Настъпи денят на най-чакания мач в България - Левски срещу ЦСКА. И двата отбора влизат в дербито след загуби в последния кръг на efbet Лига, но според специалистите "сините" са в по-добро състояние. Бившият треньор на „червените“ Александър Станков коментира пред "Мач Телеграф" настоящата ситуация и бъдещето пред любимия му клуб. 
 
- Г-н Станков, ЦСКА най-накрая се довери на българин в лицето на Томаш, каква е положителната промяна, която виждате?
- Това за мен бе закъсняло действие, защото до назначението му можеше да се стигне доста по-отдавна, а не да се правят експерименти като този с Томислав Стипич, на когото после да се плащат безумни неустойки. Ако назначението му бе станало по-рано, може би нямаше да са такива и резултатите на ЦСКА. При всички положения ЦСКА винаги е бил клуб, който най-добре се ръководи от български специалисти. Тогава са постигнати и най-високите резултати, специално с хора, които са свързани с клуба и знаят за какво става въпрос в този клуб, знаят какво напрежение има, какви резултати трябва да се постигат. Това важи за всеки един треньор, който идва в ЦСКА – той трябва да е готов за гореизброените неща.
 
- След две победи за ЦСКА дойде загубата от Септември, защо се стигна до нея?
- Не могат да се търсят оправдания за подобна загуба. Това си е загуба и то от отбор с много скромен бюджет. Един приятел ми каза: „За първи път виждам да ви победи отбор, чиито футболисти дойдоха с такси за мача“. Той е левскар и реши да ме подразни, но... няма никакво оправдание за подобна загуба, нито Томаш може да се оправдава. Не бих казал, че и подценяването е оправдание, но факт е, че ЦСКА не игра добре в този мач. Както видяхме дори можеше да загуби с по-изразителен резултат, защото въпреки че „червените“ предимно доминираха, по-чистите ситуации бяха за Септември. Разбира се, все още спортно-технически има да се избистрят много неща в отбора. На вид има доста класни футболисти, но като отбор не работят достатъчно добре все още. Не съм в кухнята на клуба, но има доста детайли за изчистване, което се надявам да се случи в най-скоро време, защото времето лети, мачовете си минават, а разликата с челните отбори е много голяма. Това не означава, че отборът трябва да се примирява, трябва да се гонят максимално големите цели, които отговарят на клуба.
 
- Оправдание ли е, че ЦСКА взе много играчи в края на август и отборът не е сработен?
- Четох интервю на Аспарух Никодимов, с чието мнение съм напълно съгласен. Цялостната картинка на селекцията прилича на един миш-маш. Точно миш-маш. Няма никаква целенасоченост и последователност. На пръв поглед има доста добри имена, комбинирани с по-нискокачествени футболисти. Селекцията е с нулева последователност. Може би и оттам идват част от проблемите. Виждам и една неподреденост в длъжностите в клуба. Не се знае кой за какво точно отговаря, а това продължава да се случва. Няма никаква конкретика. Да кажем това е човекът, който заедно с треньора носят отговорността за селекцията. Поне по това, което виждам, чета и наблюдавам – това не ми прави впечатление в ЦСКА. В големите отбори тези неща са точно и ясно подредени. Назначи се човек, Славов ли беше... (Иван Славов – главен скаут на ЦСКА б.р.), но трябва да има повече яснота кой отговаря за тези неща.
 
- ЦСКА наскоро обяви нов изпълнителен директор, дали това е стъпка в посоката, за която говорите?
- Доколкото аз разбирам нещата, ресорът на този човек е от съвсем различно естество. Четох му визитката, доста сериозна визитка има, но не мисля, че той ще бъде човекът, който ще отговаря за селекцията.
 
- Може ли в подобен момент една победа над Левски да обърне посоката на сезона на ЦСКА?
- При всички положения победа над Левски е сред най-позитивните неща, които могат да се случат на ЦСКА. Това може да е основа за бъдещи много добри резултати, защото тези неща най-много се помнят. В крайна сметка, ако се победи Левски, а след това има колебливи резултати, също няма да е ок. Трябва да има повече последователност в отбора, за да не се превръща редуването на силен със слаб мач в тенденция. Точките срещу не толкова претенциозните отбори също са много важни. Много много важен момент би била една победа срещу Левски.
 
- ЦСКА е на 18 точки от първото място. Отписва ли това титлата за „червените“?
- Като човек, израснал в клуба и знаейки много добре каква е ситуацията, никога не бих си позволил да кажа „Край, титлата е изпусната!“, а след това да се гони трето или пето място. Докато изобщо съществува и най-малката теоретична възможност, трябва да се преследва първото място. Това е истината. Към тях трябва да добавим Купата и класиране в европейските клубни турнири. Програма „минимум“ за мен е класиране в Европа. Не искам да мисля какво ще е, ако за втора поредна година ЦСКА не стигне до участие в турнирите.
 
- След всичко, което си казахме – какъв кредит на доверие трябва да получи Томаш?
- Той влиза с много добър комфорт и доверие в момента, но ЦСКА е такъв отбор – философията, начинът на живот там, са такива, че резултатите ще определят дължината на договора на Томаш. Аз друг път не виждам.
 
- Поне със стадиона и базата в Панчарево нещата изглежда вървят с пълна пара?
- Това за мен е най-същественото. Резултатите са много важни, но направата на стадиона като приоритет за мен е №1. В моята класация нищо друго не може да измести този приоритет. Това е най-радващото, това е най-позитивното, защото всичко останало е мимолетно. Стадионът си остава. Това ще е домът на ЦСКА, който ще остане за поколенията. Това е много важен момент. Личи си начинът, по-който се гледа на инфраструктурата, виждаме какви средства се влагат. Това е много позитивен момент в клуба, средства има. Това се видя още от първия момент, в който новите собственици стъпиха в клуба. Въпросът е да се подреди къщата отвътре. Остава само да се подреди вътрешният интериор в къщата на ЦСКА. Общо взето като стратегия, като начин на развитие, особено по отношение на по мащабните неща – стадион, база, лъха много позитивизъм. Видях сега, че собственикът има намерение и да откупи марката, за да се върне идентичността на ЦСКА, което дава един завършен вид на всичко, което се структурира като инвестиции, марка, като емблема на ЦСКА.
 
- В такъв случай феновете не трябва ли да са малко по-търпеливи към резултатите, за да се завършат всички тези проекти, които вървят в момента, а от тях да започнат да се берат плодовете след време? 
- Естествено, толеранс винаги трябва да има, но имиджът и стратегията на един клуб винаги вървят с резултатите. Иначе всички инвестиции, които се правят отиват на вятъра. Нормално е всеки един собственик, който инвестира, след това да иска тези средства да се възвръщат. Да, във футбола никога няма пълна възвращаемост, но резултатите правят така, че да има повече фенове, да се продават повече артикули, рекламата на ЦСКА да бъде по-скъпоплатена. С резултатите ще се стигне Европа, у нас ще пристигат да играят по-силни отбори. Всичко това генерира гледаемост, приходи и вдига имиджа на клуба. Така се прави голям клуб.
 
- В обобщение можем ли да кажем, че е поставено едно добро начало пред ЦСКА?
- Да, от страна на ръководството то е поставено.

подкрепя българския спорт