24 май 1914 година – на тази дата е официалната регистрация на един от най-обичаните български футболни отбори. Или поне така мислят всички.

Близо 100 години по-късно, снимка на отбора и купа, гравирана с българския червен кръст, ще отведат група запалени сини сърца до документ, скрито пазен години наред. Документ, който ще докаже, че същият този отбор е създаден на 10 май 1911 година. С този учредителен протокол ще започне и историята на ФК „Левски“. Протоколът се намира в Музея на Левски, открит на 2 октомври 2019 година.

Всичко започнало така, както повелява историята на един английски футболен клуб. В двора на VII-ма Софийска мъжка прогимназия, която по това време се намира на улиците „Цар Асен“ и „Узунджовска“, група близо 14-годишни момчета превръщат ежедневните квартални футболни мачове в игра за големи. Така, на 10 май 1911 година, момчетата подписват учредителния протокол на днешния столичен футболен клуб „Левски“.

"Това е един документ, който е част от историята на Левски, който показва основаването на Левски. Документ, с който ние не претендираме, че Левски е най-старият отбор, защото има документ, който ясно показва, че Левски официално е регистриран 1914 година.

"За основател и първи председател на отбора те избират Владимир Григориев. Владиса, както го наричат всички, е дясното кирило на „Левски“ в първите мачове. Учредителното събрание на единния вече спортен клуб избира за секретар Зафир Абрашев. Това е и човекът, който безвъзмездно изготвя проекта за първото игрище на Левски. Вече като архитект.

"Има много интересни документи. Документи свързани с историята, с исторически личности като Тодор Александров – председател, легендарен председател на ВМРО, поканата, която е изпратена през 1921г до поета Иван Вазов, химна … той не е изпълняван, но химн, който е написан от Димчо Дебелянов".

Знамето на клуба, на което е изобразен Св. пророк Илия. Траурната кърпа. На нея със злато е изобразен личният вензел на Борис III и емблемите на двата отбора, изправили се един срещу друг – тези на „Славия“ и „Левски“. Вещите на най-емблематичния футболист на сините – Георги Аспарухов – Гунди. С тези и много други експонати новият Музей на Левски цели да възпита любов и уважение към спорта и неговата история.
Духът на Левски означава вярност и любов. Вярност и любов към клуба и винаги честа и името на Левски да стои над всичко, дори и над победата!