Нидерландецът Дилан Мертенс играе първия си сезона за Ботев Пд, след като бе привлечен миналото лято от Царско село. 26-годишният халф говори за футболните си мечти в Пловдив, за живота в България и за "жълто-черните" фенове пред "Канарче", издание на Сдружение ПФК Ботев. 
 
- Здравей, Дилан! Идваш от Нидерландия - известна с вятърните си мелници, лалетата, сиренето Гауда, но и с великолепните си футболисти. Приключение ли е за футболист от Нидерландия да играе в България? Какви бяха първите ти впечатления?
 
- Не мога да отлича нещо специално, защото всъщност всичко тук е различно от моята страна, но след време се свиква и успяваш да откриеш своя ритъм. На мен много ми помага и фактът, че съм тук със семейството си.
 
- Какво е мнението ти за българските футболисти и каква е най-голямата разлика с нидерландските?
 
- Според мен основната разлика е в тренировките. При нас те започват от ранна възраст и са много комплексни. В резултат на доброто обучение се създават и изключително добри футболисти. Разбира се, в България също имате много добри играчи.
- Ти си от Амстердам – един световноизвестен град. Разкажи ни повече за семейството си, детството и как се влюби във футболната игра?
 
- Да, семейството ми е с корени от Амстердам. Там съм роден и аз, там премина и детството ми. В Амстердам уличният футбол е много популярен и има много добри играчи. Това беше началото – футбол на улицата. Започнах да тренирам много малък - от 5-годишен и от този момент винаги съм обичал футбола.
 
- Каква е футболната ти мечта и мислиш ли, че можеш да я осъществиш в Ботев?
 
- Разбира се, искам да спечеля трофей – купа, шампионска титла или пък да играя в европейските клубни турнири. Вярвам, че това е напълно възможно с Ботев.
 
- Какво мислиш за града и имаш ли си любимо място тук?
 
- Мисля, че Пловдив е хубав град. Тук има всичко, а аз вече имам няколко любими места, където може да се хапне вкусна храна.
 
- Имаш фантастично семейство, което присъства на много от мачовете на Ботев. Какво мислят те за българското ти предизвикателство?
 
- Наистина имам прекрасно семейство и те означават всичко за мен. Напълно ме подкрепят в избора, който направих, и това е най-хубавото чувство за мен.
 
- Играеш в сърцето на полузащитата – една изключително важна позиция във всеки отбор. Кои са силните ти качества?
 
- Всъщност аз съм атакуващ полузащитник, но в момента играя предимно като дефанзивен халф, което беше известна промяна за мен. Смятам, че силата ми е предимно в играта с топката, но вярвам, че съм достатъчно добър и в отнемането й.
 
- А в коя област би желал да се усъвършенстваш?
 
- Искам да имам по-сериозен принос в головете и асистенциите, но това не винаги е толкова лесно, когато си с дефанзивни функции на терена. Но аз се опитвам да се приспособя.
 
- Вече говорихме за българските футболисти, но как оценяваш феновете в България? И особено привържениците на Ботев?
 
- Мисля, че те наистина живеят и се вълнуват за клуба и това е прекрасно.
 
- Феновете на Ботев са много отдадени, но и твърде взискателни. След изключително силното ти начало в Ботев, а може би точно заради него, част от тях считат, че имаше известен спад във формата ти в последните мачове преди паузата. Съгласен ли си с подобно мнение и като цяло какъв е твоят начин за поддържане на високо ниво?
 
- Понякога феновете се фокусират твърде много върху определено отиграване или даден несполучлив мач. Бих се съгласил, че в някои от мачовете през изминалия полусезон не успях да достигна потенциала си, но и това се случва нерядко с футболистите. Човешко същество съм и понякога допускам грешки, но тренирам изключително здраво и съм убеден, че мога да допринеса за успехите на отбора. Ще покажа това в следващите мачове. Приемам големите очаквания на феновете и като комплимент, понеже явно ме приемат за добър играч.
 
- В момента Ботев е твърде мултинационален отбор. Как би описал атмосферата в тима и кои са най-близките ти приятели?
 
- Наистина е така. В отбора сме доста момчета от различни националности, но атмосферата е чудесна. Лично аз се разбирам добре с всички, но, разбира се, с някои съм по-близък.
 
- Вече добре познаваш българския футбол и конкурентните отбори. На кое място смяташ, че ще завърши Ботев в края на сезона?
 
- Ще дадем всичко от себе си за възможно най-предното класиране, но имайки предвид качеството на нашия отбор, мисля че задължително трябва да сме в топ 3.