Росен Кирилов е бивш треньор на Етър и Витоша Бистрица, а в периода 2013-2018 г. беше асистент в спортно-техническия щаб на ЦСКА, Славия и Витоша. 47-годишният бивш национал направи солидна кариера като футболист с екипите на  ЦСКА, Литекс, турския Аданаспор, кипърския АПОЛ и румънския Васлуй. Специално за Gong.bg Кирилов анализира мачовете от 15-ия кръг в efbet Лига.
 
Победата на Арда на "Герена" не беше очаквана, въпреки отличното представяне на тима от Кърджали този сезон. Успехът над Локомотив Пд даде много надежди на феновете на Левски, че отборът ще прибави нови 3 точки към скромния си актив. Двата отбора излязоха с огледални системи на игра, но през първото полувреме Арда доминираше, пресираше високо съперника и логично поведе в резултата. След почивката Левски изравни играта и успя да изравни, макар и в края. В последните минути отборът беше с трима централни нападатели на терена - Робърта, Божинов и Стивън Петков, но това беше оправдано и донесе резултат, макар и временно. Изненада ме поведението на "сините" в добавеното време на мача. Завладя ги еуфорията и тръгнаха да печелят мача. Позволиха да ги водят емоциите, оголиха се и изпуснаха точката. Една от причините е липсата на опит в част от играчите. Но повечето от тях имат голямо бъдеще. Като Алекс Петков например. Прави грешки, което е нормално за неговата възраст, но има много качества и съм сигурен, че скоро ще бъде един от най-добрите централни защитници у нас. Много талант има и в Патрик-Габриел Галчев, който прави първи стъпки в мъжкия футбол. Много ще е трудно на Левски този сезон, но очаквам да се стабилизират през пролетта и да се борят за седмото място в класирането. Докато за Арда съм сигурен, че ще са в първата шестица с Лудогорец, ЦСКА и Локомотив Пд.  Останалите две места ще си оспорват Берое, ЦСКА 1948 и Черно море.
Един от преките сблъсъци за топ 6 беше спечелен от ЦСКА 1948, но за представянето на Берое има обективни причини. Отборът не беше играл мач близо 1,5 месеца, а заедно са направили едва 3-4 тренировки. Имаха 13 заразени футболисти, което трудно може да се преодолее от раз. Нужно е време, но пък в следващите две седмици трябва да изиграят отложените си срещи и не знам как ще издържат. Защото срещу ЦСКА 1948 се видя как отпаднаха физически през второто полувреме. Берое има отбор за първата тройка, но тази вълна от коронавирус ги връхлетя в много важен момент. Но съм сигурен, че през пролетта ще наваксат точките и ще изглеждат по съвсем друг начин заради страхотните футболисти и отличните треньори. В ЦСКА 1948 трупат самочувствие, а и точки, но не съм изненадан. Освен млади таланти, в отбора има и доста опитни играчи. 
 
В последните три мача под ръководството на Александър Томаш Етър спечели 7 точки, след като в предишните 12 кръга активът на тима бе едва 3 точки. Поздравления за отбора и най-вече за треньора, който опроверга скептиците, че за търновци няма спасение. Промяната в играта на Етър е резултат от работата в психологически план от страна на Томаш. Магическата пръчка се нарича психология, нищо друго не може да се постигне за толкова кратко време. И при предишния треньор Петко Петков отборът играеше добре, но нямаше резултати и това затормозяваше играчите. Специално бих искал да отлича Преслав Боруков, който макар и само на 20 години е истински лидер - не само заради головете си. Притежава комплексни качества и е в основата на добрите игри на отбора. До края на сезона има още много мачове, но вече е съвсем реално Етър да се спаси от изпадане. 
Черно море не заслужаваше да загуби, създаде много положения пред вратата на търновци, но неумението пред гола ги провали. Въпреки това варненци си остават претендент за първата шестица.
Ботев Враца може да съжалява, че не взе точка от мача с Локомотив Пд, защото имаше реален шанс, ако Домовчийски беше вкарал дузпата 7-8 минути преди края. Врачани имат добър отбор и още по-важното - отборен дух, който вярвам, че ще помогне да запазят мястото си в елита. Имат и опитни играчи, минали през водещите отбори, които ще помогнат на тима да натрупа точки.
Теренът във Враца беше доста тежък и това принуди отборите да заложат на директен футбол през по-голямата част от мача. Учудващо тимът на Сашо Тунчев намали темпото през втората част, след като преди почивката създаде доста добро голови положения. Още е рано да се каже как се отразява напускането на Бруно Акрапович. В тактическо отношение отборът няма да има проблеми, по-интересното е как ще подейства психологически. Защото това е една от най-силните черти на треньора Акрапович. Победата във Враца донесе Георги Минчев, който след раздялата с Анте Аралица показва страхотно присъствие. Вкара невероятно попадение и в дербито с Ботев Пловдив. 
 
Победата на Лудогорец над Славия закотви "белите" на последното място в класирането. Лично аз не си спомням някога отборът да е бил на дъното след 15 изиграни кръга, даже съм почти сигурен, че никога не се е случвало. Лошо тръгна сезонът за Славия, закъсня и назначаването на нов треньор след напускането на Загорчич. Ключови играчи си тръгнаха през лятото, а не бяха взети равностойни заместници. За капак ги удари и вълната от коронавирус и е обяснимо защо отборът излезе от ритъм. 
Шампионите спечелиха заслужено в София, но според мен имаше нарушение при първия гол. В наказателното поле се бяха събрали много играчи и това обяснява защо съдията не видя фаула срещу Бенгюзов. Но Лудогорец създаде редица положения пред вратата на Славия и само късметът помогна на домакините да не получат още попадения. 
С оглед на проблемите в Ботев Пловдив победата на ЦСКА бе напълно очаквана, макар че Мите Цикарски можеше да даде и друг развой на мача, ако беше отбелязал. "Червените" вкараха хубави голове, играха разнообразно и не оставиха съмнения в превъзходството си. По-интересно е как ще изглежда отборът срещу Лудогорец и Левски. Въпреки моментното състояние на "сините" , този мач буди голям интерес.
 
Последният мач от кръга в Монтана предложи много обрати, но завърши със закономерна победа на Царско село.  Двубоят продължи почти три часа заради капризите на времето, но си заслужаваше. Гостите надиграха съперника си през първата част, но не и след почивката, когато вече трудно се играеше на този заснежен и мек терен. Двата отбора предложиха много борба и характер, но класата пак се оказа решаваща. Третият гол за Царско село дойде след изключителен удар на Мертенс и това наклони везните към гостите. Любо Пенев и играчите му нагледно показаха как се излиза от негативна серия - с победа и то гръмка. Гръмка, защото отборът вкара 4 гола, след като в досегашните мачове бе отбелязал едва 7. 
Монтана също не игра лошо, но индивидуалните грешки се оказаха фатални. Според мен отборът още не се е отърсил от шока след смъртта на Никола Спасов. През пролетта ще се види истинското състояние на тима, когато ще се види работата и на новия треньор Атанас Атанасов.