Човекът, донесъл толкова много радост на футболните привърженици по света и у нас - Димитър Бербатов, имаше честта да награди Футболист №1 на България за изминалата 2019-а година. Призът бе спечелен от нападателя на Локомотив Пловдив - Димитър Илиев, който изпрати вълнуваща година в своята кариера. 

"Зарадвах се за избора, който е направен. Колкото можех, наблюдавах мачовете, първенството, играчите. Димитър ми направи впечатление с головете, асистенциите и играта си по терена. Малко е егоистично, че гледам повече нападатели и защитници, защото Недялков също заслужаваше, но победителят е един."

Седемкратният носител на най-големия приз в българския футбол призна, че е изпитал напрежение в новата си роля на награждаващ. 

"Познато ми беше, но имаше напрежение. След толкова години човек все още не успява да контролира емоциите си, въпреки че е свикнал. Това показва, че не му е все тая. Сега съм в нова роля, преди ме награждаваха, а сега аз награждавам, но всеки с времето си, чувствам се добре."

Бербатов коментира сложната ситуация с българския футбол, който сякаш от доста време чака своя рестарт. 

"Минаваме през труден период, това е ясно. Има сътресения в управлението, всички сме запознати, но въпреки всичко, трябва да има уважение към постиженията на всеки. Можем много по-добре, имаме шанс да се класираме. Да, на фона на представянето в някои мачове е учудващо, но съдбата ни се умихва и ни дава шанс. Дано момчетата го използват."

"Преди няма значение, важното е, че си стигнал до тук. Всичко може да се реши по различни начини. Ставали сме свидетели на всяккави мачове. Важното е да се подготвят добре момчетата, защото това са определени два мача, които трябва да се вземат, по какъвто и да е начин, дори грозно. Важното е да излязат победители."

Митко Бербатов вижда в спечелването на приза начин за вдигане нивото на българския елит. 

"Радвам се за Димитър Илиев, показа добри игри и спечели приза. Това е един трамплин да излезе в чужбина и да се развива, както и за българските футболисти. Все пак всеки с времето си, не трябва да се бърза, защото се правят грешки. Не съжалявам, че момче от от нашето първенство спечели."

Бербо призна, че е разсъждавал над идеята да стане част от управлението на българския футбол, но все още не се чувства готов за подобна крачка. 

"То ако беше толкова лесно, с щракане на пръсти, щеше да е супер. Аз не мога да кажа, че съм готов. Само безотговорен човек може да каже, че е напълно готов. Времето за промяна наистина е дошло. Трябва да се подходи към новото, към модерното, по-младото. Тепърва ще се изяснява кои ще са желаещите да поемат тази отговорност. Ако смениш само един човек, а другите останат - ти не сменяш нищо, така че трябва цялостна концепция за развитие. Хората, които гласуват трябва да искат промяна."

"Мислил съм и мисля за доброто на българския футбол. Искам като си пусна тлевизора да гледам и да се радвам - на терените, условията, интервютата, публиката. Всички тези неща са трудно поправими от нивото, на което сме стигнали, но не е късно да започнем, след нас идват децата, на които трябва да завещаем по-добро наследвоство. Надявам се да имам съмишленици, защото сам воинът пак е воин, но няма да спечели битката", призна Митко Бербатов. 

"Далеч сме, за съжлаение. В днешния свят всичко опира до пари и финанси, които все пак могат лесно да се намерят. Важно е да се използват по предназначение. Когато всеки има принципи и ги спазва, тогава нещата ще станат по-лесно, но сме далеч и от тези принципи."

За финал, Бербатов призна, че настоящият му фокус е насочен към непознати за него неща, но не спира да се усъвършенства и развива. 

"В момента съм ориентиран към нови неща, които преди не са били достъпни за мен. Пътувам доста, работя с бивши колеги, виждам се често с тях, уча неща. Ще видим дали ще ги пренеса тук някой ден. Тук ще е трудно да се вкара цялото нещо, ще трябва да се прикрепи към нашите си специфики. Уча се на много неща, в момента се усъвършенствам."

"Искам да седна, да пусна телевизора и да гледам хубаво българско първенство с добри условия, да видя как хората си водят децата на стадиона, как се класираме за поредно първенство, момчетата ни да излизат в чужбина или да остават тук и да помагат на българското първенство. Ако футболът ни е добре, ще носи радост на всички хора в България", завърши Бербатов.