Новият старши треньор на Арда Кърджали Георги Чиликов е доволен от началото на работата си в клуба и от победата над Пирин (Благоевград) с 3:0 в домакинския му дебют на кормилото на отбора.

"От една седмица съм с отбора, но преди това съм бил помощник в Първа лига и съм разузнавал Арда. Но сега през тази седмица опознавам момчетата по характер, по начин на трениране. Честно казано съм доволен от това, което виждам. Това са моите критерии по отношение на работата. По отношение на играта, ако трябва да съм честен, има доста да се надгражда, доста е свършено от треньорите преди и то в положителен аспект. Аз имам мои виждания за играта, но до този момент е минало доста малко време, за да мога да променя. На един треньор му е нужно поне 6 месеца до година, за да може да промени нещо в стила на игра, така както иска той. Победата срещу Пирин е изключително и само благодарение на момчетата, аз най-много малко да съм им вдъхнал увереност. Това, което са направили при колегите преди мен, е допринесло за този успех. Всяка победа е важна, много важно е, че завършихме на нула и вкарахме три гола. Това не се беше случвало на Арда в последните мачове. Имахме късмет в определени моменти от мача с Пирин, както и техните играчи направиха индивидуални грешки", коментира Чиликов за клубната телевизия.

"В момента не мисля за стил, а да заздравим резултатите, защото отборът по една или друга причина след всичко, което постигна последната година, има един такъв пик, или си дал максимума от възможностите си и следва лек спад, ако не се надгради.

Отборът бе напуснат от няколко играчи, поради една или друга причина не са дошли други футболисти на тяхно място и от там е нормално да има лек спад в играта. Имам определени изисквания към играта, видях, че това се получи срещу Пирин и през второто полувреме срещу Ботев Пловдив, но само в определени моменти. Трябва да се мисли в дългосрочен план, в момента не е това актуалното", добави той.

Той се надява Арда да успее да подсили състава си през зимната пауза.

"Наясно съм, че ако вземем нови футболисти, това ще вдигне конкуренцията. Аз съм бил в основата на селектирането на предишните отбори, където съм бил, участвал съм пряко в избора на играчи. В този момент е много трудно да вземеш добър играч, който да е свободен. Оттук нататък ние в лицето на треньорите, Ивайло Петков като спортен директор, ще трябва да преценим как да действаме в тази посока, за зимата имам предвид", каза Чиликов.

Специалистът признава, че Арда трудно ще награди постигналото от миналия сезон, в който отборът игра финал в турнира за купата на България и се класира в топ 6 на първенство.

"За надграждане от това, което е направил отборът, не е невъзможно, но ми се струва много трудно поради много причини. Трябва да сме реалисти все пак. Момчетата и емоционално, и физически дадоха максимума от себе си. Ако те искат да продължат в тази посока, трябва да работят още повече. Защото падне ли нивото на тренираност, ще има такива резултати като с Ботев, Локомотив София и др. Ще има демотивация и ние като треньори трябва да преценим кой и кога може би е стигнал


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.