Новият наставник на ЦСКА – Алън Пардю сподели, че чувства лека нервност преди завръщането си като треньор. Утре именитият специалист ще изведе „червените” в дербито срещу Левски на Националния стадион в София. В последните две години той работи в клуба като технически директор, но след оставката на Стойчо Младенов прие предизвикателството да води тима в мачовете с Левски и Славия за SESAME Купа на България. 

„За мен е голяма чест да бъда мениджър на ЦСКА. Не очаквах, че точно тази седмица и точно в този клуб, но за мен това е истинска чест. Клубът се свърза с мен по време на пандемията, преди да бъде назначен Бруно Акрапович. Разговарях с Дани Ганчев и му казах, че не мисля, че познанието ми на българския футбол е достатъчно добро, за да поема отбора”, сподели той.

Мисля, че клубът е в малка криза. Не мисля, че някой е очаквал Стойчо да подаде оставка след мача със Славия. Беше шок за мен, както и за всички клуба. За мен беше правилно да поема отбора в този период и за тези два трудни двубоя, които предстоят”, каза още Пардю.

LAP.bg
22 снимки

„Трябва да говорим, трябва да се чувствам добре, както и момчетата. Проведохме добра тренировка. Чувството отново да съм на тревата е прекрасно. Тактически не можем да променим много за толкова кратко време. Ще се опитаме да коригираме малки детайли, които да подобрят играта ни.  Най-важното нещо за отбора е да се фокусира веднага за важния мач. С нещата, които направиха вчера, това мисля е факт. Феновете имат много въпроси и търсят отговорите, но на тези въпроси можем да отговорим по най-добрия начин с резултати”, продължи англичанинът.  

„През последните две години гледах доста мачове, някои на живо, други не. Вече разбирам динамиката на играта тук. В този период имахме трима треньори, играхме добре, този сезон сме загубили само четири мача, направили сме седем равни, но имаме трудност да бележим голове. Трябва да обърнем внимание на този проблем с наличните играчи, както и през лятото.

Основната разлика с Лудогорец е, че те бележат много повече. Лудогорец е добър отбор, когато има разлика от десет гола, това не оказва много значение за точките, но когато има разлика от 30 гола, това е много. Мисля, че ЦСКА може и трябва да постигне много. Хората тук ме карат да се чувствам добре. Мисля, че нещата за клуба наистина ще се променят.”

Антон Узунов
19 снимки

"Разговарях с Бруно, Любо и Стойчо и водихме дискусии за това. (бел.ред. – честата смяна на треньорите в България), защото толкова често се сменят . Тази промяна трябва да дойде от собствениците на клубовете, не само на ЦСКА, но и на всички отбори в България. Това е важно и за националния отбор на България", каза Пардю.

Алън Пардю също намекна, че може да продължи да води отбора на ЦСКА и след двата мача, за които бе назначен, а именно срещу Левски и Славия. Не е задължително да зависи от резултатите, а от моето усещане. Вчера имаше страхотна реакция от играчите на тренировката, беше приятно да бъда на терена и да правя това, което правя най-добре. Искам да видя подобряване в представянето ни в неделя. Не мога да променя нещата драстично, но някои дребни промени, които се надявам да проработят. Най-важното нещо за отбора е бързо да се концентрира върху този много важен мач. Мисля, че вчерашната ни работа помогна за това. За феновете това беше седмица с много въпроси, те искат отговори и понякога най-добрите отговори се дават с представянето на терена. Това ще зависи от чувството ми, особено след неделя. Надявам се феновете да ме приемат, защото аз харесвам този клуб. Допреди няколко дни не си мислех, че ще водя отбора, но в главата ми се подготвях за завръщане към треньорската професия, имах няколко оферти, които отказах, докато заемах тази позиция тук", каза той.

"Странно е, че мениджърът ни си тръгва след победа за Купата с 2:0 и само четири загуби в първенството през целия сезон. Усещам увереност в играчите, което е добре за работата ми. Имам голям опит в професията, но концентрацията ми в момента е само върху тези два мача. Искам да видя дали играчите могат бързо да възприемат идеите ми и да ги приложим на терена, и след това ще видим. Мисля, че контузията на Матай беше голям проблем за отбора, той е страхотен капитан. Мисля, че той е най-добрият или един от тримата най-добри играчи в първенството, така че това беше тежък удар. Загубихме малко увереност в защита, но мисля, че аз мога да върна тази увереност на играчите", допълни Пардю.

"Треньорът на Левски свърши много добра работа, те са в добра позиция, имат енергия и добро усещане. Мачът ще е труден за нас. Не мисля, че това, че треньорът им ще е на трибуните, ще им се отрази негативно, като изключим, че няма да може да им даде наставления на почивката. Играем с Левски, не мисля, че те имат нужда от мотивационна реч. Ако те не знаят какво означава този мач, то значи имам проблем", каза още треньорът на ЦСКА, който разкри, че единствено Томас Лам е под въпрос за утрешното дерби.

Той коментира и селекционната политика на клуба, заради която Младенов си тръгна. "В клубовете от Висшата лига има анализатор, главен скаут, мениджър, технически директор, собственик - всички те участва в трансферите и никой не трябва да бъде изключен от това. Мисля, че Стойчо винаги участваше в този процес, но той явно не считаше така и се получи неразбирателство между него и собственика, а това винаги завършва по един начин", заяви Пардю и допълни, че е получил съобщение от Христо Стоичков, след като е заел треньорската позиция.