Отборът на ЦСКА записа загуба след обрат с 1:2 от 46-кратния шампион на Гърция – Олимпиакос Пирея, в предсезонна подготовка за двата отбора, играна в Австрия. Носителят на Купата на България се противопостави доста умело на гръцкия гранд, като поведе в резултата в 58-ата минута чрез Ахмед Ахмедов.  В игра за „червените” се появи и най-новото попълнение на отбора Яник Вилдсхут, който в рамките на четвърт час впечатли с изявите си на терена в Австрия. 

Впечатление в играта на българския тим направи борбеността на футболистите, водени от Любослав Пенев, като особено дейни бяха Йоан Баи, Брадли Мазику и Георги Йомов. В игра през втората част за четвърт час се появи и най-новото попълнение на отбора - Яник Вилдсхут, който демонстрира сериозна класа на база рутината си и създаде проблеми за гръцките футболисти.


Oще по темата:

Любо Пенев: Така се подготвя шампионски отбор, няма от какво да се притесняваме

Най-новият в ЦСКА: Изиграхме солиден мач


След самия старт Олимпиакос наложи натиск и създаде първата опасност след девет минути игра, когато Сурлис шутира от 13-14 метра, но Евтимов изби. ЦСКА се окопити, а Хамза Чатакович затрудни максимално Кристинсон, който трябваше да отразява негов удар в 19-ата минута. В 19-ата минута Калагерополус се намеси на шпагат пред младока от ЦСКА - Живков, и прати топката в десния страничен стълб на Олимпиакос. При последвалото центриране отляво на българите за Живков той стреля с глава, но неточно.

В хода на първата част "червените" заиграха наравно с именития си гръцки опонент, опитвайки да накажат по крилата евентуална грешка на пирейци. Особено дейни бяха Йоан Баи и Хамза Чатакович, които не спираха да пласират топки за Радослав Живков, а по левия фланг на защитата Брадли Мазику подпомагаше и нападението на ЦСКА.

Шест преди края Чатакович шутира от изгодна ситуация, но Авраам с тяло блокира удара на един от летните трансфери на носителя на Купата на България. В 41-ата гръцкият гранд организира много силно нападение, а Тикуино комбинира с Матийо Валбуена. Опитният французин шутира от средна дистанция, но встрани от вратата, пазена от Евтимов. Миг по-късно Любослав Пенев направи принудителна смяна, след като Радослав Живков получи удар в главата малко преди това, а на негово място се появи Ахмед Ахмедов.

"Червените" подходиха пасивно на старта на втората част срещу Олимпиакос, а в 55-ата минута Тикиньо обстрелва българската врата от дистанция, но имаше намеса на Евтимов. ЦСКА откри резултата в Австрия на шампиона на Гърция в 58-ата минута. Тогава Йоан Баи свърши страхотна работа в хода на цялото нападение, след като отне топката в средата и видя вдясно Георги Йомов. Последвалото движение на Баи спомогна да увлече двама противникови футболисти, а Йомов достави добро центриране за резервата Ахмедов. Нападателят отправи удар с глава, който бе неспасяем за страна на Олимпиакос и "червените" откриха - 1:0.

Отговорът на Олимпиакос бе мигновен, като гърците направиха добро нападение отдясно. Топката бе центрирана в наказателното поле на "червените" за Ахмед Хасан, който не бе достатъчно бързо блокиран от бранител на ЦСКА и с глава порази българската врата за 1:1.

Четвърт час преди края Георги Йомов пласира центриране отдясно по земя за Йоан Баи. Новият в ЦСКА опита да задмине четирима човека, но бранител на Олимпиакос реагира добре и изби в ъглов удар. В 79-ата минута Апостолополус вкара втори гол за гръцкия тим, след като Любослав Пенев вече направи много промени в състава на своя тим. Младият футболист на Олимпиакос реагира най-добре при блокиран удар на Хасан и отблизо вкара втори гол за гърците - 1:2.

Сред новите, които се появиха за ЦСКА, влезе и Яник Вилдсхут, който веднага започна да тормози гръцката отбрана, а в 81-ата гръцки бранител с решителна намеса блокира опита на нидерландеца за гол. Четири преди края Йомов можеше да изравни резултата в Австрия, но след овладяването си се засуети и защитниците на Олимпиакос се справиха.

В крайна сметка до края на срещата ЦСКА се опита да върне гола си пасив, но рутината на гръцкия гранд спомогна резултатът да се запази в полза на Олимпиакос.


 

ЦСКА: 25. Димитър Евтимов, 2. Юрген Матей, 3. Жеферсон Телес, 5. Федерико Варела, 7. Йоан Баи, 10. Георги Йомов, 11. Хамза Чатакович, 18. Брадли Мазику, 19. Иван Турицов, 28. Пламен Гълъбов, 30. Радослав Живков

ОЛИМПИАКОСКристинсон, Лала, Авраам, Калагеропулос, Рибчук, Мвила, Сурлис, Кунде, Валбуена, Хасан, Tикиньо