ЦСКА падна тежко от Локомотив Пловдив на "Армията". Загубата с 1:3 беше категорична, а гостите спечелиха изцяло с футболни аргументи. След подобен мач, в който си бил надигран тотално, е хубаво да се извадят точните изводи, за да може да се коригират грешките. Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов обаче реши да заложи на едно оправдание, което е по-старо от самия футбол - умората. Той обясни, че играчите му се раздали, но били толкова изтощени, че заради това "смърфовете" ги разминавали като конуси на терена. Отделно екзекуторът на Ливърпул подхвърли, че има само около 14 стойностни играчи, които изнасят мачовете на тима. Фактите обаче не подкрепят теориите на Стойчо. 
 
Истината е, че ЦСКА трябва да излезе от паралелния свят на оправданията, ако в клуба искат отборът да върви нагоре, а не само да тъпче на едно място, докато треньори и футболисти се извъртат с дузини на "Армията". Към момента "червените" не са постоянни, а редуват силен със слаб мач. Отделно отборът няма все още ясно изразен стил. Това са реалните проблеми.
Първо ще акцентираме върху споменатата от Младенов умора, провалила отбора срещу Локо Пд. Задължение именно на треньора е да проведе така подготовката за даден мач, че футболистите да са във върхова форма именно, когато стъпят на терена за официална среща. Ясно е на всички, че с тази "умора" Младенов предприема за пореден път атака към Любо Пенев и лятната му подготовка. Младенов обаче проведе два минилагера, след като пое тима, и след всяка от тях казваше, че е свършена отлична работа. Тоест вредният ефект от Пенев, за който Стойчо намеква постоянно, трябва да е заличен до голяма степен. Отделно ЦСКА е единственият отбор в efbet Лига, на който бяха отложени цели три мача, които все още не са играни. С други думи БФС също е помогнал за заличаването на тази "умора", която тормози ЦСКА.
 
Стигаме до другото оправдание на Стойчо - липсата на футболисти, което допълнително засилвало "умората". Тук статистиката сочи съвсем в друга посока. ЦСКА е отборът, използвал най-много футболисти от тимовете в Първа лига от началото на сезона. Цели 27 играчи са взели участие в срещите. За сравнение тези, играли за Локомотив Пд, са 21. Правим още едно сравнение между "уморените" от ЦСКА и "свежарките" от Локо Пд. "Смърфовете" Димитър Илиев и Георги Минчев, които бяха в основата на победата онзи ден, имат по 19 мача от началото на сезона. С толкова са най-силният играч на "червените" през кампанията Греъм Кери, Иван Турицов и Жеферсон. Другите основни футболисти на "армейците" - Жорди Кайседо, Георги Йомов и Брадли Мазику, са с един повече - 20. Единствен защитникът Юрген Матай е с пълните 22 двубоя.
 
Тук трябва да отворим една скоба - Стойчо Младенов привлече цели четирима нови футболисти, след като пое ЦСКА в разгара на сезона. Това са централните защитници Карол Метс и Томас Лам, вътрешният халф Карло Мухар и нападателят Калоян Кръстев. На този фон е малко странно треньорът да обвинява ръководството, че няма футболисти.
 
И последно, но не на последно място ще отбележим и един факт от статистиката на тима през сезона. Отборът е вкарал два пъти повече голове през второто полувреме, когато уж трябва да е много изморен. Всъщност в ЦСКА има един футболист, който наистина не е окей нито като качества, нито функционално. Той обаче продължава да получава шанс след шанс. Яник Вилдсхут наистина изглежда изтощен, а какво се прави с уморените коне, Младенов?
 
Още новини - четете в днешния брой на "Мач Телеграф"