Голмайсторът №1 и бивш капитан в историята на българския национален отбор – Димитър Бербатов, празнува днес 43-ия си рожден ден. Един от най-известните български футболисти е играл за отборите на ЦСКА, Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс.

Той е 7-кратен носител на приза Футболист №1 на България, носител на Купата на България с ЦСКА, Голмайстор на Висшата лига от сезон 2010/2011, двукратен шампион на Англия с Манчестър Юнайтед, трикратен носител на Купата на Лигата в Англия - два пъти с „червените дяволи“ и веднъж с Тотнъм. Бербатов има във визитката си още два трофея от „Къмюнити Шийлд“ и един от Световното клубно първенство. Печели и три сребърни медала от Шампионската лига.

Сред индивидуалните му отличия са още - Играч на сезона на Тотнъм (2006/2007) и на Фулъм (2012/2013), както и Играч на годината на Монако (2014-а година). Два пъти е избиран и в отбора на сезона в германската Бундеслига с екипа на Байер Леверкузен (2003/2004 и 2004/2005). За България той има 78 мача с 48 попадения.

Ръководството на ЦСКА не пропусна да поздрави Бербатов по случай рождения му ден. От Манчестър Юнайтед и Байер Леверкузен също поздравиха бившия нападател за празника му.

Ето какво написаха от ЦСКА:

Днес, на 43 години става великият и неповторим Димитър Бербатов! Легендарният български нападател е един от най-ярките и емблематични фигури в историята на клуба. С ЦСКА Бербатов поема по своя дълъг и изпълнен с успехи футболен път.

За ЦСКА Бербатов играе 65 мача, като бележи 38 пъти. С "червените" печели един трофей – Купата на България през 1998/99 г., след победа с 1:0 срещу Литекс на финала.

Бербатов пристига на "Армията" след трансфер от Пирин (Благоевград), като за него са платени 800 000 германски марки.

През 1998 г. става част от юношеския отбор на ЦСКА, а през идната 1999 г. подписва професионален договор с клуба и става част от първия тим.

Първият гол на благоевградчанина в официален мач за ЦСКА e при победата с 2:1 срещу Миньор (Перник) за Купата на България.

Димитър Бербатов

източник: Официален сайт на ЦСКА - http://cska.bg

Дебютът му на европейската сцена отново е с екипа на ЦСКА – срещу северноирландския Портадаун, а срещу Конструкторул (Молдова) Бербатов вкарва пет гола - рекорд за най-много голове в един мач за "армейците" в Европа.

Интересен факт е, че последният мач на Бербатов за Байер (Леверкузен) в Европа е именно срещу ЦСКА  през 2005-та година. Тогава "аспирините" губят на два пъти с по 0:1 от "армейците" в първия кръг в турнира за Купата на УЕФА.

Бербатов е футболист номер 1 на България рекордните седем пъти - през 2002 г., 2004 г., 2005 г., 2007 г., 2008 г., 2009 г. и 2010 г.

Нападателят е лидерът на Националния отбор по футбол с капитанската лента от 2006 г. до 2010 г., когато се оттегля от него. Също така е участник на Европейското първенство през 2004 г., където е и капитан на националния отбор.

Димитър Бербатов е и рекордьор по голове за националния отбор, със своите 48 отбелязани попадения, отбелязани в 79 мача.

Всички в клуба желаят на Димитър Бербатов много здраве, щастие и успехи във всички начинания!

От Манчестър Юнайтед пък качиха две снимки на Бербатов, като на първата посланието гласеше: „Автор на страхотни голове. Честит рожден ден на бившия нападател на Юнайтед Димитър Бербатов!“.

Под второто фото „червените дяволи“ написаха: „Димитър Бербатов: най-готиният човек във футбола.“

Посланието на Байер Леверкузен пък гласеше следното: "Честит рожден ден на легендата, която е Димитър Бербатов! 91 гола и 34 асистенции в ⚫️🔴 (емоджита с цветовете на отбора – черно и червено) за Бербо!“.