам да е имало подценяване, защото треньорът Акрапович ги държи здраво стъпили на земята, а и Арда е добър отбор с визия. Голяма е заслугата за това на Николай Киров - спокоен и целеустремен треньор. 
На "Българска армия" отново видяхме головата трагедия и бездарните отигравания на Али Соу. Именно той е главната причина ЦСКА да не спечели срещу Берое, въпреки че отборът не показа лоша игра. Но този нападател вместо да вкарва голове, хвърля енергията си да гони централните защитници на противника. Показателно е, че от началото на сезона има 2 гола. Ами толкова е отбелязал и Вальо Антов, а той играе като бранител. И другите чужденци в ЦСКА са на посредствено ниво. Българите в отбора са далеч по-висока класа. Берое даде сериозен отпор и Херо може да съжалява, че отборът му не спечели. Старозагорци играят бързо, грамотно и ще бъдат фактор в първенството.
 

ЦСКА 1948 е в положението на Левски - играе без треньор, само с помощници. Там Краси Балъков гледа отблизо, в ролята на Живко Миланов влиза някой от асистентите. И срещу Ботев Враца беше така. Имаха желание да спечелят, но по-добрите ситуации за гол бяха пред тяхната врата. Петър Атанасов изпусна най-чистата възможност, но не ме учуди, защото съм му бил треньор в Монтана. Тогава след един фрапиращ пропуск, му изгорих ритуално футболните обувки, за да прогоним каръка. Получи се и може би няма да е лошо Тони Здравков да направи същото.

Антон Узунов
59 снимки

Ботев Пловдив определено трябва да съжалява за изпуснатата победа срещу Етър. Имаха няколко ситуации, в които можеха да затворят мача, но ги проиграха с лека ръка. А успокоението в края ги подведе и получиха нелеп гол - топката се удари в задните части на един играч, а после друг я вкара във вратата на домакините с модерния във футбола удар - боц.  

 
Победата на Черно море срещу Монтана можеше да бъде и по-убедителна, ако варненци бяха вкарали положенията си. Домакините играха с настроение и се видя, че са по-класния отбор от съперника. Тимът ще се изкачва тепърва в класирането, досега резултатите бяха плод на временни неудачи. Но Черно море може и да остане без треньор, защото Илиан Илиев е отличен избор за национален селекционер - може да работи и с млади, и с опитни. Има интересни тактически идеи и по-важното е, че играчите ги разбират и възприемат.