ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в най-големия мач в българския клубен футбол. Дербито между „червени“ и „сини“ отново ще раздели не само София, но и България за 90 минути.

Двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ е с начален час 14:45, а главен съдия е Радослав Гидженов.

Сблъсъкът ще може да наблюдавате по DIEMA SPORT, а на Gong.bg ще го проследим минута по минута с цяла палитра мултимедийно съдържание.


Настроенията и формите на двата отбора са достатъчно добри, за да се очаква хубав мач и истинско дерби. На трибуните е повече от ясно, че ще бъде горещо, точно както подобава на двубой от такъв калибър.

В лагера на ЦСКА изглежда има само една въпросителна. Тя е свързана с новата звезда на тима Майкъл Естрада. Еквадорецът преоткри формата си при „червените“ и е участвал във всеки от последните 4 гола на тима (3 попадения + 1 асистенция). Естрада взе пълноценно участие в последната тренировка преди дербито, като само от Нестор Ел Маестро зависи дали ще разчита на южноамериканеца от първата минута, или от пейката.

Най-добрата новина за Ел Маестро в страстната седмица на дербито бе възстановяването на Марселино Кареасо и Браян Кордоба. Полузащитникът със сигурност ще започне от първата минута, а същото на 99% важи и за бранител.

Вратарят на ЦСКА – Густаво Бусато, ще посрещне своя 161-ви мач под рамката за 31-кратния шампион, с което ще изпревари Ибрахима Гай и Жеферсон в клбуния списък на чужденците с най-много мачове.

Откъм кадрови потенциал, ситуацията в Левски не е докрай безоблачна. Десният краен защитник на „сините“ Жереми Петрис не успя да завърши последното занимание на тима, но е твърде вероятно той да бъде рискуван и да стартира срещата.

Николай Костов обаче ще трябва да се лиши от някой от петимата бразилци в състава. Очакваше се Уелтън и Цунами да получат своите български паспорти през седмицата, което да „отключи“ ръцете на Костов и той да може да ползва всички латиноси в състава си. За жалост на 26-кратния първенец, това не се случи и вероятно Дарлан ще отпадне от сметките.

В групата на Левски обаче ще се завърнат Асими Фадига и Патрик-Габриел Галчев, единият изтърпял наказане, другият преборил вирус. Кристиан Димитров също е на 100% възстановен още отпреди близо седмица и ще се бори за титулярно място в ариергарда с Келиан ван дер Каап.

Любопитен факт за треньорите на двата тима е, че и Нестор Ел Маестро, и Николай Костов карат своите втори периоди начело на двата гранда съответно. За разлика от Костов, който няма дерби на скамейката на Левски, то Ел Маестро има едно в актива си – загуба с 0:1 през септември 2018-а.

Преди двубоя на „Васил Левски“ ЦСКА е на трета позиция с 24 точки и в серия от пет поредни победи. Левски е два пункта назад на петата позиция. А къде ще се озоват двата тима след изиграването на дерби №1 на България, ще бъде ясно около 16:30 часа.