ЦСКА победи драматично Славия с 1:0 на стадион "Българска Армия". Единственото попадение бе отбелязано в добавеното време на срещата, когато Венцислав Бенгюзов си отбеляза атрактивен автогол. Преди това в заключителните минути на първото полувреме Юнус Санкаре си изкара набързо два жълти картона и остави домакините в намален състав.

Антон Узунов
54 снимки

От самото начало на срещата домакините спечелиха контрола на топката. "Червените" задържаха продължително притежанието на кълбото и с постепенни атаки се опитваха да достигнат до вратата на Антонис Стергиакис. В 3-ата минута Рафаел Енрике проби по левия фланг. Бразилецът навлезе към центъра и опита с остро подаване да намери Али Соу, но нападателят не успя да овладее и защитата на гостите се справи с опасността.

В 8-ата минута "червените" организираха нова добра атака по левия фланг. Георги Йомов проби до аутлинията, след което центрира в наказателното поле, където Ахмед Ахмедов стреля с глава, но ударът му бе слаб и Антонис Стергиакис улови.

"Белите" предприеха по-предпазлива тактика и изчакваха на контраатака. В 11-ата минута Рафаел Енрике опита с "хитър" пас да изведе Ахмед Ахмедов в наказателното поле, но пасът му бе твърде силен и стражът на гостите улови.

Пет минути по-късно Брадли Мазику центрира в наказателното поле, където Валентин Антов стреля с глава, но топката срещна тялото на Али Соу и излезе в аут.

До 20-ата минута на двубоя темпото на игра не бе високо и след първите опасности пред вратата на Славия, действията на терена се развиваха далеч от двете наказателни полета.

Минути по-късно двамата треньори научиха лоши новини, след като трябваше да направят принудителни смени заради контузиите на Иван Турицов и Ивайло Димитров. Това доведе до преструктуриране на съставите. ЦСКА владееше продължително топката, но не успя да преодолее сгъстената защита на Славия.

В 31-ата минута Емил Стоев отправи първият удар по посока вратата на Густаво Бусато. Крилото стреля от дистанция, но топката прелетя покрай десния страничен стълб.

"Червените" отговориха на мига. Али Соу получи в наказателното поле на гостите. Нападателят успя да преодолее Емил Виячки, но истрелът на гамбиеца не намери целта.

"Белите" спечелиха контрола на топката в кратък период от време, но това не носеше голяма острота в нападението им. ЦСКА веднага побърза да отговори на тези действия. В 39-ата минута Георги Йомов центрира от ъглов удар, Валентин Антов стреля с глава, но Антонис Стергиакис улови решително на голлинията.

В рамките на две минути Юнус Санкаре си изкара набързо два жълти картона и главният съдия Петър Костадинов му показа краткия път до съблекалнята. В двата случая сенегалецът подходи несериозно и може да търси вината единствено в себе си, въпреки че реферът можеше да го предупреди при второто нарушение.

Второто полувреме стартира двуостро, като тимовете си поделиха притежанието на топката. В 52-ата минута Славия получи добра възможност да реализира попадение в мрежата на Густаво Бусато. Емил Стоев стреля технично от пряк свободен удар в горния десен ъгъл, но бразилецът решително изби в ъглов удар.

Четири минути по-късно Амос Юга на два пъти създаде опасности пред вратата на гостите, но неговите съотборници не успяха да се възползват от ситуациите.

Въпреки че останаха с човек по-малко, възпитаниците на Стамен Белчев опитваха да упражнят натиск. От своя страна "белите" успяха да овладеят контрола на топката, но се затрудняваха в преодоляванто на защитната зона на "червените".

В средата на второто полувреме головите положения пред двете врати липсваха, след като двата тима заложиха на изграждането на продължителни атаки, които водеха до лесно прегрупиране на защитната линия.

Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев опита да засили атакуващата си мощ с включването на Стефано Белтраме и новото попълнение Жул Кейта, но през тази втора част двата тима се съсредоточиха в действията си в дефанзивен план и головите възможности липсваха.

В 87-ата минута Стефано Белтраме центрира в наказателното поле от фаул, където Юрген Матей се оказа непокрит и стреля, но топката прелетя високо над вратата.

В добавеното време на двубоя ЦСКА откри резултата. Жул Кейта намери Брадли Мазику в наказателното поле на Славия. Бранителят се опита да върне жеста, но пасът му бе пресечен от Венцислав Бенгюзв, който насочи топката към вратата си и след като кълбото премина под краката на Антонис Стергиакис се оплете в мрежата. Това беше и последното действие в мача. Спечелените три точки изкачиха "червените" на върха в efbet Лига.

ЦСКА - СЛАВИЯ 1:0

1:0 Бенгюзов 90+3'-авт.

ЕТО СЪСТАВИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА:

ЦСКА: Густаво Бусато - Иван Турицов, Пламен Гълъбов, Юрген Матей, Брадли Мазику, Валентин Антов, Юнус Санкаре, Георги Йомов, Рафаел Енрике, Ахмед Ахмедов, Али Соу

Треньор: Стамен Белчев

СЛАВИЯ: Антонис Стергиакис - Ертан Томбак, Андреа Христов, Емил Виячки, Радослав Терзиев, Милен Гамаков, Янис Карабельов, Филип Кръстев, Емил Стоев, Ивайло Димитров, Калоян Кръстев

Треньор: Златомир Загорчич

Гл. съдия: Петър Костадинов

Стадион: "Българска Армия", София