Селекционерът не загуби от лидерите в групата, а неговият Черно море е втори, капитанът участва във впечатляващите 41 гола

В неделя следобед България изигра последния си мач за 2023 г. - 2:2 срещу Сърбия на кокетното стадионче в Лесковац. Този резултат е позитивен за нашия тим, но е негативен за историята, защото завършихме годината без победа, което е наистина неприятен факт.

Но пък в българския национален отбор има и нещо положително през 2023 г. И това е идването на Илиан Илиев и силното и постоянно представяне на нашия капитан Кирил Десподов. 

В професионален план треньорът постигна много и без съмнение това е най-силната му година. В момента воденият от него Черно море e втори в Първа лига, на 2 точки от лидера ЦСКА. При това след 17 изиграни кръга. Или с други думи казано – почти половината сезон. Отделно от това, Илиан не се притесни да се хвърли в огъня и да замени Младен Кръстаич начело на България. Залагайки цялата си репутация, която е градил с години, поемайки отбор развалина и с предстоящи два много тежки мача – с лидерите в групата Унгария и Сърбия. Целият хаос и протестите не стреснаха Илиан и той сякаш влезе в задачата още по-уверено. И резултатите са на налице. Бяхме на секунди да бием Унгария и на минути да ударим сърбите. Така, че оценката за Илиан Илиев към момента е 4.50.

Но позитивите тук не трябва да отиват само за Илиан. Защото при всичките проблеми на националния отбор и лоши резултати, представянето на един футболист беше константна величина през 2023 г. Разбира се, че става дума за Кирил Десподов. Фенските пристрастия на страна, но именно това е играчът, който дърпа България напред.

Той се отчете с гол и асистенция към Спас Делев при 2:2 с Унгария, а срещу Сърбия отбеляза за 2:1 и удари греда.  Общо в този квалификационен цикъл година Десподов има 3 гола и една асистенция в 8 мача. Освен на Унгария на „Васил Левски“ и на Сърбия в Лесковац, той отбеляза на западните ни съседи и о в Разград.

В професионален план 2023-а без съмнение е годината на Кирил Десподов. Той спечели титлата и купата на България с Лудогорец, като бе с основен принос за дубъла със своите асистенции и голове. Последва трансфер за милиони в силен отбор като ПАОК. Да, там крилото все още не е твърд титуляр, но играе във всеки мач и се представя особено силно в Лигата на конференциите, където с голове и асистенции помогна на своя тим да си осигури пролетно участие в Европа.

Дори не можем да се сетим друг български футболист, който се доближи до нивото и постоянството на Кирил Десподов през цялата 2023 г. Само вижте цифрите на Десподов – 3 гола и 1 асистенция за националния тим на България, 2 гола и 3 асистенции за ПАОК, 13 гола и 19 асистенции за вече бившия си отбор Лудогорец. Това са общо 18 попадения и 23 асистенции. Тоест той е участвал в сумарно 41 гола, което е непосилно за почти всеки български футболист.

ЦИФРИТЕ НА ДЕСПОДОВ ПРЕЗ 2023 Г.
3 гола и 1 асистенция за България
2 гола и 3 асистенции за ПАОК
13 гола и 19 асистенции за Лудогорец
ОБЩО: 18 гола и 23 асистенции

Автор: Богомил Русев/Мач Телеграф