Бившият наставник на ЦСКА Едуард Йорданеску ще бъде новият старши треньор на националния отбор на Румъния, съобщи местната медия "Диджи Спорт". 43-годишният Йорданеску все още не е подписал договора си, но това е вече само формалност, след като треньорът е постигнал съгласие по всички условия с ръководството на Румънската футболна федерация. Очаква се официално това да стане утре по обяд, когато има планирано заседание на Изпълкома на федерацията.

Името на Йорданеску се спрягаше за националния отбор още от края на ноември миналата година, когато изтече договорът на Мирел Ръдой и той не бе подновен.

Според румънското издание договорът на специалиста ще бъде до края на квалификациите за Евро 2024. Той ще получава годишна заплата от 240 000 евро, като след септември тя ще може да бъде увеличена на 300 000, ако Румъния спечели групата си в турнира Лига на нациите. Там северните ни съседи имат за съперници Черна гора, Босна и Херцеговина и Финландия. При отпадане в по-долна лига обаче договорът ще бъде прекратен предсрочно.

През март Румъния ще играе приятелски срещи с Гърция и Израел.

За последно Едуард Йорданеску бе начело на отбора на ФКСБ. Преди това той води отбора на ЧФР Клуж, с който вдигна титлата през миналия сезон.

Единственият опит на Йорданеску извън пределите на Румъния бе през есента на 2016 година, когато води българския ЦСКА. Той води "червените" в 12 мача, преди да бъде уволнен след 5 победи и 4 загуби в тях.