ЦСКА победи с минималното 1:0 Пирин в Благоевград и се върна на върха в efbet Лига. „Червените“ загубиха водачеството в класирането в петък, когато Локомотив София загуби от Лудогорец (0:1).

Сега обаче столичният гранд изпреварва шампиона, събирайки 67 точки срещу 65 в актива на „зелените“.

Браян Морено се превърна в автор на единствения гол на стадион „Христо Ботев“. Колумбиецът вкара в края на първата част, която ще се запомни с далеч по-добрата игра на „червените“ и многото изпуснати шансове. През второто полувреме срещата не предложи кой знае какво темпо и качество и крехкият аванс на ЦСКА се запази, а с това дойде и рекордната за български тим десета поредна победа като гост.

start-photo.bg
100 снимки


Още в 11-ата секунда една дълга топка прехвърли Андрей Йорданов и пред Браян Морено се отвори възможност за удар. Колумбиецът стреля по диагонала, но Янко Георгиев отрази в корнер. "Орлетата" реагираха като попарени - Иван Тасев бе изведен сам срещу Густаво Бусато и стреля в тялото на вратаря. Впоследствие бе вдигната и засада на играча на Пирин.

В четвъртата минута на срещата играта бе спряна за малко - отдаде се почит на легендата на ЦСКА и българския футбол Красимир Безински, който почина на 22 април 2019 година. 

LAP.bg
8 снимки

Десетина минути трябваха за следващата възможност в червено - Тобиас Хайнц стреля от малък ъгъл, но Янко Георгиев внимаваше и спаси. Две минути по-късно отново Янко Георгиев се прояви с намеса, и отново при удар на Тобиас Хайнц. Този път норвежецът опита късмета си от далечна дистанция, но бе развенчан.

В 30-ата минута играчите на ЦСКА имаха претенции за дузпа, след като Чебраилс Макрецкис пресече с ръка пас на Енес Махмутович в наказателното поле.

Амос Юга сбърка много лошо една топка в собствената си половина, като позволи на "орлетата" да създадат чист шанс за гол - Иван Тасев обаче се размина на около метър от подаването от фланга. 120 секунди по-късно Хайнц намери  Назон в наказателното поле на Пирин, но хаитянинът не успя да намери вратата на благоевградчани от чиста позиция. 

Почти веднага последва нова опасност - Хайнц напредна с топката в половината на Пирин и изведе по прекрасен начин Морено, който стреля в близкия на Янко Георгиев ъгъл и вратарят спаси.

Три минути преди почивката ЦСКА откри! Иван Турицов на десния фланг овладя дълго подаване и напредна до наказателното поле, където с хубаво подаване намери Браян Морено, а колумбиецът без забавяне намери мрежата зад Янко Георгиев за 0:1.

В първия четвърт час от вторите 45 минути Пирин и ЦСКА не успяха да стигнат до чисто положение, като играта бе често накъсвана.

Точно когато изминаваше 70-ата минута Кондраков излезе сам срещу Бусато. Украинецът стреля в тялото на бразилеца, но кълбото продължи своя път към голлинията. Там обаче Християн Петров се намеси и изчисти.

Към края на редовното време Жираир Шагоян едва не изненада Янко Георгиев с много мощен удар отдалеч. Стражът се справи и с далечния изстрел и с добавката на Дюкенс Назон от няколко метра, макар че отнесе сериозен удар в главата.

В самия край на продължението Иван Тасев можеше да донесе точката на Пирин, но негов удар от 15-16 метра мина до десния стълб на Бусато.


FT / Пирин - ЦСКА 0:1

0:1 Браян Морено 42`

 

Пирин: 21 Янко Георгиев, 38 Александър Дюлгеров, 11 Андрей Йорданов, 24 Борис Тютюков, 14 Даниил Кондраков, 8 Дмитро Семенив, 26 Иван Тасев, 17 Илкер Будинов, 72 Раян Сенхаджи, 10 Славчо Шоколаров, 20 Чебраилс Макрецкис

Треньор: Христо Янев

ЦСКА: 1 Густаво Бусато, 21 Амос Юга, 22 Енес Махмутович, 6 Християн Петров, 19 Иван Турицов, 11 Лазар Туфегджич, 26 Марселино Кареасо, 14 Тобиас Хайнц, 15 Тибо Вион, 9 Дюкенс Назон, 28 Браян Морено

Треньор: Саша Илич