Емил Спасов е една от легендите на Левски и многократен шампион със "синия" екип. Като специалист има огромен опит с подрастващите - бил е директор на ДЮШ на Левски, както и селекционер за националните юношески отбори. Специално за Gong.bg Спасов анализира мачовете от 8-ия кръг в efbet Лига.
 
Безспорно голямата изненада на кръга беше във Велико Търново. Едва ли някой е очаквал, че Етър ще спечели първата си точка за сезона точно срещу ЦСКА, но пък трябва да кажем - напълно заслужено. Домакините изнесоха страхотно първо полувреме, вкараха два гола и определено изненадаха "червените". Много ми хареса Алдаир, не само заради красивото попадение. Имаше доста добри отигравания и не спря да тормози съперника, докато имаше сили. Чудя се как Етър може да доведе в България такъв футболист, а Левски - не. 
А в ЦСКА като че ли купонът май бил доста дълъг след влизането на отбора в групите на Лига Европа. Другия фактор е подценяването. Футболистите на Стамен Белчев излязоха отпуснати и очакваха да спечелят с минимални усилия. След почивката натиснаха педалите, а домакините се прибраха - дали защото отпаднаха физически или от страх, ми е трудно да кажа. И ЦСКА заслужено изравни, макар че вторият гол бе от явна засада. Но отборът търсеше до последно трите точки, а в основата на всички добри атаки бяха Георги Йомов и Тиаго Родригес. Йомов впечатли с пробивите и центриранията си и ако не бъше хвърлил част от енергията си в разправии със съдиите, можеше да бъде още по-полезен. За Тиаго отдавна съм казал, че е най-добрият футболист на ЦСКА и той го показа и в този двубой. Португалецът е човекът, който вади мачовете на ЦСКА, а не Али Соу. Вярно е, че отсъствието на гамбиеца срещу Етър се усети, но не смятам, че продажбата му ще е от фатално значение за отбора. Добър футболист, раздвижен, но головете не са най-силното му качество, каквото трябва да бъдат - все пак е централен нападател.
 
Не разбрах само защо "червените" се нахвърлиха върху съдиите след края на мача. Не бяха ощетени с нищо, дори напротив. Останах учуден и от Стамен Белчев - никога не съм го виждал толкова арогантен, както във Велико Търново. 
Левски не успя да бие Ботев Враца, а дори можеше и да загуби. Според мен гостите играха по-добре, имаха си своите възможности и с малко късмет можеха да си тръгнат с трите точки. Имат добър треньор в лицето на Тони Здравков, опитни играчи, финансова стабилност и няма да е изненада, ако финишират дори в първата шестица.
 
В Левски неприятностите следват една след друга. Контузията на Боби Цонев беше най-лошото, което можеше да се случи. Халфовата линия, която даде толкова големи надежди срещу ЦСКА 1948, вече е напълно разбита. Първо се контузи Ради Цонев, после Стайн Спиерингс бе трансфериран във Франция, а за капак и Боби Цонев получи тежка травма. Доколкото знам, на близнаците предстоят операции и дълго време няма да играят. А светлината в тунела на терена идваше именно от тях. Затова разбирам отчаянието на Георги Тодоров, който сега ще трябва да гради нова халфова линия. 
Според мен освен лош късмет, има и друга причина за  контузиите на братя Цоневи. Особено при Радослав, който не беше играл дълго време и с няколко тренировки беше хвърлен в боя. Боби Цонев може би стана жертва на прекомерното си желание, не се пести в нито един момент, влиза агресивно във всички единоборства и пострада точно в такава ситуация. Футболистът на Ботев Враца падна върху крака му, който се огъна и веднага стана ясно, че травмата е тежка. От началото на сезона Боби Цонев беше основната двигателна сила на отбора, истински лидер.
 
Представянето на Левски срещу Ботев Враца беше доста сиво. Няма как да се стигне до победа с Робърта балет. Този нападател не показа нищо, както и в предишните мачове. Имам чувството, че все е контузен, не разбирам защо изобщо го пускат на терена. Може би искат да го продадат, но с тази игра не вярвам някой да го купи. За съжаление и за другите в атака не мога да кажа нищо добро. Паулиньо се мъчи да направи нищо, но не му се получава. Стивън Петков е мъжкар, има потенциал и може да свърши работа, но очевидно още не е във форма. Чудя се и защо пускат Станислав Иванов, очевидно е, че главата му е размътена и мисли само за трансфер. По-добре да не играе, поне няма да се рискува с евентуална контузия. В отбора е Мартин Петков и спокойно може да му се дава шанс. Сигурен съм, че ще е по-полезен. Макар че Левски е в една особена ситуация, както казваше един мой бивш треньор - който и да пусна, все ще сгреша. И защитата е много колеблива, макар че се представи по-добре от миналия кръг. Бранителите отстъпват, не бият за първа топка, стоят в една линия. Ясно ми е, че на тези години не могат да станат по-бързи, но трябва да компенсират с подсигуряване.
Берое и Локомотив Пд този сезон показват големи амбиции, подплатени с много добра игра. Мачът в Стара Загора бе и тактически сблъсък между двама от най-добрите треньори у нас в момента - Димитър Димитров-Херо и Бруно Акрапович. Спечели го наставникът на гостите, който е изградил много качествена сплав между българи и чужденци. Харесва ми начинът, по който играят в защита, както и бързите контраатаки на отбора. Не смятам, че съдийските решения са повлияли на крайния изход, но поведението на Херо не ме учудва - това е негова запазена марка. В Берое трябва да обърнат внимание повече на защитата, в която видях доста пролуки. Иначе в предни позиции разполагат с доста интересни изпълнители. 
 
Притеснява ме състоянието на Ботев Пловдив, който очевидно върви по пътя на Левски. Загубата с 0:5 от ЦСКА 1948 не е резултат само на спортно-техническото състояние на отбора, а на цялостната ситуация в клуба. 
 
В Славия положението също не е добро, загубите следват едва след друга, но поне с финансите нямат проблеми. Клубът се раздели с треньора, с най-добрите си футболисти и в този спад има логика. Някои вещаят изпадане на отбора, но съм сигурен, че няма да стане. Подобно на театрите, в Славия ще измислят сценарий как да се измъкнат от дъното. 
 
Царско село продължава доброто си представяне, макар че имаше и колебания в някои мачове. Спечелиха срещу Черно море с гол от дузпа в последната минута, но пък си заслужиха трите точки с непримиримостта си до края. Продължават да привличат и нови играчи, някои от тях доказани като Балтанов и Бандаловски. Със сигурност тимът на Любо Пенев ще е труден съперник за всички отбори.