Бившият футболист на Левски Емил Ангелов коментира представянето на тима през есента. Бабангида, както е известен сред феновете, постави оценка на отбора и какви цели трябва да преследват сините през пролетта. Той коментира и зависимостта на столичани от Уелтън.

Г-н Ангелов, каква оценка ще дадете за представянето на Левски през есента?

Избягвам да правя оценки, защото си има ръководство, треньори и хора, които се занимават с отбора. Сините започнаха изключително добре сезона, с много добро темпо, себераздаване и се стигна до контузията на Велтон. Дотогава наистина не мислех, че един човек може да направи огромната разлика в един колективен спорт. Виждали сме го с други звезди, като Меси и Роналдо, но не го слагам в техния ранг. Видя се, че до неговата травма отборът играеше добре, той искаше и всички най-интересни неща ставаха от неговото крило, но след като се контузи, започнаха да лъкатушат. Имаха проблеми и в двете фази на играта, както и физически. Това ми направи впечатление, особено на мача с Хебър за купата. Сините бяха под нивото си. Всички отбори имат един огромен респект към Левски и нещата бяха почти готови, за да продължат в турнира. Всичко това си зависи и от футболистите, от техните качества, с каква психика разполагат, защото ако при резултат 1:1 променяш нагласата, всичко тръгва надолу. В 90-ата изравняваш и след 2 минути допускаш гол… Това ми подсказва, че дотам стигат нещата – психически започва да пада отборът. Оттам нататък вече се скъсаха нещата, но завършиха годината с победа над Ботев Враца. Това не е нивото, което трябва да се вижда в Левски. Но си зависи от футболистите. Дали искат да се развиват нагоре, да печелят пари, а от „Герена“ надали ще намерят по-голям трамплин", започна той пред Герена БГ.

Каква трябва да бъде целта за Левски през пролетта?

Най-важното нещо е Левски да играе за публиката и за собственото си име, а направи ли го, то неизменно идват и резултатите. Вторият полусезон трябва да се преборят със съперниците и с новите попълнения, които са набелязали да вземат. Говорил съм с хора от ръководството и ще се вземат футболисти, и то качествени. Трябва да спечелят място за участие в евротурнирите. Това е най-важното нещо на този етап. След Нова година за шампиони става по-сложно. Много е голяма разликата, но нищо не е загубено, защото във футбола сме виждали всичко. Цел номер едно е да се пълни стадионът и хората да се радват.

Нормално ли е сините да са зависими от един футболист в лицето на Уелтън?

Разбира се, че не е нормално. Футболът е колективен спорт. Да, в дадени моменти един играч изпъква, тоест в случая Уелтън. Прави го, защото зад гърба му момчетата играят добре. За мен най-важното нещо във футбола е да имаш едно ядро от 4-5 души, които притежавахме по наше време. Мъри Стоилов казваше – „да дърпаме каруцата, а другите се возят отзад“ и т. н., но идва и моментът, в който падат от каруцата и идват други хора, които да я дърпат. Знаем, че няма как всички 11 души на терена да са на топниво. Моето мнение е, че с един футболист категорично нищо не става. Смея да твърдя, че най-важното нещо е да имаш синята публика зад гърба си. Тогава можеш да надскочиш себе си.

Как може да се изгради добър отбор в Левски?

Много зависи от работата на треньора. По моето време, когато Мъри Стоилов започна в Левски, той остави мен и още двама-трима от предишния отбор на Георги Василев и Андрей Желязков. Сам си избра играчите и видяхте какви успехи се постигнаха. Вдъхвахме голям респект в останалите отбори и не искаха да играят срещу нас. Много ми се искаше тогава да го имаше хегемонът Лудогорец, за да видим кой кой е. В последната година и половина единствено сините се противопоставиха на разградчани, и то с качествен футбол. След това стана един спад с напускането на Мъри. Но това бе нормално и заради разделението, което се получи.

Какво е мнението ви за единствените нови през лятото Дарлан и Асими Фадига?

Дарлан има добри качества в средата на терена. Не казвам, че Фадига не притежава такива. Има отлична физика, бори се по терена, но се вижда, че има още неща да изчисти, за да е на нивото на Левски. Бразилецът има добра техника и поглед, но за мен е много слаб физически. Трябва да работи още. Който ги е докарал, трябва да си носи последствията.