Изненадващо или не, но българският футбол има своят крал за 2019 г. в лицето на капитана на Локомотив Пловдив Димитър Илиев! Той спечели оспорваната надпревара за Футболист на годината в конкуренцията на Антон Недялков от Лудогорец и Васил Божиков от Слован Братислава. 

LAP.bg
94 снимки

Футболистът на "железничарите" триумфира с Купата на България и спечели вота с 216 точки, докато подгласникът му остана с 40 по-малко. Така Илиев се нареди сред истинските легенди на българския футбол, които са триумфирали в тази анкета. 

Бяха връчени и другите важни награди в българския футбол. За Треньор №1 на 2019 г. беше определен Стойчо Младенов, който спечели Купата на Казахстан със своя Кайсар. Подгласник му остана Петър Хубчев, благодарение на чиято работа България има шанс за Евро 2020, а после сътвори много с Левски. На трето място остана Станислав Генчев, който изведе Лудогорец извън групите на Лига Европа. 

Евдокия Попадинова пък стана Футболистка №1 на България в конкуренцита на Симона Петкова и Лиляна Костова. 

Бяха раздадени и наградите по постове във вътрешния шампионат. Най-добър вратар стана Пламен Илиев от Лудогорец, а съотборникът му Антон Недялков е най-добър защитник. Най-добър халф е Тодор Неделев, а най-добър нападател е Димитър Илиев. 

За най-добър чужденец беше избран Клаудиу Кешеру, докато за Най-добър млад играч беше избран Станислав Иванов от Левски. Наградата на името на Трифон Иванов отиде при Владо Стоянов от Лудогорец за завръщането му на терена след 966 дни отсъствие. 

Най-красивото попадение за годината пък беше на Ален Ожболт, с което Локомотив Пловдив спечели Купата на България през май. 


Церемонията НА ЖИВО: 

17:35 - Красен Кралев: Успех на българския футбол! Изключително важно е представянето на Лудогорец, важно е за развитието на българския футбол. Желая на българския шампион успех в битките срещу Интер и, дай Боже, срещу други грандове. На хората, които ръководят футбола, пожелавам мъдрост и да си изберат качествено ръководство на Конгреса. 

17:41 - Носител на наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов", връчвана за проявени мъжество и характер, за смелост и доблест, за безкомпромисност и пълно себераздаване в името на любимата игра и на България се връчва на... Владислав Стоянов от Лудогорец, защото се пребори с тежката травма, която го извади от терените за 966 дни. 

17:42 - Владо Стоянов: Пожелавам на всички да са здрави, както и семействата им. Нека има щастие и позитивни моменти. Тази награда е огромна чест и признателност за трудния ми път през последните три години. Благодаря на човека до мен, както и на собствениците на Лудогорец, които бяха до мен. Благодаря и на Лъчо Танев, който осъшестви връзката в Барселона. Без тези хора, нямаше да съм тук. Гледам напред и важното е да съм здрав. Дано догодина пак съм тук и в другите класации, благодаря за тази награда. 

17:50 - Исмаил Иса, Тодор Неделев и Ален Ожболт попаднаха в Топ 3 на най-красив гол за изминалата 2019 г. в българския футбол. Победител стана Ален Ожболт, който се разписа с пета във финала за Купата на България срещу Ботев. Той получи 19 от 30 възможни гласа. 

17:54 - Номинирани в Топ 3 за Най-добра футболистка на България бяха Симона Петкова, Евдокия Попадинова и петричанката Лиляна Костова. В крайна сметка трофеят отиде за Евдокия Попадинова. Победителката събра 53 гласа, а за Костова останаха 17. 

17:55 - Евдокия Попадинова: Огромно удоволствие е за мен да бъда тук. Поздравявам всички футболистки. Благодаря на семейството си, на приятеля си, който дойде с мен от САЩ да ме подкрепи. За мен този сезон беше изключително труден, защото беше последният ми в университета, цялата година се борех с контузия. Голямо напрежение  е за мен, благодаря ви. 

17:59 - Стана ясно името и на най-прогресиращият млад играч за 2019 г. Това е звездата на Левски и младежкия национален отбор Станислав Иванов. 75 гласа му донесоха наградата, втори далеч назад остана Мартин Минчев, а трети Валентин Антов. 

18:00 - Станислав Иванов: За мен е огромна чест да съм тук, благодаря на всички, които ме подкрепиха. Всички в Левски ми помогнаха доста, благодаря ви!

18:02 - Стана ясно и кой е най-добрият чужденец за 2019 г. в efbet Лига. Това е звездата на Лудогорец Клаудиу Кешеру! Имаше 70 гласа за него, втори остана Евандро с 9 гласа, а Марселиньо и Родни Антуи са с по 5 гласа на третата позиция. 

18:03 - Клаудиу Кешеру: Не се чувствам като чужденец след 5 години в  България. Тук се чувствам вкъщи! Благодаря на всички и на колегите си, с които тренираме и работим заедно. Без колегите не може нищо. Благодаря ви!

18:05 - Ясно е и кой е най-добрият вратар в efbet Лига за изминалата година. Това е Пламен Илиев от Лудогорец. За него имаше 63 точки, Мартин Луков с 19 и Милан Миятович с 11 гласа са останалите в класацията. 

18:06 - Пламен Илиев: Пожелавам много здраве на всички през новата година. Благодарности на всички, които са гласували за мен, на Лудогорец и всички мои колеги, защото без вас нямаше как да съм тук!

18:08 - Най-добър защитник в efbet Лига за 2019 г. стана Антон Недялков от Лудогорец. За него гласуваха 84 души, втори е Холмар Ейолфсон с 8 гласа, а на третото място са Петър Занев и Стивън Езе с по 4 гласа. 

18:09 - Антон Недялков: За мен е чест да съм тук сред толкова известни футболисти и пред цяла България. Нашата позиция е много трудна на терена и най-неоценената, защото най-малко се вижда нашата работа. Радвам се за всички в клуба, за собствениците, благодаря ви много и ви желая здраве. 

18:12 - Ясно е и кой е най-добрият халф в българския шампионат за 2019 г. Това е Тодор Неделев от Ботев, който не беше в залата и това увеличи слуховете, че ще бъде трансфериран в чужбина. За него имаше 42 гласа, 21 гласа имаше за Димитър Илиев, а с 18 гласа остана Георги Илиев. 

18:15 - Стана ясно и кой е най-добрият нападател в efbet Лига за 2019 г. Това е Димитър Илиев от Локомотив Пловдив. За него гласуваха 50 души, втори е Клаудиу Кешеру с 30 и Мартин Камбуров с 16 гласа. 

18:16 - Димитър Илиев. Искам да кажа, че е уникална чест за мен да съм сред елита на българския футбол и легенди, на които само можем да се поклоним. Нападателят вкарва, защото целият отбор играе силно. Благодаря на съотбнорниците си, президента и семейството си. Да съм пред Кешеру и Камбуров е нещо специално. Желая щастие на всички и семействата им. 

18:19 - Дойде време и за една от най-престижните награди. Тя е за Треньор на годината. В Топ 7 попаднаха селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров, наставникът на юношеските национали Ангел Стойков, както и треньорът на Черно море Илиан Илиев. Там е още наставникът на Левски Петър Хубчев, както и Стамен Белчев, който е начело на Арда. Станислав Генчев, който води Лудогорец за шест месеца също е в класацията. Носителят на Купата на Казахстан с Кайсар Стойчо Младенов също попадна в нея. 

18:21 - На третата позиция за Най-добър треньор на България за 2019 г. се класира Станислав Генчев, който постигна много с Лудогорец. Той получи 116 точки. 

18:22 - Станислав Генчев: Искам да блгаодаря на всички гласували за мен, както и на всички в Лудогорец, които ми гласуваха доверие. За мен е изключително голяма чест да съм в тази престижна компания. 

18:23 - На втората позиция за Най-добър треньор на България за 2019 г. е Петър Хубчев, който постигна куп успехи с националния отбор и Левски. За него имаше 125 гласа. 

18:24 - Павел Колев: Говорих с Петър Хубчев, той ми разреши официално да се усмихна ан всички вас. Благодаря от негово име от сърце, той е една от причините изобщо да можем да си пожелаем България да се класира на Евро 2020. Искам изключително много да благодаря на организаторите на тази анкета. Пазете тази церемония! Надявам се още дълги години да присъстваме на тези церемонии, да сме здрави всички!

18:25 - Ясно е и кой е Най-добър треньор на България за 2019 г.! Това е Стойчо Младенов, който взе Купата на Казахстан с Кайсар. 

18:26 - Мениджърът на Стойчо Младенов - Мирчо Димитров - взе наградата му. "Огромно благодаря от името на Стойчо, който сега гледа церемонията. Същата награда той получи миналата година в Казахстан. Работих с най-добрите треньори на България в Казахстан - Станимир Стоилов, Димитър Димитров, Стойчо Младенов и Георги Дерменджиев оставиха огромна следа в тази страна. За съжаление, най-добрите треньори у нас вече не работят в България. Пожелавам на тези треньори да се завърнат там, където им е мястото."

18:30 - Специалната награда за футболно дълголетие отиде за Георги Илиев. Той се отказа от футбола в края на 2019 г., като го стори като рекордьор по мачове в родния елит с 461 мача. 

18:32 - Наградата му получи президентът на Локо Пд Христо Крушарски. "Искам да благодаря, че съм сред вас за първи път от 5 години начело на Локомотив. За мен е чест днес ние пак сме първи с три награди. Това е супер! Да се надяваме, че догодина ще оберем всичко. Да сме живи и здрави и вие покрай нас!". 

18:37 - Специалните награди за легендите на българския футбол, които не са получавали приз за Футболист на годината, но имат огромен принос към него, бяха връчени на: Димитър Якимов, Наско Сираков, Божил Колев и Добромир Жечев. 

Митата Якимов: "Малцина знаят, че Вальо Михов ми е баща, затова получавам наградата от него. Друг няма да се сети. Весели празници на всички!". 

Наско Сираков: "Като гледам с какви великани ме награждават тази вечер, май и аз не съм бил толкова лош футболист. Искам да пожелая на всички да са живи и здрави, а на футболистите ни пожелавам март месец да минат успешно квалификациите. Благодаря на семейството си, което ме е подкрепяло. Благодаря и на организаторите, които се сетиха да ни почетат с една такава награда."

Божил Колев: "Днес съм много изненадан, че след близо 50 години получавам това признание. Благодаря на всички спортни журналисти, БФС и организаторите, които направиха церемонията и получихме признание за труда и усилията си."

Бобата Жечев: "Благодаря на всички за признанието. Пожелавам на българските национали да се класират на голям шампионат и щастлива нова година."

18:47 - Време е и за кулминацията на вечерта. Ето и кои са десетте играчи в анкетата за Футболист на годината: Антон Недялков, Васил Божиков, Георги Илиев, Георги Костадинов, Димитър Илиев, Ивелин Попов, Кирил Десподов, Мартин Камбуров, Станислав Костов и Тодор Неделев. 

18:50 - Футболист №3 на България за 2019 г. е Васил Божиков, който носи екипа на словашкия Слован Братислава. За него имаше 62 гласа. 

18:51 - Васил Божиков: Вълнението е малко повече. За мен е истинска чест да бъда тук сред толкова успешни хора и спортисти, само съм си мечтал като дете за това. Дай Боже да имаме поне малка част от вашите успехи. Благодаря на семейството и брат ми, на треньора ми Димитър Танков, на колегите ми от националния отбор, на клубния ми тим, на всички свои треньори. Благодаря и на БФС за предоставената възможност за подготовка и за хубавите бази, както и доктор Бочев, който е в националния отбор, всички масажисти, администратора и домакина. Тази награда е за всички вас. Дано се класираме на Евро 2020. 

18:54 - Футболист №2 на България за 2019 г. е Антон Недялков от Лудогорец. За него имаше 176 гласа. 

18:55 - Антон Недялков: Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен, на треньорите, на ръководството, ан собствениците на Лудогорец. Благодаря и на близките ми, които ме подкрепяха в тази тежка за мен година. За новата година си пожелавам да се класираме на Евро 2020, както и да продължим напред в евротурнирите. 

18:56 - Футболист №1 на България за 2019 г. е Димитър Илиев от Локомотив Пловдив. Наградата му беше връчена от рекордьора по отличия Димитър Бербатов и президента на БФС Михаил Илиев. Той събра 216 точки. 

18:57 - Димитър Бербатов: "Важното е да има респект към всички в сферата. Преди мен имаше гиганти, които направиха пътя за нас по-лесен. Моят път приключи, това че са тук тези играчи е много важно, означава, че са направили нещо важно. Надявам се през новата година да се подкрепяме и да печелим заедно." 

18:58 - Димитър Илиев: "Да получа наградата от човека, на когото съм се възхищавал и за когото съм казвал, че се ражда веднъж на 1000 години, е огромна чест. Невероятно е да запиша името си до такива легенди, които са оставили огромна диря във футбола. Поздравления за Васил Божиков, показа страхотна игра. Искам да се обърна и към Антон Недялков - Страхотен сезон, заслужаваше и ти тази награда. Успех срещу Интер. Преди година не съм си и мечтал за такава 2019 г., изключително успешна за мен и отбора ми Нека си пожелаем една успешна година. Нека си пожелаем да се класираме на Евро 2020. За мен е гордост и чест да запиша името си сред такива невероятни футболисти, които са печелили тази анкета!"