Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил треньор на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и младежкия национален отбор. В чужбина направи добра кариера в Китай, където записа успехи с няколко отбора, работил е още в Русия и Кипър. Специално за Gong.bg Станков анализира мачовете от 16-ия кръг в efbet Лига.
 
 И в този кръг акцентът падна върху поредния неуспешен мач на Левски. "Сините" вече не са в позиция на фаворит в който и да е двубой. Срещу Царско село отборът не изглеждаше никак добре - и в пълен, и в намален състав. Не видях нищо, което да подскаже, че Левски е намерил пътя за излизане от кризата. Треньорът Славиша Стоянович също не допринася с нищо за промените, които трябва да настъпят в спортно-технически план. Освен че смени постройката на игра, друго не се забелязва. Истината е, че няма и подходящи хора. Не искам да обидя никого, но поне 50 % от играчите не са за Левски. Вместо тях със същия успех биха играли и юноши на клуба. 
Нямам обяснение и за глупавата постъпка на Орлин Старокин. Познавам го от юноша, добро и сериозно момче е, но е неприемлиево да си изпуснеш нервите в толкова възлов мач за отбора. Сега на Левски му предстои мач с ЦСКА и определено всички прогнози са за победа на "червените". Но пък в един двубой винаги може да се получи изненада, а и не винаги по-добрият побеждава. Но дори и една победа няма да реши проблемите на "сините", освен че ще им донесе по-добро настроение за празниците. 
ЦСКА спечели срещу Ботев Враца, но играта не ме впечатли. Може би не бяха възстановени напълно от мача с Рома, а и врачани са неудобен противник за всеки. Трите точки бяха спечелени сравнително лесно, въпреки подаръка на Бусато. Вратарят на ЦСКА прави подобни грешки не за първи път и определено не ми допада, макар че понякога има и добри изяви. Много шум се вдигна около реакцията на Санкаре след смяната му, но за мен тя бе очаквана, тъй като той е от футболистите, които не приемат да бъдат заменяни. Още като тръгна към тъчлинията, бях сигурен какво ще последва, както и стана. Когато бях треньор в Китай, имах в отбора подобен играч - с отлични качества, но искащ винаги да е на терена. Решения на такива проблеми има, но не смятам, че глобата е сред тях. Защото такова поведение се дължи на изграждан с годините характер, в такива моменти надделява експанзивността на играча и трудно може да се коригира. Най-доброто решение е подходът - да поговориш с играча и да го убедиш, че трябва да приеме смените като част от футбола. Ако и това не дава резултат, при смяна треньорът не му подава ръка, дори не му обръща внимание. Няма отбор в света, в който всички играчи да обичат и да прегръщат треньора. За мен реакции като тази на Санкаре са повече храна за медиите, отколкото някакъв сериозен проблем.
Лудогорец стигна много трудно до победата над Черно море, но пък отборът е първи и то с преднина пред останалите. Но е факт, че този сезон на разградчани им е все по-трудно да печелят мачовете си от българското първенство. Не е случайно, че не взеха и точка в Лига Европа. В Лудогорец не успяха да направят плавна смяна на играчите и това се усеща. Някои пък ми се струват поизчерпани - като Анисе и Кешеру например. Новите попълнения не са лоши, но някак си ми изглеждат далеч от класата на предишните - Марселиньо, Лукоки, Паломино, Жуниор Кайсара, Мисиджан. Сигурно през пролетта ще изглеждат по-добре, както и Кирил Десподов, за когото съм сигурен, че може много повече от това, което досега показва в Лудогорец. Много харесвам Доминик Янков, който въпреки липсата на опит се представи много добре през целия сезон. Чака го добро бъдеще и дано по-скоро заиграе в силен отбор в чужбина. Черно море е традиционно силен съперник и го показа и в този мач. При варненци проблемът се нарича непостоянство и това е единствената причина отборът да зимува извън топ 6. Но съм сигурен, че до последно ще се борят за място в първата шестица и ако успеят, ще е е за сметка на ЦСКА 1948 или Арда. Смятам, че Лудогорец, ЦСКА, Локомотив Пд и Берое със сигурност ще са в нея. 
 
Тъжно и тежко ми беше да гледам Ботев Пд срещу Берое. "Канарчетата" са в нокдаун, да не кажа направо нокаут и трябва да са доволни, че се отърваха от разгром в Стара Загора. Тимът на Херо създаде много положения, но пропусна повечето от тях. Берое е с нарушен ритъм заради вълната от коронавирус, която застигна отбора, но срещу Ботев не си личеше. Имат добри чужденци и през пролетта ще изглеждат още по-добре. 
Арда и ЦСКА 1948 изиграха равностоен мач, разделиха си по едно полувреме. Даже "червените" заслужаваха повече да спечелят. Мартин Камбуров отбеляза дежурния си гол и затвори устите на критиците. Трудно се играе на 40 години, но той се справя, щом носи точки на отбора си. 
 
Славия записа поредна загуба от Локомотив Пд и продължава да затъва в класирането. Напрежението в клуба е голямо от рекордния брой загуби до момента - 10. В отбора има огромен вътрешен проблем, който трябва да бъде решен през зимата. Не знам какъв е той, дано ръководството на клуба е наясно, защото треньорската смяна не помогна. Вярно е, че "белите" имат доста млади играчи, а сега ще бъдат напуснати от Филип Кръстев и вероятно Карабельов. Със сигурност ще трябва да вземат нови попълнения, въпреки присътвието на Гошо Петков, Митко Рангелов, Ради Кирилов, Милен Гамаков, Дарко Тасевски.
 
Етър и Монтана се самоунищожиха с равенството, но като че ли и двата отбора ги беше страх повече да не загубят. Играха предпазливо и в нито един момент не посмяха да рискуват. Борбата между тях вероятно ще продължи до последния кръг през пролетта.