Бившият изпълнителен директор на Левски Константин Баждеков даде своите идеи за намирането на приходи, които да подпомогнат Левски в борбата на клуба за финансово оцеляване. 

Антон Узунов
6 снимки

Баждеков, който е заемал длъжността между 1999-та и 2016-та година в Левски и има отлична идея за това как един футболен клуб може да пълни касата си от най-различни приходоизточници. Той подчерта необходимостта от намирането на генерален спонсор, който да покрие голяма част от разходите за издръжка на клуба. Баждеков говори и за значението на продажбата на билети, както и получаване на приходи от участие в евротурнирите и телевизионните права за родната efbet Лига. 

„Големият проблем на Левски е генерален спонсор и собственици, които да покриват разходите със собствени средства. Основният приходоизточник бяха спонсорите и рекламодателите, както и собствениците, разбира се. Би трябвало да им благодарим на всички, защото са постигани винаги определени успехи и цели. Заставам зад името си с това, което ще кажа“, започна бившият изпълнителен директор. 

„Приходите от евротурнирите също така бяха изключително важни. Като тежест тези приходи са много значителни. Господин Сираков се ангажира с една тежка задача, да поеме Левски в подобен момент, където първият приходоизточник е неизвестен и в клубната каса няма реални постъпления. За момента Левски няма изявен спонсор и това е големият проблем“.

„Третия по значимост приходоизточник е от изходящи трансфери на клуба. За съжаление тази дейност замря през последните години. В тази посока съществува възможност да се търсят приходи от продажба на футболисти. Всичко, което кажа, са лично мои идеи, не съм ги коментирал с никого. Приходите от продажби на футболисти смятам, че е реална възможност“.

„Следващият източник на приходи са тези от билети и сезонни карти. В периода ми като изпълнителен директор имахме рекорд от 200-250 хиляди продадени билети за един сезон. Тогава играехме в евротурнирите и интересът беше много сериозен. Нашите привърженици показаха, че това е сериозен ресурс. В последно време много се коментира въпроса с членските карти и членски внос. Не успяхме преди години да осъществим тази идея. Това е работа на господин Колев да седне с фенклубовете, за да бъде решен този въпрос“.

„Лично аз съм участвал в някои от дарителските кампании, включително и инициативата около СМС-ите. Купих и доста билети, въпреки че нямах възможност да посетя мачовете поради определени причини. Бих призовал всеки да прецени възможностите и да бъде съпричастен с финансова подкрепа. Няма да стане само с приказки и с даване на акъл в интернет пространството“.

Следващият източник на приходи са парите от телевизионните права, който винаги е много спорен въпрос. Традиционно сме имали големи спорове в тази област, особено с останалите големи клубове. Това е важен въпрос обаче, защото при намиране на сериозен спонсор, то клубът може да увеличи приходите си. Въпреки всичко ми се иска парите да са по подобие на шампионатите в чужбина“.

"Не на последно място трябва да се помисли за преструктуриране на плащанията на възнаграждения към чужденците. Може да се предприеме вариант, при който се изплащат около 70% от заплатите на играчите, докато другите 30% биха могли да се отпускат с оглед на постигнатите резултати и цели", завърши Баждеков.