Левски и Лудогорец не успяха да се победят за втори път през сезона в efbet Лига. Сблъсъкът на „Герена” във вторник вечер завърши 0:0. И макар в срещата да нямаше голове, то двата отбора определено изиграха добър мач, който даде отговори на много въпроси, които касаят „сините”.

Столичният гранд продължи традицията от миналата година и отново не позволи да бъде надигран от милионната селекция от Разград. В големи моменти, а понякога и дори в цели мачове от въпросната серия, възпитаниците на Станимир Стоилов имаха значително преимущество над тима на Анте Шимунджа. Във вчерашния мач Левски беше отборът, който търсеше повече победата, макар не те да се борят за титлата. Домакините диктуваха събитията на терена, особено през първата част, а шансовете пред Кирил Десподов дойдоха най-вече след индивидуални грешки.

Ако се направи едно своеобразно класиране до момента между „сините” и двата тима, които спорят за първото място и които са със значително по-висок бюджет – ЦСКА и Лудогорец, то лидер е Левски. И забележете – без допуснат гол – две нулеви равенства с „орлите” и победа с 2:0 над „червените”.

12 снимки

В дните от началото на сезона Станимир Стоилов постоянно е осмиван за това, че говори за терените в България. Лагерът в Дубай също е обект на много коментари и дебати. Е, представянето на отбора във вторник вечер донякъде даде отговор и на това. На сравнително добър терен, какъвто е този на стадион “Георги Аспарухов”, Левски определено вдигна нивото си в сравнение с бледото представяне във Велико Търново и Благоевград. Футболистите действаха доста по-бързо, успяха да влязат в комбинации, създадоха 2-3 добри положения за гол. На практика Левски не отстъпи по нищо на Лудогорец, който допреди няколко дни игреше в Европа и отпадна след изпълнение на дузпи.

Стоилов на няколко пъти сподели, че отборът му ще повиши нивото си, когато отсъстващите футболисти се завърнат. И това също се потвърди. Жереми Петрис, Цунами и Андриан Краев бяха най-добрите футболисти за Левски в този мач.

100 снимки

Левски неизменно играеше с трима централни защитници в мачовете срещу Лудогорец. Сега обаче Мъри реши да заложи на стандартната си постройка, а това по никакъв начин не се отрази на представянето на тима му, които дадоха отговор на въпроса дали могат да противодействат и по този начин на силния си съперник.

 Големият проблем на „сините” си остава последният пас и реализирането на създадените положения. Нека видим обаче как в Лудогорец си решават проблемите. При „орлите” се отвори сериозна дупка след напускането на Каули. Клубът обаче взе за негов заместник един от най-добрите български халфове през последните години – Тодор Неделев. В същото време на „Герена” искаха да се подсилят с универсалния футболист на Пирин Благоевград Чебраил Макрецкис. „Орлетата” поискаха за него 50 хил. лева, които висшето ръководство на клуба отказа да намери и плати. За сравнение месечната заплата, която Неделев ще взима в Разград е доста по-висока от това, което трябваше да се даде за привличането на латвиеца.

Видно е, че Станимир Стоилов гради отбор за следващия сезон, който да се намеси в битката за титлата. Мъри е принуден да работи и да гради конкурентен тим с мижави средства, които покриват изискванията за клубна солидарност. В днешния футбол плащането на трансферни суми от рода на 50 и 90 хил. евро изглеждат смешни. Въпреки това преди около година Левски разполагаше с отбор, съставен от играчи, за които офертите бяха на стойност 0 лева. През тази зима на „Герена” дойдоха предложения за над 6 млн. лева. И това говори много за работата, свършена от целия треньорски щаб.

start-photo.bg
99 снимки

Някои Фейсбук оракули очакваха да има нападки и дори физически сблъсъци на трибуните по време на снощното дерби след пресконференцията, която даде изпълнителният директор Ивайло Ивков. Дербито даде отговор и на това и нищо подобно не се случи. Сектор Б и останалите сектори на „Герена” категорично застанаха на страната на истината, на левскарството, което трайно е заело своето място в клуба през последната година и половина. Сектор Б показа, че иска мир, но който посегне на левскарството ще получи война. Историята на вековния Левски обаче показва, че Сектор Б не е губил такава нито преди 15 години, нито преди 50.

Гостуването на най-добрия отбор в България през последните 10-11 години дойде в идеален момент за Левски, а „сините” се възползваха от това и дадоха отговори на доста въпроси, които гласно или негласно се задават в последно време….