"Дарението на Кирил и Георги Домусчиеви за разградската болница е знаменателен жест за нашия град. Двамата са почетни граждани на Разград и се ползват с уважението на разградчани. С това дарение отново доказват своята отговорност към всички хора от региона".

Това заяви по време на връчване на голямо дарение на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ от името на братя Домусчиеви Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. Заедно с президента на ПФК“Лудогорец 1945“ Александър Александров и управителя на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова Кметът Бояджиев бе упълномощен от Кирил Домусчиев да връчи дарението.

13 снимки

То се състои от две части. Бизнесмените ще дарят 250 000 лв за закупуването на PСR лаборатория за диагностициране на болни от коронавирус, както и друга животоспасяваща апаратура. Другата част се състои от предпазни средства за медицинските лица: 2000 броя специални защитни маски, 500 бр. защитни облекла за еднократна и 100 броя за многократна употреба в инфекциозна среда, 200 броя защитни очила, част от дарението са дигитални дистанционни термометри, Допълнително са закупени 1000 теста, които се очаква да пристигнат до дни.

Теменуга Газдова обясни, че дарението е за Разград, тъй като тук е основният завод на „Биовет“, в който работят 800 човека, тук е и „Лудогорец“ и братя Домусчиеви искат да направят всички възможно да се намали възможността за разширяване на заболяването в региона. Александров допълни, че е благородно да се дарява в нормални условия, е при кризисни е нещо повече и апелира всички, които имат възможност, също да помогнат.

Изпълнителният директор на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков характеризира дарението като много важно. Представи пред представителите на дарителите готовността на лечебното заведение за посрещане на заразата. Вече са подготвени две отделения – да по-леките и по-тежките случаи. Сподели, че болницата има нужда от закупуване на подвижен рентген за белодробни изследвания и вероятно ще се търси възможност да бъде осигурен с финансовата част от дарението. Д-р Жеков заяви още, че за работа с PСR лабораторията ще се изпратят лекари на обучение.