Отборът на ЦСКА 1948 започна новия сезон в efbet Лига със страхотна победа. Тимът на Любослав Пенев записа труден, но много важен успех над амбицирания отбор на Левски с минималното 1:0 в най-интересната среща от първия кръг на първенството. Единственото попадение реализира Георги Русев в 52-ата минута.

Победата е още по-сладка, тъй като „червените“ играха цяло второ полувреме с човек по-малко заради червения картон на защитника Стефан Цонков в самия край на първата част.  

Антон Узунов
61 снимки

„Сините“ имаха териториален превес през целия мач и отправиха общо 16 удара, от които само два обаче бяха точни. Те нямаха и късмет още във втората минута на срещата, когато Роналдо удари греда. По този начин Пенев спечели големия сблъсък край страничната линия със Станимир Стоилов, а тимът му даде заявка за нещо сериозно през този сезон. Това бе и първа победа в исторически план за ЦСКА 1948 срещу Левски.

В следващия кръг „червените“ гостуват на Пирин Благоевград, докато Левски, който за втора поредна кампания започва със загуба, ще опитат да се отърсят от поражението при домакинството си на новака Спартак Варна.  

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Мачът беше изгледан на живо от легендите на ЦСКА Стойчо Младенов и Димитър Бербатов.

Отзивите след двубоя:

Любо Пенев: Не трябваше да гонят нашия футболист, това не е червен картон

Героят за ЦСКА 1948: Не спряхме да се борим, заслужена победа​

Стоилов след загубата от ЦСКА 1948: Играхме изключително глупаво

Гьонов за Бербатов и Младенов: Това е начинът и пътят към едно истинско обединение на феновете​


Левски стартира силно срещата и още в началните секунди предприе атака, а Билал Бари падна в наказателното поле след единоборство с Лазар Марин, но главният съдия даде знак играта да продължи.

Секунди по-късно Филип Кръстев центрира от свободен удар към далечната греда, а на границата на вратарското поле Роналдо беше изпуснат и успя да стреля с глава, но топката се отби от лявата греда на вратаря Даниел Наумов.

"Сините" продължиха да пресират високо тима на домакините и в шестата минута Андриан Краев пробва изстрел от дистанция ниско по тревата, но покрай дясната греда на Наумов. В 13-ата минута Роналдо получи отдясно в наказателното поле и шутира силно, но и неточно.

Две минути по-късно Билал Бари получи отляво в половината на ЦСКА 1948, след което комбинира с Уелтън, който стреля от дистанция, но в аут.

Yulian Todorov / LAP.bg
51 снимки

В 21-ата минута Кръстев центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Андриан Краев се извиси и стреля с глава, но покрай вратата.

Левски не спираше да атакува и три минути след това Уелтън направи хубав пробив отляво, след което стреля технично пред границата на наказателното поле, но топката прелетя покрай лявата греда на Наумов. В следващите минути последваха неточни удари на Георги Миланов и на Краев.

Към края на полувремето "червените" погледнаха по-смело към вратата на Николай Михайлов. Тимът на Любослав Пенев организира няколко опасни атаки по фланговете, които завършиха с центрирания и разъбркване в наказателното поле, но до удар така и не се стигна. При най-опасната ситуация Георги Русев проби отдясно през Цунами и центрира опасно, но Михайлов плонжира и изби, а след това и защитата се справи.

В самия край на редовното време на първата част ЦСКА 1948 остана с човек по-малко. Защитникът Стефан Цонков се опита избие топката, като игра леко с нея, но фаулира и Роналдо, който се откъсваше напред. Главният съдия Ивайло Стоянов му вдигна жълт картон, който бе втори за него и така остави тима си с човек по-малко.

На почивката Станимир Стоиловпусна в игра Илиян Стефанов, който замени получилия контузия в края на първата част Цунами. 

Домакините стартираха силно втората част и имаха две отлични възможнсти да открия резултата макар да бяха с човек по-малко. 

В 49-ата минута Октавио Мантека центрира отляво в наказателното поле на Левски, където Георги Русев беше изпуснат и стреля с глава, но на сантиметри от дясната греда на Михайлов. Само минута след това "червените" удариха и греда. Александър Колев центрира отляво, а топката се отби от напречната гредата и позволи на Охене да стреля, но неточно.

По-добрата игра за ЦСКА 1948 в началото на второто полувреме даде резултат и те излязоха напред в резултата в 52-ата минута. Октавио намери Марио Топузов отляво в половината на „сините“, мина покрай Блажевич, след което пусна извежда пас за Русев, който излезе сам срещу Михайлов и прати топката покрай него във вратата му за 1:0.

Левски се опита да натисне в търсене на изравнителен гол и след точно час игра Кръстев центрира от свободен удар в наказателното поле отдясно, топката беше отклонена от играч на домакините към далечната греда, където Роналдо стреля с глава, но в аут.

В 66-ата минута Уелтън проби добре отляво и комбинира с Кръстев, който влезе на рейд в наказателното поле, преодоля двама противникови играчи, след което стреля от границата на вратарското поле в близкия ъгъл, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Три минути по-късно Хосе Кордоба пробва мощен изстрел от доста сериозна дистанция, но Наумов беше пласиран добре и изби над гредата в ъглов удар. В 78-ата минута Георги Миланов засече с глава центриране на Кръстев от корнер, но твърде слабо и право в ръцете на Наумов.

"Сините" продължаваха да се опитват да изравнят и атакуваха непрестанно, но така и не можеха да застаршат сериозно вратата на Наумов. Десет минути преди края на редовното време Уелтън се справи добре отляво и намери Кръстев между трима противникови играчи. Родният национал пък продължи още надясно за Марин Петков, който стреля ниско към близкия ъгъл на вратата, но отново от външната страна на мрежата. 

До края на мача Левски така и не успя да намери пък към вратата на Наумов и стартира новия сезон със загуба.


FT | ЦСКА 1948 – ЛЕВСКИ  1:0

1:0 Георги Русев 52'

Червен картон: Стефан Цонков (ЦСКА 1948) 45'

efbet Лига, 1-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА 1948 (4-1-4-1): 29. Даниел Наумов (к) - 15. Александър Александров ж.к., 3. Стефан Цонков 2x ж.к., 24. Лазар Марин ж.к., 2. Джонатан Перейра - 22. Реян Даскалов - 10. Георги Русев, 6. Карлос Охене, 58. Октавио Мерло, 7. Марио Топузов - 9. Александър Колев

Резерви: 33. Генадий Ганев (вр), 4. Ангел Лясков, 20. Ангел Бастунов, 11. Денислав Александров, 17. Енрике Рафаел, 23. Кристофър Ачемпонг, 46. Стоян Стоичков 

Старши треньор: Любослав Пенев

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 13. Николай Михайлов (к) - 21. Анте Блажевич, 23. Ноа Сонко Сундбург ж.к., 33. Хосе Кордоба, 6. Цунами - 8. Андриан Краев, 30. Филип Кръстев - 18. Роналдо, 7. Георги Миланов, 17. Уелтън - 19. Билал Бари

Резерви: 1. Пламен Андреев (вр), 4. Нейтън Олдър, 5. Килиан ван дер Каап ж.к., 14. Илиян Стефанов, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 88. Марин Петков

Старши треньор: Станимир Стоилов


Главен съдия: Ивайло Стоянов, град Петрич

Стадион: „Витоша“, град Бистрица