ЦСКА успя да спечели втората си проверка през лятната подготовка. Това се случи в осемголовото шоу срещу австрийския Кематен, а „червените“ надделяха с 5:3 срещу четвъртодивизионния тим.. Сам Абфелтерер откри резултата в 20-ата минута, а Брайън Морено изравни в 41-ата минута. В добавеното време на първата част Андреас Калинович си вкара автогол. Лазар Туфегджич вкара трети гол за ЦСКА в 47-ата минута, а пет след това Гатахер намали изоставането на Кематен, а в 75-ата отново той бе точен за 3:3, а в 84-ата минута Марк Емилио-Папазов вкара четвърти гол за родния тим, а две преди края Туфегджич реализира втория си гол в срещата и на практика оформи крайния резултат във втората проверка на ЦСКА.

Много добро впечатление в хода на срещата направи Станислав Шопов, както и влезлият като резерва Туфегджич, а за "червените" предстои тежък мач срещу шампиона на Австрия - Ред Бул Залцбург. След този мач за хората на Саша Илич предстоят срещи със Сепси и Ференцварош.


Димитър Евтимов: Работата със Саша Илич ми харесва

Варела: Треньорите ни работят много добре и всички сме доволни

Туфегджич: Много съм доволен от първите си голове, но искам още

6 снимки


В първите 60 секунди Кематен на два пъти опита да затрудни Алекс Божев, но младият вратар на "червените" не трябваше да се намесва, след като ударите летяха аут. В 12-ата минута Йоан Баи отляво пое и видя в средата Федерико Варела. Той прехъврли отбраната на Кематен красиво за Слави Шопов. Младокът отправи удар от движение, но не достатъчно силен, за да затрудни вратаря Джордан.

В първите 15 минути направи впечатление, че ЦСКА опитва да играе изключително бързо с топката и главно по земя, като сериозни усилия хвърляха двете крила - Шопов и Баи. Четвърт час след началото Галин Минков видя Бауренски, който беше пред дъгата на наказателното поле, а ударът му с левия крак профуча над напречната греда. В 20-ата пък Амос Юга даде центриране по земя към Брайън Морено, но бранител на Кематен блокира нападателя на ЦСКА и вратарят на домакините спаси. В ответната атака ЦСКА сам се вкара в неприятност, след като грешка при изнасянето на топката позволи на Абфалтерер реализира. Гарсес върна топката с глава към Алекс Божев, а топката беше трудна за младия вратар, след което №9 не Кематен откри.

След гола пък Саша Илич трябваше да направи принудителна промяна, след като Мено Кох получи контузия.

ЦСКА реагира веднага, а в 22-ата минута Галин Минков пласира превъзходно центриране за Феде Варела, но ударът на аржетинеца с глава от няколко метра беше неточен. Брайън Морено имаше отлична възможност за гол секунди след това, но бранител на австрийците блокира удара му, след което топката срещна гредата на "сините". В 28-ата минута Гарсес шутира силно след отклонена топка от корнер, но доста неточно. В 35-ата Шопов центрира отдясно за Брайън Морено, който стреля с глава, но не уцели вратата на Джордан.

Пресиращите действия на родния тим дадоха резултат в 41-ата минута. Кематен направи груба грешка при изнасяне на топката, а Станислав Шопов веднага с едно даде извеждащ пас за Брайън Морено, за да може №28 в ЦСКА да завърши във вратата на австрийците - 1:1.

Момент след това Морено и Варела комбинираха добре, а първият опита да прехвърли от сложна позиция Джордан, но стражът на Кематен внимаваше. В добавеното време на първата част Станислав Шопов центрира от фаул, а Росен Маринов опита да отигра с левия крак. Той докосна някак топката, но Андреас Калинович комично я запрати в своята врата, за да поведе ЦСКА напред.

Две минути след рестарта на мача ЦСКА реализира трети гол. Станислав Шопов достави страхотна топка към влезлия като резерва Лазар Туфегджич, който с глава прониза стража на Кематен за 3:1. 

120 секунди по-късно французинът Тибо Вион се включи страхотно по левия фланг и видя Йоан Баи, който отигра нескопосано от няколко метра и прати топката аут, макар ситуацията да бе отлична за реализиране на гол. В 52-ата минута дълга топка беше изпратена към Гатахер, който надбяга Росен Маринов и с много мощен изстрел вкара втори гол за австрийците - 3:2.

В 57-ата Тибо Вион шутира силно от свободен удар, но вратарят на Кематен отрази удара на французина. Секунди след това последва нов удар от Вион, но и той беше отразен. В 59-ата Станислав Шопов отлично проследи придвижването на Калоян Кръстев на далечната греда, а нападателят отигра с глава, но топката срещна напречната греда на "сините".

Натискът на "червените" продължи, а удар на Калоян Кръстев профуча на саниметри край десния страничен стълб на съперниковата врата. В 62-ата Асен Дончев намери с добър пас Калоян Кръстев, който шутира от движение, но стражът на Кематен някак спаси удара на българския нападател.

Седем след това удар на Дончев беше спасен от стража на Кематен. В 74-ата Туфегджич продължи с отличните си действия след появата си в игра и центрира отдясно за Кръстев. Нападателят отправи удар с глава, но за негово съжаление топката се отби в дясната греда на Кематен.

Четвърт час преди края на редовното време Гатахер надбяга отдясно Росен Маринов и шутира отново много силно към вратата на Алекс Божев и направи резултата 3:3 в Австрия. 

В 78-ата Жеферсон даде отличен пас към Марк Емилио-Папазов, а младият нападател на ЦСКА завърши във вратата на съперника, но страничният флаг на един от съдиите бе вдигнат за засада. В 84-ата минута обаче удар на Папазов беше неспасяем за Матео Джордан и резултатът стана 4:3.

Две преди края пък Лазар Туфегджич отправи изключително тежък удар посока австрийската врата. Стражът на Кематен не действа добре и остави топката да влезе във вратата му за пети път.

FT / ЦСКА - КЕМАТЕН 5:3

0:1 Сам Абфелтерер (20)

1:1 Брайън Морено (41)

2:1 Андреас Калинович (45+1-автогол)

3:1 Лазар Туфегджич (47)

3:2 Петер Гатахер (52)

3:3 Петер Гатахер (75)

4:3 Марк Емилио-Папазов (84)

5:3 Лазар Туфегджич (87)

Стартови състави:

ЦСКА:  12. Алекс Божев, 27. Маурисио Гарсез, 4. Мено Кох, 29. Росен Маринов, 13. Галин Минков, 20, Йоан Бауренски, 21. Амос Юга, 5. Феде Варела, 8. Станислав Шопов, 7. Йоан Баи, 28. Браян Морено

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 6. Християн Петров, 16. Асен Дончев, 15. Тибо Вион, 3. Жеферсон Телес, 11. Лазар Туфегджич, 24. Марк-Емилио Папазов, 26. Мартин Смоленски, 14. Калоян Кръстев, 23. Радослав Живков

Треньор: Саша Илич

Кемнатен: Матео Джордан – Клеменс Оберфорхер, Оскар Класен, Маркус Плунсер, Томас Плунсер, Йоханес Раймайер, Дарио Шарич, Никлас Зайбер, Андреас Калинович, Сам Абфалтерер – Лука Фукс