Ботев Пловдив успя да разбие Левски и да постигне убедителен успех с 3:1 във втория петъчен мач от петия кръг на efbet Лига. В 13-та минута домакините бяха разочаровани, след като техен гол беше отменен от ВАР заради засада. Това все пак се случи в 4-та минута на добавеното време на първото полувреме, след като Тодор Неделев отбеляза от дузпа. Патрик-Габриел Галчев, от своя страна, беше изгонен за фаул като последен в отбраната. Симеон Славчев си отбеляза автогол в 65-та минута. В 75-та минута Антоан Бароан довърши "сините" с трето попадение. Радослав Цонев върна едно попадение за 1:3.  

Антон Узунов
87 снимки

Ботев Пловдив започна срещата по изключително активен начин, а Антоан Бароан и Николай Минков обстрелваха вратата на Николай Михайлов само в рамите на първите 4 минути на мача. 

Домакините си помислиха, че са повели след 12 минути игра. След ъглов удар на Тодор Неделев, Рада Рабей, успя да изпревари всички зашитници на Левски и да нанесе изстрел очи в очи с Николай Михайлов. Антоан Бароан успя да довкара кълбото, но в последствие попадението беше отменено след проверка на ВАР заради засада. 

В 19-та минута минута дойде поредният шанс за Ботев Пд. Тодор Неделев опита късмета си от 20-на метра разстояние, но Николай Михайлов успя да избие. В 27-та минута Георги Миланов също се отчете с добър шут от разстояние, но Аргилашки изби в ъглов удар. 

Шест минути по-късно дойде и най-чистият шанс за Левски. След разбъркване пред вратата на Георги Аргилашки, Христос Шелис остана на косъм от това да отбележи от броени метри разстояние. 

Както полувремето изглеждаше, че ще завърши при нулево равенство, така нещата станаха много неприятни за гостите. Патрик-Габриел Галчев фаулира Антоан Бароан, който се оказа последен в отбраната на "сините", а главният съдия отсъди дузпа и 11-метров наказателен удар. Това беше потвърдено от ВАР, а Тодор Неделев успя да реализира отсъдения наказателен удар за 1:0. 

В 49-та минута дойде добър шанс за "сините". Мартин Петков навлезе от левия фланг навътре и стреля опасно, но Аргилашки се справи блестящо. 

В 65-та минута нещата за "сините" станах необратими. След центриране на Антоан Бароан отляво, Атанас Илиев успя да се пребори със Симеон Славчев, а халфът имаше нещастието да забие топката в мрежата на Михайлов за 2:0. 

В 75-та минута резултатът стана класически за Ботев. Димитър Тонев овладя на левия фланг и се завъртя, за да намери с чудесно центриране Антоан Бароан, който заби топката за трети път зад гърба на Николай Михайлов. 

Пет минути по-късно Левски върна попадение. Здравко Димитров беше спънат в наказателното поле, а съдията не се поколеба да отсъди наказателен удар. Радослав Цонев застана зад топката и направи резултата 3:1. 

До края на мача нови голове не паднаха, за да може пловдивчани да си тръгнат с три точки от дербито. 

Ботев Пловдив - Левски 3:1

1:0 - Тодор Неделев (45+4)

2:0 - Симеон Славчев (65, авт.)

3:0 - Антоан Бароан (75)

3:1 - Радослав Цонев (80)

Вижте съставите на двата тима:

Ботев Пловдив: Аргилашки, Генев, Супрайен, Конате, Минков, Бароан, Рабей, Мартенс, Току, Неделев, Илиев;

Левски: Михайлов, Галчев, Славчев, Шелис, Горанов, Найденов, Б. Цонев, Миланов, Бари, Димитров, Мартин Петков;