Селекцията е сложен процес в глобален мащаб – големите клубове имат огромни щабове, пълни с анализатори, скаути и всякакви други специалисти, които работят ежедневно, за да намерят най-точното попълнение. В има няколко изисквания за взимане на нов футболист, а основното от тях е - да не е скъп и да взима малка заплата, пише „Мач Телеграф“ в анализ за трансферните издънки в Първа лига този сезон.
 
Когато стане дума за трансферен провал, "Оскар" за цялостно творчество категорично трябва да бъде присъден на ЦСКА 1948! 
През лятото "червените" взеха трима нападатели, анонсирани като големи звезди, но никой от тях не успя да се утвърди в състава. Видар Кяртансон, Рууни Ева и Айрон Зинга бяха освободени още преди края на полусезона, след като така и не стана ясно дали изобщо могат да играят футбол. Със сигурност обаче триото си поживя добре в България, а и си тръгва с пълни джобове от родината ни.
В ЦСКА 1948 успяха да заличат и безспорния талант на Никола Илиев, който правеше чудеса в школата на Интер. Младокът сигурно вече съжалява за избора си, тъй като имаше предложения и от други наши отбори. 
 
Берое пък се превърна в световен феномен. Трудно е да се направи анализ на селекцията на старозагорци, защото нито се знае откъде е започната, нито къде ще свърши. 
 
Екзотиката в лятната селекция лъхаше и от Етър, който впечатли с привличането на принца от Сенегал - Серин Шейх Мкане Мадина Файе. 21-годишният централен  защитник обаче не изигра нито един мач за "болярите" през есента.
 
Трансферните грешки не подминаха и Лудогорец, ЦСКА и Левски. Може би ще е пресилено Асими Фадига и Дарлен да се нарекат провали в "синята" селекция, но със сигурност се очакваше много повече от тях. Двамата имаха епизодични проблясъци, като през повечето време дърпаха отбора назад. 
 
ЦСКА счупи няколко собствени рекорда това лято, като неофициално клубът е дал над милион евро за нови попълнение. Но никой от тях не успя да вдигне нивото на отбора. Дори и Матиас Фаетон, който изигра най-много мачове от новите, не показва очакваното ниво. Сейни Санянг и Майкъл Естрада пък определено могат да бъдат наречени трансферни провали. 
 
В Лудогорец сигурно вече съжаляват, че привлякоха Мунир Шуиар, който бе взет за заместник на Кирил Десподов. Френското крило разочарова и играе все по-рядко, като няма да е изненада, ако бъде освободен още през зимата.